Οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα "σκοντάφτουν" στο Σύνταγμα

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα "σκοντάφτουν" στο Σύνταγμα

Στο ΥΠΕΚΑ αναζητούν νέα διατύπωση για να ξεπεραστούν τα συνταγματικά εμπόδια στο οποία προσκρούουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις και απειλούν να τιναχτεί στον αέρα το όλο θέμα. Βασικότερο θέμα η χρονική διάρκεια που θα έχει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διαγραφεί η αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια διατήρησης του αυθαίρετου και θα υπάρχει μια ασαφής διατύπωση. Στο νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται ότι με την υποβολή δήλωσης το αυθαίρετο θα διατηρείται για 40 χρόνια αν βρίσκεται εντός σχεδίου και για 20 χρόνια όταν είναι εκτός σχεδίου.

Αναζητείται όμως νέα διατύπωση, που να είναι αποδεκτή από το ΣτΕ και για το σκοπό αυτό το τελευταίο διάστημα έγιναν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ν. Σηφουνάκη με μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου.

Το πιθανότερο είναι να διαγραφεί η αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και θα υπάρχει μια ασαφής διατύπωση, η οποία θα λέει ότι η "αναστολή από την επιβολή κυρώσεων", όπως μετονομάστηκε η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, θα ισχύει ως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής.

Το ΥΠΕΚΑ θεωρεί πως μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι ελκυστική για τους κατόχους αυθαιρέτων, ενώ θα αφήσει ακάλυπτη σημαντική μερίδα παράνομων κτισμάτων που είναι διάσπαρτα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ως αντιστάθμισμα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε οι οφειλές να αποπληρωθούν μέσα σε μια τριετία. Μια άλλη πρόταση αφορά τη νέα μείωση του προστίμου από το 80% στο 50% για αυθαίρετα της περιόδου 1983-2003, που θεωρείται ότι είναι τα περισσότερα.

buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου