«Χρηματιστήριο» για τις αντικειμενικές αξίες

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

«Χρηματιστήριο» για τις αντικειμενικές αξίες

«Χρηματιστήριο» για τις αντικειμενικές αξίεςΤέλος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τιμών, με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Το σύστημα θα φέρει αυξήσεις, αλλά και μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, αφού θα επιχειρήσει να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Στις σκέψεις του υπουργείου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προερχόμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες, βρίσκεται η μεταβίβαση της δικαιοδοσίας ορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το ίδιο το υπουργείο στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία θα διενεργεί σε συνεχή βάση και μάλιστα σε ολόκληρη τη χώρα τις τιμοληψίες επί πραγματικών δεδομένων, δηλαδή επί πραγματικών τιμών στις οποίες διενεργήθηκαν οι πράξεις αγοράς και πώλησης. Αρα ο ορισμός των αντικειμενικών αξιών θα αποτελεί μία συνεχή και δυναμική διαδικασία και θα μεταβάλλεται διαρκώς, όπως μεταβάλλονται οι τιμές σε όλες τις αγορές αξιών.
Επί των αγοραπωλησιών αυτών θα ορίζονται συντελεστές, λένε οι ίδιοι παράγοντες που για μεν τις φθηνές περιοχές θα υπολείπονται των αγοραίων τιμών π.χ. θα φθάνουν στο 60% αυτών, ενώ όσο οι περιοχές γίνονται ακριβότερες, οι συντελεστές θα τείνουν να φθάσουν στο 100% των πραγματικών τιμημάτων που καταβάλλονται.
Το σύστημα αυτό θα καταστήσει αντικειμενική τη φορολόγηση των ακινήτων, ενώ είναι πολύ πιθανόν, σε κάποιες περιοχές να ρίξει τις αντικειμενικές τους αξίες, εφόσον αυτές έχουν πράγματι υποχωρήσει στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση.
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς στην «Η», οι νέες αντικειμενικές αξίες που επιβλήθηκαν έξι μήνες πριν στο Ψυχικό, αφορούσαν πραγματικές τιμές στις οποίες διενεργούνταν αγοραπωλησίες τρία χρόνια νωρίτερα. Αντιθέτως, τώρα, λόγω κρίσης και με βάση τη δυσβάσταχτη φορολόγηση των ακινήτων είτε δεν διενεργούνται αγοραπωλησίες είτε, εάν διενεργούνται, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες. Εχει δε παρατηρηθεί το φαινόμενο σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω κρίσης να γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές των αντικειμενικών αξιών, αλλά ο φόρος φυσικά να επιβάλλεται επί των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες είναι υψηλότερες.
Χαμηλότεροι φόροι για μεταβιβάσεις
Οι σκέψεις όμως του υπουργείου δεν σταματούν εκεί, αλλά στοχεύουν στη γενικότερη δημιουργία κινήτρων για την οικοδομή μέσα από ένα δικαιότερο σύστημα στο οποίο θα διασφαλίζεται τόσο η αποτελεσματική εισπραξη των φόρων, αλλά και η δημιουργία κινήτρων για ανάπτυξη. Η αγορά, λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου, δεν μπορεί να είναι συνέχεια σε καθοδικό κύκλο.
Υπάρχουν, λοιπόν, προτάσεις που μελετώνται να περιοριστεί σε πολύ χαμηλό συντελεστή ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, αλλά επί της αγοραπωλησίας αυτού να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας του ακινήτου με υψηλό συντελεστή.
Μάλιστα επειδή, όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου στην «Η», ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα, θα υπάρξουν ειδικές μνείες.
Για παράδειγμα, ένα ακίνητο αγορασμένο προ 20ετίας με βάση τις αντικειμενικές αξίες εκείνης της εποχής δημιουργεί υψηλότατη υπεραξία αν πουληθεί σήμερα και άρα υψηλή φορολόγηση σε περίπτωση επιβολής φόρου στο υπερτίμημα. Σ' αυτά τα ακίνητα δεν θα επιβληθεί το νέο σύστημα, εκτός και εάν γίνει πράξη δεύτερη φορά από την ισχύ του νέου συστήματος. Στα παραπάνω δεν αποκλείεται η ολική επαναφορά του φόρου υπεραξίας με κλιμακωτούς συντελεστές αναλόγως της παλαιότητας του ακινήτου.
Το υπουργείο πάντως, αφού επεξεργαστεί τις παραπάνω προτάσεις, πολλές εκ των οποίων προέρχονται και από αρμόδιους φορείς της αγοράς, προτίθεται να τις συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να καταλήξει σε ένα πιο απλοποιημένο και αποτελεσματικό μοντέλο φορολόγησης ακινήτων, το οποίο να μην υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές.
Ανείσπρακτα 900 εκατ.
Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η είσπραξη φόρων από τα ακίνητα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η αποστολή των σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2009, και δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2010 (ατομικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ) 2011 (ατομικό αφορολόγητο 200.000 ευρώ). Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τώρα τις διαδικασίες για να προλάβει να βεβαιώσει τους παραπάνω φόρους μέχρι το τέλος του έτους. Με δεδομένο, όμως, ότι από το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να έρχονται στους φορολογούμενους τα ραβασάκια για την πληρωμή των έκτακτων εισφορών και νέων φόρων, πέραν του φόρου εισοδήματος -τα σχετικά σημειώματα έχουν ήδη αποσταλεί- αν και οι φόροι στα ακίνητα θα βεβαιωθούν μέχρι το τέλος του έτους, η είσπραξή τους θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.
Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ
Ανάμεσα στις σκέψεις του υπουργείου προκειμένου να κινηθεί η οικοδομή σε μία νέα βάση είναι και η πιθανή ένταξη υλικών που χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση των οικοδομών και την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη, σε έναν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (1% ή 3% από 23%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου