Kάμψη στις μεταλλικές κατασκευές

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Kάμψη στις μεταλλικές κατασκευές

Icap: κάμψη στις μεταλλικές κατασκευές
Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων είχε ως συνέπεια ο κλάδος των μεταλλικών κατασκευών να υποχωρήσει σημαντικά κατά την τελευταία διετία.
Oπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Icap, ο εν λόγω κλάδος ανήκει στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα και συνδέεται άμεσα με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί σε κάθε περίοδο. Eτσι, από το 2009 διαγράφει φθίνουσα τροχιά, με την αξία των έργων να παρουσιάζει μείωση 9% αλλά και 8,7% σε ποσότητα. Η πτώση έγινε εντονότερη το 2010, όταν η αξία των έργων που πραγματοποιήθηκαν υποχώρησε κατά 12,5% και η ποσότητα κατά 15,5%. Το σύνολο του ενεργητικού 61 εταιρειών αυξήθηκε κατά 13,7% το 2009/08, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 5,33%. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 14,5%, ενώ τα μεικτά κέρδη εμφάνισαν πτώση σχεδόν 18%. Στην ίδια κατεύθυνση τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 25% και τα κέρδη ΕΒΙΤDA κατά 17,4%.
Leasing: περισσότερες χρηματοδοτήσεις σε ακίνητα
Στα 8,1 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ κατήλθε πέρυσι η αγορά του leasing, με την κατηγορία των ακινήτων να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων. Ετσι, στα χαρτοφυλάκια του εταιρειών του κλάδου η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν χρηματοδοτηθεί διαμορφώθηκε στα 742 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 62,4% της συνολικής αξίας των νέων συμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Ο τομέας των μηχανημάτων βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με τις συμβάσεις αυτής της κατηγορίας να ανέρχονται στα 185 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 15,5% επί του συνολικού τζίρου της αγοράς. Ακολουθούν τα επαγγελματικά οχήματα, τομέας για τον οποίο ζητήθηκε από τις εταιρείες leasing να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 86 εκατ. ευρώ (δηλ. 7,2%), ενώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 50,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,3%. Οι χρηματοδοτήσεις για αγορά εξοπλισμού γραφείου διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ και αφορούσαν μόλις το 4,3% των νέων συμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου