Κρύος ιδρώτας για τα ακίνητα.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Κρύος ιδρώτας για τα ακίνητα.

Ανοίκιαστα παραμένουν τον τελευταίο καιρό τα περισσότερα σπίτια στο Ηράκλειο, με τους ιδιοκτήτες τους να διστάζουν να κατεβάσουν τις τιμές και το “σκληρό” παζάρι με τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, οπότε τη… σκυτάλη θα παραλάβουν και οι φοιτητές! Στο μεταξύ, το όνειρο του Έλληνα για την απόκτηση μία [...]
Ανοίκιαστα παραμένουν τον τελευταίο καιρό τα περισσότερα σπίτια στο Ηράκλειο, με τους ιδιοκτήτες τους να διστάζουν να κατεβάσουν τις τιμές και το “σκληρό” παζάρι με τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, οπότε τη… σκυτάλη θα παραλάβουν και οι φοιτητές! Στο μεταξύ, το όνειρο του Έλληνα για την απόκτηση μία στέγης, δυστυχώς, μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νυκτός…
«Οι κατασκευαστές σπιτιών δε ρίχνουν τις τιμές, καθώς έχουν ακόμα αντοχές. Δεν είναι υπερδανεισμένοι στην πλειοψηφία τους, δεν εκτέθηκαν ποτέ σε μεγάλο δανεισμό, συνεπώς, εφόσον δεν πέφτουν οι τιμές στα καινούργια ακίνητα, αυτό συμπαρασύρει και εκείνα που έχουν παλαιότητα.

Οι επενδυτές (αγοραστές) περιμένουν πότε θα πέσουν οι τιμές, που είναι υπερβολικά υψηλές, κατά την προσωπική μου άποψη, γιατί κάποιοι επενδυτές δε θέλουν απλά να πέσουν λίγο οι τιμές, αλλά να πέσουν κατά πολύ κάτω από το 20%, και αυτό δε θα συμβεί εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες πωλούν κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση.
Οι τράπεζες έχουν κλείσει τη δανειστική στρόφιγγα, το ίδιο και ο ΟΕΚ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δε νοούν να καταλάβουν ότι πρέπει να επικαιροποιήσουν τις τιμές πώλησης των ακινήτων τους και κάποιες φορές παραπλανώνται από τις αυξημένες για εισπρακτικούς λόγους αντικειμενικές αξίες…», ανέφερε, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, η κτηματομεσίτρια Αθανασία-Ελένη Ζώτου.
Όσον αφορά στις εμπορικές μισθώσεις, βλέπουμε καταστήματα τα οποία είναι για αρκετό καιρό ελεύθερα μίσθωσης και τα ζητούμενα μισθώματα, όπως είπε η κ. Ζώτου, είναι ελάχιστα μειωμένα έως και καθόλου σε σχέση με το παρελθόν, αγγίζοντας ένα 5%-10%. «Οι ιδιόκτητες λοιπόν, εφόσον επιθυμούν να εκμισθώσουν τους επαγγελματικούς χώρους τους, θα πρέπει να σκεφτούν την οικονομική τους ζημία για κάθε μήνα που περνά, να σκεφτούν ότι η προσφορά στην αγορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Μειώνοντας το ενοίκιο θα επιτύχουν να ενοικιάσουν τον επαγγελματικό τους χώρο, αλλά και να κινήσουν την αγορά μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα του ενοικιαστή».
Δυστυχώς, ιδιαίτερα στην πόλη του Ηρακλείου, υπάρχουν επαγγελματικοί χώροι για τους οποίους ζητούνται πολύ μεγάλα ενοίκια.
«Εκτός τόπου και χρόνου» θα τα χαρακτήριζε αυτά τα ακίνητα η κ. Ζώτου, τα οποία, όπως είπε, είναι «καταδικασμένα» να παραμείνουν κενά για ακόμη μια 3τία τουλάχιστον εκτός και εάν μειωθούν οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Φυσικά, και ούτε λόγος για τον περίφημο… αέρα του παρελθόντος.
Στις ενοικιάσεις σπιτιών υπάρχει μια μικρή κινητικότητα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου με τους φοιτητές, μετά και την ανακοίνωση των βάσεων, όπωςανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Ιωάννης Χριστοδουλάκης.
Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, οι φοιτητές μεσούσης της οικονομικής κρίσης έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους, ενώ υπάρχουν πλέον περισσότερες περιπτώσεις συγκατοίκησης σε σχέση με παλαιότερα.
Όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων, έχουν «πέσει λίγο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, ενώ υπάρχουν την ίδια ώρα πολλές μειώσεις των ήδη ενοικιασμένων σπιτιών.
Αυτό που παρατηρείται παράλληλα είναι το γεγονός ότι γίνεται «πολύ παζάρι» από τους μελλοντικούς ενοικιαστές προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών, με τους πρώτους – όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης – να μην αποφασίζουν τελικά εύκολα να ενοικιάσουν ένα σπίτι.
Από την άλλη, η “επιστροφή” στο κλεινόν άστυ εξαιτίας της αλόγιστης και υπέρογκης αύξησης των υγρών καυσίμων είναι πλέον κατά πολύ ορατή. Οι περιοχές λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, που άλλοτε αποτελούσαν συγκέντρωνα υψηλό βαθμό προτίμησης, παύουν να επικεντρώνουν τον ενδιαφέρον των ενοικιαστών, οι οποίοι τελικά ψάχνουν σπίτι όσο γίνεται πιο κοντά στην εργασία τους για να μειώσουν τα έξοδα.
«Πολύς κόσμος πλέον δεν ενδιαφέρεται για ακριβά ενοίκια, όπως και για σπίτια που βρίσκονται εκτός πόλης και σε περιοχές όπως το Σκαλάνι ή τις Βασιλειές», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ότι λόγω των άσχημων οικονομικών συνθηκών και της αύξησης των υγρών καυσίμων «δε ζητούνται τόσο πολύ τα σπίτια αυτά, ενώ οι τιμές των ενοικίων τους είναι πιο λογικές σε σχέση με πριν».
Στο μεταξύ, αν και το Ηράκλειο δε φημίζονταν ποτέ για καλά σπίτια προς ενοικίαση, ωστόσο – όπως αναφέρουν αρκετοί πολίτες αλλά και ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές – η κτηριακή και όχι μόνο κατάσταση των σπιτιών που βρίσκονται υπό ενοικίαση κι εκείνων που πρόκειται να ενοικιαστούν έχει φτάσει στο πιο δυσχερές σημείο.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση σε αρκετούς Ηρακλειώτες, με τους οποίους μίλησε η “Ν.Κ.”, είναι το γεγονός ότι πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιχειρούν μέσω αγγελιών και μεσιτικών γραφείων με τον καλύτερο τρόπο να δελεάσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο ενοικιαστή, αναφέροντας πολλές φορές λεπτομέρειες όσον αφορά στα χαρακτηριστικά ενός σπιτιού ή διαμερίσματος που πρόκειται να ενοικιαστεί, γεγονός που παλαιότερα δεν ίσχυε σε τέτοιο βαθμό.
Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν έχουν χρήματα να φτιάξουν βασικούς χώρους και αντικείμενα στο σπίτι που πρόκειται να ενοικιάσουν. Έτσι με «ρημαγμένα πορτοπαράθυρα, μπάνια και ντουλάπια κουζίνας, με πατώματα δεκαετίας του 1960 και διαφορετικού χρώματος μωσαϊκά σε κάθε δωμάτιο, κάνοντας παράλληλα παρέλαση οι κατσαρίδες, δυστυχώς σε πάρα πολλές περιοχές της πόλης του Ηρακλείου ευελπιστούν να ενοικιάσουν τις περιουσίες τους», σημείωσαν παράλληλα κάποιοι πολίτες που προσπαθούν τελευταία να βρουν ένα σπίτι της “προκοπής” και σε λογική τιμή που να μπορούν να αντεπεξέλθουν.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Άθλια σπίτια και το κυνήγι των ακινήτων
Στα σπίτια προς ενοικίαση… έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να “βγαίνουν” στην αγορά και σπίτια σε άθλια κατάσταση, τα οποία συνήθως προτιμούν φοιτητές ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. «Αυτά τα ακίνητα συνήθως αργούν να ενοικιαστούν και όταν ενοικιαστούν ο ενοικιαστής παραμένει για μικρό χρονικό διάστημα εξαιτίας τον άσχημων συνθηκών διαβίωσης», συμπλήρωσε η κτηματομεσίτρια κ. Ζώτου.
Πάντως, όπως είπε η ίδια, θετικό θα ήταν και οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, που είναι εκμισθωμένα, να παγώσουν για λίγο τις αναπροσαρμογές προκειμένου αφενός να μην οδηγηθούν οι μισθωτές προς την “έξοδο” της μίσθωσης και αφετέρου με το να χάσουν 10 ευρώ με 20 ευρώ το μήνα η οικονομική ζημία τους είναι ελάχιστη μπροστά στο να λυθεί η μίσθωση και να ψάχνουν για εκ νέου ενοικιαστή.
Αρνητικός παράγοντας στην ψυχοσύνθεση των αγοραστών έχει παίξει η πεποίθηση ότι στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η ακίνητη περιουσία, διότι κακά τα ψέματα η ακίνητη περιουσία αποτελεί μόνιμο έσοδο για το κράτος με διαφόρους τρόπους. Την ίδια ώρα, ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων προγραμματίζει για το 2012 η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, επιβάλλοντας νέα δεδομένα σε υποψήφιους πωλητές και αγοραστές.
«Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα, μία μεταρρύθμιση που σίγουρα δε θα αναθερμάνει την αγορά, αντιθέτως θα την παγώσει περισσότερο. Οι αγοραστές ακινήτων θα καλούνται να πληρώσουν τέλος συναλλαγής (1%-3%) και όχι φόρο μεταβίβασης, ο οποίος θα καταργηθεί, ενώ θα παραμείνει το αφορολόγητο ποσό για όσους το δικαιούνται αγορά πρώτης κατοικίας.
Με τα σημερινά δεδομένα φόρο μεταβίβασης πληρώνει ο αγοραστής, ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή της αγοραίας, εφόσον υπερβαίνει την αντικειμενική», τόνισε η κ. Ζώτου.
«Η κρίση φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, 2-3 χρόνια ακόμα, εκτός και εάν δοθούν κίνητρα στη σημαντική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην οικοδομή, κίνητρα κρατικά και τραπεζικά, εκτός και εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων επικαιροποιήσουν τις τιμές (πώλησης-ενοικίασης). Εξάλλου, όπως λέει και το ρητό, τροχός είναι και γυρίζει.
Εάν όλοι μαζί βοηθήσουμε, ο τροχός της κτηματαγοράς θα γυρίσει και ωφεληθούμε όλοι από αυτό», τόνισε η κ. Ζώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου