Εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες


Νέες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα φέρει η υλοποίηση των σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών, με τις αγοραίες και την ένταξη στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των εκτός σχεδίων οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, εφόσον υλοποιηθούν οι παραπάνω πρωτοβουλίες, τότε κάποιοι από τους 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τους φόρους που πληρώνουν να εκτοξεύονται, έως και τέσσερις φορές πάνω από αυτούς που πληρώνουν μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας. Εκτός από την κατοχή, αλλαγές έρχονται και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σε τρεις φάσεις 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι φόρο-ανατροπές θα γίνουν σε τρεις φάσεις και θα ολοκληρωθούν το 2014. Ειδικότερα το επόμενο έτος θα υπάρξει αισθητή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών κατά 50% κατά μέσον όρο και το 2013 θα έρθει το δεύτερο κύμα αυξήσεων που θα εξομοιώσει τις τιμές της εφορίας με τις αγοραίες, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία ένα αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής των τιμών με βάση τις εξελίξεις στην αγορά. Μαζί με την πρώτη δόση της αύξησης των αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και στη συνέχεια θα διευρυνθεί η βάση του ΦΑΠ με τη φορολόγηση και των εκτός σχεδίου πόλης ακινήτων. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων θα έχει ως αποτέλεσμα:
Ο ΦΑΠ που πληρώνουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες θα αυξηθεί δραστικά μέχρι και θα τριπλασιαστεί.
Θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο κατοχής εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μέχρι σήμερα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο ή εξαιρούνταν από τη φορολογία.
Θα υπάρξει ντόμινο επιβαρύνσεων σε μια σειρά φόρους και τέλη που βαρύνουν την κατοχή ακινήτων και υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία (τεκμήρια διαβίωσης, δημοτικά τέλη κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου