Ενοικιαστές στην ανέχεια, ιδιοκτήτες σε απόγνωση

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ενοικιαστές στην ανέχεια, ιδιοκτήτες σε απόγνωση

ΣΚΟΝΤΟ μέχρι και 30% επί της αρχικής τιμής καλούνται να κάνουν, ένεκα οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, προκειμένου να καταφέρουν να νοικιάσουν το σπίτι που διαθέτουν.
Οι επαναδιαπραγματεύσεις «αγγίζουν» περισσότερο όσους έχουν μεγάλα ακίνητα και κατοικίες που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Οπως αναφέρει ο Μίλτος Χριστινάκης, σύμβουλος ακίνητης περιουσίας στην Aspis Real Estate, πάνω από ένας στους τρεις ιδιοκτήτες, το 35%-40%, αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω το ποσό που ζητάει από τους υποψήφιους ενοικιαστές. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε υποβαθμισμένα σημεία του κέντρου, όπως π.χ. τα Πατήσια και η Κυψέλη, όπου πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται να ρίξουν τα ενοίκια ακόμη και κατά 35%.
Πτώση όμως παρατηρείται ακόμη και στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα το Κολωνάκι, η Κηφισιά και η Γλυφάδα, με ανάλογα ποσοστά έκπτωσης στα ενοίκια. Οπως αναφέρει στέλεχος της κτηματαγοράς, στο Κολωνάκι σε σπίτια πολλών τετραγωνικών μέτρων που είχαν αρχική τιμή τα 2.200-2.300 ευρώ, αρκετοί ήταν οι ιδιοκτήτες που δέχθηκαν, κατά την προσέγγιση που τους έγινε για λογαριασμό πελάτη, μείωση ακόμη και κατά 1.000 ευρώ.
Οπως εξηγεί ο Εμίλ Καββαδίας, διευθυντής των γραφείων της μεσιτικής Golden Home, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, όλοι θέλουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους το συντομότερο δυνατό, διότι δεν ξέρουν για πόσον χρόνο μπορεί να τους μείνει ξενοίκιαστο, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιοχή της Γλυφάδας, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- σπίτια που παλιά νοικιάζονταν προς 1.500 ευρώ σήμερα μένουν ξενοίκιαστα και οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να ρίξουν την τιμή τους ακόμη και κατά 500 ευρώ προκειμένου να βρουν ενοικιαστή. Ειδικά στα νότια προάστια, όπως είναι η Βάρη, η Βάρκιζα και η Βούλα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες καταλήγουν να νοικιάζουν τα σπίτια τους για την καλοκαιρινή σεζόν με «τσιμπημένα» ενοίκια για να «ρεφάρουν» από τις απώλειες του υπόλοιπου έτους που τους μένουν ξενοίκιαστα. Τον χειμώνα κατεβάζουν και πάλι το ενοίκιο στο επίπεδο της αγοράς, αναμένοντας κάποιον για να τα ενοκιάσει.
Οπως υποστηρίζει ο Εμίλ Καββαδίας, πολύ συχνό είναι πλέον και το εξής: Ατομα τα οποία ήδη νοικιάζουν κάποιο σπίτι αναζητούν άλλο με χαμηλότερο ενοίκιο, κατά 100 ευρώ για παράδειγμα, πιο καινούριο ή ακόμη και μεγαλύτερο, το οποίο να βρίσκεται στην ίδια περιοχή με αυτήν όπου μένουν. «Εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς, το ποσοστό επιτυχίας να βρεθεί αυτό που ζητάνε αγγίζει το 80%» τονίζει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση της «Χρυσής Ευκαιρίας», τον Ιούλιο πανελλαδικά η μεγαλύτερη προσφορά, όπως προκύπτει από τον αριθμό των δημοσιευμένων αγγελιών για ενοικίαση, καταγράφεται στη Γλυφάδα (9.500 αγγελίες), στην Κηφισιά (5.000 αγγελίες), στον Αλιμο και τη Βούλα (4.800 αγγελίες), στο Χαλάνδρι, τη Βάρη και το Π. Φάληρο (συνολικά 4.700 αγγελίες), στο Μαρούσι και τις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης (από κοινού 4.400 αγγελίες).
Την αίγλη τους έχουν χάσει περιοχές που είχαν παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση, όπως π.χ. του Ζωγράφου που προσελκύει αρκετούς φοιτητές. Σύμφωνα με τον Μίλτο Χριστινάκη, αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων σκαι στο γεγονός ότι, λόγω του δικτύου συγκοινωνιών (μετρό, λεωφορεία), τον τελευταίο καιρό οι ενδιαφερόμενοι είναι διατεθειμένοι να διευρύνουν την αναζήτησή τους μέχρι να βρουν ένα σπίτι στο επιθυμητό ενοίκιο. Προβλήματα εύρεσης ενοικιαστή αντιμετωπίζουν πλέον και οι ιδιοκτήτες σε άλλες «κομβικές» και «ήσυχες» περιοχές, όπως π.χ. η Νέα Σμύρνη και το Μοσχάτο, όπου παλιότερα τα σπίτια έμεναν άδεια για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Το διάστημα που κατά μέσον όρο μπορεί μια κατοικία, οπουδήποτε, να μείνει ξενοίκιαστη μπορεί να αγγίξει πλέον, κατά μέσο όρο, το τρίμηνο. Οπως αναφέρει ο Εμίλ Καββαδίας, πέρα από την οικονομική κρίση, το διάστημα αυτό είναι συνάρτηση και της «ωριμότητας» του ιδιοκτήτη να αντιληφθεί το τι επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κανόνας φαίνεται να είναι πως, αν ένα σπίτι ξενοικιαστεί, είναι σχεδόν απίθανο ο ιδιοκτήτης του να καταφέρει να βρει κάποιον διατεθειμένο να του δώσει το μέχρι τώρα εισπραττόμενο ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου