Οφέλη για 65 χιλ.νοικοκυριά από την «πράσινη» θέρμανση

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οφέλη για 65 χιλ.νοικοκυριά από την «πράσινη» θέρμανση

CLOSE WINDOWΠρόταση για ένα τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης συστημάτων ΑΠΕ σε κτίρια, πρότεινε πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση, σύμφωνα με το οποίο θα γίνεται σταδιακή επιστροφή φόρου 15%-30% επί της συνολικής δαπάνης, σε μία χρονική διάρκεια 5-20 ετών (κάτι παρόμοιο δηλαδή με το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις ΑΠΕ που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια π.χ. φωτοβολταϊκά).
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βοηθηθούν χιλιάδες νοικοκυριά ώστε -ενόψει των ακριβών τιμών πετρελαίου θέρμανσης- να κάνουν μια στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας που συνεπάγονται λιγότερα λειτουργικά έξοδα.
Οι τεχνολογίες που προτείνεται να ενισχυθούν οικονομικά ώστε οι πολίτες να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου είναι οι εξής:
  • Λέβητες και σόμπες βιομάζας, καθώς και ενεργειακά τζάκια.
  • Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.
  • Ηλιοθερμικά συστήματα για θέρμανση-ψύξη και ζεστό νερό χρήσης.
«Το άνοιγμα της αγοράς εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής «πράσινης» θερμότητας στα κτίρια είναι κομβικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την ανόρθωση του κατασκευαστικού κλάδου που πνέει τα λοίσθια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να δώσουμε στον κόσμο τα κατάλληλα κίνητρα να φτιάξει τα σπίτια του και να απαλλαγεί μια και καλή από το βραχνά του ακριβού πετρελαίου», επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Οφέλη για 65 χιλ.νοικοκυριά από την «πράσινη» θέρμανση  Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν στην τριετία 2012-2014 περί τα 65.000 νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη αποτιμώνται σε περίπου 100.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Το τριετές πρόγραμμα θα πυροδοτήσει επενδύσεις της τάξης των 200-245 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει περίπου 1.800 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα αποφέρει άμεσα στο Δημόσιο από φόρους περί τα 50-60 εκατ. ευρώ την τριετία αυτή (στην οποία θα έχει επιστρέψει μόλις το 1/10 περίπου ως ενισχύσεις).
Αυστηρή προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος αποτελεί η άρση των παράλογων αντικινήτρων για καθαρές τεχνολογίες που ισχύουν σήμερα.
Για παράδειγμα, λόγω ενός αναχρονιστικού νόμου που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και περίπου 20 χρόνια, όσοι πολίτες σήμερα μένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να βάλουν καυστήρες βιομάζας στα σπίτια τους ώστε να απαλλαγούν από το ακριβό πετρέλαιο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΑΠΕ
Αυτό το καθεστώς των κινήτρων προτείνεται να ισχύσει για μια τριετία και μετά είτε να τροποποιηθεί είτε να καταργηθεί αν έχει επιτύχει το στόχο του που είναι το άνοιγμα και η επιτάχυνση νέων αγορών για τις θερμικές χρήσεις ΑΠΕ σε κτίρια.
Άλλωστε, με βάση το Ν. 3851/2010, από το 2019 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους με ΑΠΕ.
Για τον τρόπο ενίσχυσης της κάθε τεχνολογίας, στην πρόταση εξετάσθηκαν διάφορα σχήματα. Επειδή οι ανάγκες θέρμανσης είναι διαφορετικές στις διάφορες κλιματικές ζώνες της χώρας, μία προσέγγιση θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη ενίσχυση εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε κάνοντας διαφοροποίηση ανά κλιματική ζώνη είτε ως συνάρτηση των βαθμοημερών θέρμανσης (ΒΗΘ) όπως αυτές καταγράφονται στον ΚΕΝΑΚ για διάφορες πόλεις της χώρας, αν και κάτι τέτοιο είναι στην πράξη πολύπλοκο και όχι εύκολα διαχειρίσιμο.
ΕπιδΌτηση
Μια άλλη προσέγγιση είναι να υπάρχει ένα σταθερό ποσό επιδότησης ανεξάρτητα από την κλιματική ζώνη για να είναι εξαιρετικά απλό το σύστημα και πιο κατανοητό στους πολίτες (αν και λιγότερο δίκαιο). Εναλλακτικά, η όποια ενίσχυση θα μπορούσε να αποτελεί ποσοστό των τιμολογίων αγοράς του σχετικού εξοπλισμού. Η τελευταία αυτή προσέγγιση είναι και η προτιμητέα διότι η ποσοστιαία ενίσχυση αντανακλά και τα πραγματικά κόστη της επένδυσης με βάση τις εκάστοτε ανάγκες.
Νόμος...
Λόγω ενός αναχρονιστικού νόμου που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και περίπου 20 χρόνια, όσοι πολίτες σήμερα μένουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να βάλουν καυστήρες βιομάζας στα σπίτια τους ώστε να απαλλαγούν από το ακριβό πετρέλαιο
«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι, καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρμανσης τους κρύους μήνες του χειμώνα. Πέρα από τη ζεστασιά όμως, αυτό συνεπάγεται έξοδα, αλλά και μια σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού η θέρμανση αυτή συνήθως παρέχεται από καυστήρες πετρελαίου ή ηλεκτρικό ρεύμα που παράχθηκε με ρυπογόνο λιγνίτη. Ένα αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε και το Καλοκαίρι, αφού ο ενεργοβόρος κλιματισμός θεωρείται πια απαραίτητος στις συχνά αφόρητες, συνθήκες που επικρατούν στα αστικά κέντρα. Την ίδια ώρα, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της «ενεργειακής φτώχειας», δυσκολεύεται δηλαδή να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος ή να πληρώσει για μια επαρκή θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού του.
ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Για να μην υπάρχει άμεσα υπέρμετρη επιβάρυνση του Δημοσίου, προτείνεται να κατανεμηθούν οι ενισχύσεις στην «πράσινη» θερμότητα σε βάθος χρόνου (5-20 έτη) στο πρότυπο των ενισχύσεων στον τομέα του ηλεκτρισμού (feed-in-tariffs). Τα κίνητρα προτείνεται να ισχύσουν σε επίπεδο νοικοκυριού. Στις περιπτώσεις κεντρικών συστημάτων σε πολυκατοικίες, προτείνεται να ισχύσουν τα κίνητρα αυτά για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στην επένδυση (αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί με επιμερισμό της σχετικής δαπάνης και υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή/και του εγκαταστάτη).
Η παροχή των κινήτρων αυτών, θα διασφαλίσει ένα σταθερό και προβλέψιμο εισόδημα για τα συμμετέχοντα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων από τις τράπεζες. Για να επιτευχθεί διείσδυση των βέλτιστων τεχνολογιών, το πρόγραμμα θα πρέπει να συνοδευτεί από μία σειρά ρυθμίσεων που θα προωθούν στην αγορά συστήματα υψηλής απόδοσης.
Για παράδειγμα, για την περίπτωση των στερεών βιοκαυσίμων και για νέες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων και νερού, οι ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης των λεβήτων μπορούν να οριστούν σε 85%, όπως προβλέπει το άρθρο 13, παρ. 6 της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ. Θα πρέπει επίσης να αρθούν παράλογα αντικίνητρα που ισχύουν σήμερα, όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση σύγχρονων συστημάτων κεντρικής θέρμανσης με βιομάζα που ισχύει για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη (εκκρεμεί σχετική υπουργική απόφαση).

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου