ΑΚΙΝΗΤΑ Ακροβατούν οι επιχειρήσεις του κλάδου

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΑΚΙΝΗΤΑ Ακροβατούν οι επιχειρήσεις του κλάδου

Ελπίδες, που επί του παρόντος δεν εκπληρώνονται, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει η πρόσφατη αναστολή του «πόθεν έσχες» αλλά και η τροπολογία περί αιγιαλών και παραμεθορίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Χαλκιδική δεν θεωρούνται πλέον παραμεθόριες περιοχές με αποτέλεσμα οι πολίτες τρίτων χωρών να μη χρειάζονται ειδική άδεια από το ΥΠΕΘΑ για την αγορά ακινήτου.


Όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, οι αποφάσεις αυτές μέχρι στιγμής δεν έδωσαν ώθηση στην αγορά, ίσως γιατί ανακοινώθηκαν εν μέσω θέρους, ωστόσο ευελπιστούν ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει κλίμα αναστροφής από τους εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι επί του παρόντος δείχνουν απρόθυμοι για την όποια αγορά. «Πιστεύουμε ότι το φθινόπωρο τα πράγματα για την κτηματαγορά θα είναι καλύτερα. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να δελέασαν τους Θεσσαλονικείς. Ίσως γιατί έγιναν μέσα στο καλοκαίρι…» σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αναγνώστου επισημαίνοντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα η ζήτηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχει συρρικνωθεί έως και 40% ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση του ακινήτου.
Θέλοντας, πάντως οι κτηματομεσίτες, να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των επενδυτών σημειώνουν ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος, καθώς οι τιμές έχουν περιορισθεί σημαντικά έως και 20%, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που θέλοντας να… ξεφορτωθούν για δικούς τους λόγους τα ακίνητά τους τα πουλούν όσο-όσο!
«Είναι μία καλή περίοδος για όποιον θέλει να αποκτήσει κάποια κατοικία είτε για επένδυση είτε για προσωπική του χρήση» σημειώνει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) Φίλιππος Παναγιωτίδης επισημαίνοντας ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση των συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να τονωθεί η αγορά.

Επιπλέον μέτρα
«Η αναστολή του ‘πόθεν έσχες’ δεν αρκεί για την επανεκκίνηση της οικοδομής και της κτηματαγοράς» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς που πρόσφατα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ζητώντας του τη λήψη επιπλέον μέτρων.
«Απαιτείται η μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για αύξησή τους» σημειώνει ο κ. Παραδιάς. Επιλέον η ΠΟΜΙΔΑ ζητά τη μείωση των συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, και εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από το φόρο αυτό, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν, ενώ υπογραμμίζει ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» πρέπει να είναι πραγματική και όχι πλασματική, ώστε να καλύπτονται πράγματι οι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενόψει και των νέων ελεγκτικών διαδικασιών.

Αναγκαία η διόρθωση των αντικειμενικών αξιών
Την ανάγκη διόρθωσης των αντικειμενικών αξιών σε σχέση με τις εμπορικές επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Γρηγόρης Λιάντας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, όπως, για παράδειγμα στο Καραμπουρνάκι και στην παλιά και τη νέα παραλία, οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών είναι αναγκαίες, ενώ, για την πλειονότητα της Ελλάδας, απαιτείται ο ισοσκελισμός της διαφοράς των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες. «Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Ακούει συνεχώς για νέα μέτρα, για μειώσεις μισθών, για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Βρίσκεται σε σύγχυση», τονίζει ο κ. Λιάντας, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πάψουν να χτυπούν τα τηλέφωνα των μεσιτικών γραφείων. 

H εποχή των… παγετώνων
Πάντως ερωτηθέντες για το πότε θα τελειώσει η εποχή των… παγετώνων στις πωλήσεις ακινήτων, εκπρόσωποι της αγοράς κάνουν λόγο για άγνωστη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καψιμάλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), το 2010 ήταν η αρχή του τέλους για πολλές οικοδομικές επιχειρήσεις, καθώς από τις 15.000 εταιρείες που είναι μέλη της ΟΜΚΟΕΕ έχουν κλείσει πάνω από 1.000, ενώ οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά είναι ότι ο αριθμός τους θα φτάσει το 30% με 35% των μελών. Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των εργολάβων της Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας (ΣΟΕΒΕ) Γιάννης Παγώνης, υπογραμμίζοντας ότι από τα 500 μέλη του συνδέσμου μόνο τα 350 είναι ενεργά, εκ των οποίων τα 150 "έχουν δουλειά, έστω και περιορισμένη". Κύρια αιτία της αδράνειας στην οποία βρίσκονται δεκάδες εταιρείες της Θεσσαλονίκης είναι το πρόβλημα της ρευστότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένας στους δύο εργολάβους να έχει περιορίσει τη δραστηριότητά του κατά 50%, έναντι της χρυσής περιόδου του 2006, οπότε οι οικοδομές ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.
«Αγκάθι είναι η ανεργία που καταγράφεται στον οικοδομικό κλάδο. Καθημερινά έρχονται εργατοτεχνίτες στα γραφεία μας και μας παρακαλούν για δουλειά. Ποια δουλειά όμως, αφού έχει σχεδόν σταματήσει η κατασκευή νέων οικοδομών;» διερωτάται ο α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) Φίλιππος Παναγιωτίδης. Μάλιστα όπως επισημαίνει η ανεργία στον κλάδο φτάνει το 70-80%.

Μόνο τα μικρά πωλούνται
Ενδεικτικό της ανομβρίας που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων είναι και η στροφή των επενδυτών σε μικρά ακίνητα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οκτώ στα δέκα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη χρονιά ήταν ηλικίας άνω των 5 ετών, ενώ το 64% των ακινήτων ήταν άνω των 30 ετών. Την ίδια ώρα, μία στις τρεις κατοικίες που μεταβιβάστηκαν την ίδια χρονιά ήταν έως 50 τ.μ., ενώ δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία ήταν οι κατοικίες με εμβαδόν από 71 έως 90 τ.μ. Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική ετήσια έρευνα ακινήτων της Re/max για το 2010. Πάντως, συγκριτικά με τους εν δυνάμει αγοραστές εντονότερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες, και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν ανάγκη να πουλήσουν άμεσα το ακίνητό τους. Η πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς, περιμένει πως θα βρει ακίνητα κοψοχρονιά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται γενναίες μειώσεις για άμεση πώληση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕΒΕ, ο κλάδος αναζητά πλέον τους πελάτες του ανάμεσα σε ανθρώπους με καταθέσεις στην τράπεζα, οι οποίοι θεωρούν τις επενδύσεις στα ακίνητα ασφαλείς. Ακόμη κι αυτοί, όμως, επιδιώκουν να αγοράσουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, αναζητώντας πωλητές που σκοτώνουν τα ακίνητά τους, γιατί βρίσκονται σε ανάγκη.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου