Κίνδυνος κατάρρευσης για τουριστικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Κίνδυνος κατάρρευσης για τουριστικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

Κίνδυνος κατάρρευσης για τουριστικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώΜε κατάρρευση απειλούνται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού της Χαλκιδικής, συνεπεία ενός κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων, που έχουν αφετηρία το βαρύ κλίμα στην εθνική οικονομία. Η έλλειψη ρευστότητας στην αδυναμία του Δημοσίου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, οδηγούν σε ναυάγιο μεγάλες επενδύσεις, ενώ απειλούν ακόμα και τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, σε αδιέξοδο βρίσκονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες σε αυτή τη φάση έχουν σε εξέλιξη επενδύσεις άνω των 1,5 δισ. ευρώ.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΗτΣ» στο νομό Χαλκιδικής τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων δεν έχουν καν αρχίσει να υλοποιούνται, μολονότι έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (και άρα τυγχάνουν επιδότησης), ενώ έχουν εξασφαλισμένη άδεια κατασκευής. Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μια μεγάλη επένδυση, που έχει αρχίσει να ανεγείρεται, εσχάτως, όμως, οι επενδυτές επιβράδυναν τις εργασίες και διαπραγματεύονται με αλλοδαπό ενδιαφερόμενο, για να την μισθώσουν ή να την πωλήσουν.
Πεντάστερο ξενοδοχείο
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά σχέδια που παραμένουν στο... συρτάρι και κινδυνεύουν με ματαίωση εξαιτίας της αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, η μία περίπτωση αφορά ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με δυναμικότητα 100 κλινών, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, σε ιδιόκτητο ακίνητο 12 στρεμμάτων, λίγο έξω από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Ο επενδυτής δηλώνει πως μολονότι η επένδυση υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο και έχει εκδοθεί και η απαραίτητη άδεια «πρακτικά δεν θα προχωρήσει, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος».
Στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται και έτερη επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ σε ακίνητο 70 στρεμμάτων στην περιοχή Προ του Άθω, κοντά στο «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής. Το σχέδιο στην περίπτωση αυτή προέβλεπε την ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων με 157 κλίνες, το οποίο επίσης διέθετε εξασφαλισμένη άδεια οικοδόμησης. «Δεν είναι εποχή για επενδύσεις. Το κόστος χρήματος είναι υψηλό κι οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων», αναφέρει ο επενδυτής και παραδέχεται πως «θα επανέλθουμε με κάτι άλλο, ίσως γύρω από την τουριστική κατοικία, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία».
«Φρένο» στην υλοποίηση επένδυσης 40 εκατ. ευρώ, για τους ίδιους λόγους, έχει βάλει επίσης και ο ιδιοκτήτης μεγάλου ακινήτου στον Τριπόταμο Χαλκιδικής, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την άδεια για 200 δωμάτια, ενώ το project που είναι ημιτελές και ενδέχεται να μεταβιβαστεί σε ξένους επενδυτές, βρίσκεται στην περιοχή Καλύβες.
Η κορυφή του παγόβουνου
Στην πραγματικότητα, όμως, η περίπτωση της Χαλκιδικής δεν είναι παρά μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», αφού οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η δυσμενής οικονομική συγκυρία στο Δημόσιο και στη δυνατότητά του να ικανοποιεί διάφορες υποχρεώσεις του, έχουν προκαλέσει προβλήματα στον κλάδο πανελλαδικά.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) μόλις πριν από λίγες ημέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς το αρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση, ζητώντας εδώ και τώρα να επανεξεταστεί η ροή εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού νόμου και των επιστροφών επενδυτικού ΦΠΑ, που έχουν επιβραδυνθεί ή ακόμη και «παγώσει» κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Τα στοιχεία προκαλούν? ίλιγγο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχει το ΞΕΕ, το συγκεκριμένο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν περί τις 150 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες εκτελούν επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το ποσό που έχουν εκταμιεύσει από τις εγκεκριμένες ενισχύσεις ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ, και υπολείπονται άλλα 380 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξαντληθεί η υποχρέωση της πολιτείας, βάσει των αποφάσεων υπαγωγής.
«Κάποιοι επιχειρηματίες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους μέσω του αναπτυξιακού νόμου και καθώς δεν παίρνουν όλη την ενίσχυση που τους έχει εγκριθεί, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, ενώ για άλλους τίθεται, πλέον και θέμα επιβίωσης», ανέφερε στην «ΗτΣ» το μέλος του ΞΕΕ, και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.
Μεγάλος αριθμός
Από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου προκύπτει ότι για την κατηγορία των επιχειρήσεων, που έχουν ήδη τελειώσει τις εργασίες ανέγερσης των νέων μονάδων τους και βρίσκονται εν αναμονή της τελικής πιστοποίησης και της εναπομείνασας καταβολής του υπολοίπου της ενίσχυσης, ο αριθμός είναι επίσης μεγάλος. «Οι επιχειρήσεις έχουν προεισπράξει από τράπεζες τα ποσά αυτά και καταβάλλουν, πλέον, σημαντικούς τόκους που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τόσο των επενδυτικών σχεδίων όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων», επισημαίνεται από τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρη, ενώ από τα στατιστικά του Επιμελητηρίου συμπεραίνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά εκτιμάται πως υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ.
Αναγκαία η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου
Παράταση χρόνου για την υλοποίηση επενδύσεων
Την κατάσταση επιδεινώνει και η δραματική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία δημιουργεί συνθήκες φαύλου κύκλου για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων του κλάδου. Για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένο να εξεταστεί άμεσα η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, που προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση παράτασης χρόνου στην υλοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
«Οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα με βάση το Ν.3299, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, καθ' όσον λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, της αδυναμίας άντλησης δανειακών κεφαλαίων από τράπεζες, και της μη επιστροφής επενδυτικού ΦΠΑ, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να τελειώσουν το 50% του οικονομικού έργου της επένδυσης», τονίζεται από το ΞΕΕ και προστίθεται ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της αδυναμίας οι ενδιαφερόμενοι «εμποδίζονται να ζητήσουν εκ νέου παράταση, με συνέπεια να απειλείται όχι μόνο να μείνει στη μέση η επένδυση, αλλά να επιβαρυνθούν με την επιστροφή εντόκως, των δόσεων από τις ενισχύσεις που έχουν λάβει».
Αλλο σοβαρό «αγκάθι» που προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις στην ομαλή εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων στον τουριστικό τομέα, έχει να κάνει με τη δυστοκία από την πλευρά του Δημοσίου, να επιστρέφει το επενδυτικό ΦΠΑ. «Εκτός των κεφαλαίων που στερούνται οι επιχειρήσεις και που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους, τη συνέχιση της λειτουργίας και την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους, δημιουργούνται σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής, που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά για το πρόβλημα και εκτοξεύεται η καταγγελία πως στην ουσία υπάρχει από το ελληνικό δημόσιο άρνηση επιστροφής του επενδυτικού ΦΠΑ.
Προκειμένου να ξεπεραστούν οι συγκεκριμένες προβληματικές πτυχές της επενδυτικής στρατηγικής, αλλά και να εξομαλυνθεί η λειτουργία της αγοράς στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, το ΞΕΕ έχει απευθύνει σχετική επιστολή προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του ζητά να παρέμβει προσωπικά για να δοθεί λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου