Θεσσαλονίκη: Εξωστρεφής ξανά με οδηγό τα...ακίνητα

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη: Εξωστρεφής ξανά με οδηγό τα...ακίνητα

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για τους Βαλκάνιους και τους Ρώσους και η επένδυση - μαμούθ στη Χαλκιδική που δείχνει τον δρόμο
Τις τελευταίες δεκαετίες η Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχει βυθιστεί στην εσωστρέφεια, ξεχνώντας το κοσμοπολίτικό της παρελθόν και την περίοπτη θέση που κατείχε ως κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ωστόσο, εν μέσω κρίσης παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία στην πόλη να ξαναβρεί τη χαμένη της ταυτότητα.

Χαρακτηριστικά της εσωστρέφιας της πόλης είναι τα στοιχεία που πριν από λίγους μήνες είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οι αγοραπωλησίες ή ενοικιάσεις ακινήτων στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος πραγματοποιούνται από κατοίκους της πόλης. Τα εν λόγω δεδομένα καταδεικνύουν με τον πλέον προφανή τρόπο ότι τα προηγούμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη απομονώθηκε από τη διεθνή σκηνή.

Κι εδώ έρχεται το (φαινομενικά) παράδοξο της υπόθεσης: Παρά τη βαθιά κρίση που βιώνει η κτηματαγορά της πόλης, το καθοριστικό βήμα που επιτρέπει στη Θεσσαλονίκη να ελπίζει ότι θα ξαναζήσει στιγμές του ένδοξου παρελθόντος έγινε και αφορά τα ακίνητα: Πρόκειται για τον αποχαρακτηρισμό της πόλης(όπως και της Χαλκιδικής) ως παραμεθόριας περιοχή για την αγορά ακινήτου από πολίτες Τρίτων Χωρών. Ήδη οι Βαλκάνιοι και οι Ρώσοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων ως δεύτερης κατοικίας από τη στιγμή που κατέπεσε ένα τόσο σημαντικό γραφειοκρατικό εμπόδιο.

«Η κατοικία στη Θεσσαλονίκη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μόδα στη συνείδηση των Βαλκανικών λαών», τονίζει με νόημα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ) και ειδικός γραμματέας της FIABCI, Κωνσταντίνος Γεωργάκος.

«Οι Βαλκανικοί  λαοί έχουν ισχυρούς ιστορικούς  δεσμούς με την πόλη και για πολλούς εξ αυτών αποτελεί μεγάλη τιμή να έχουν σπίτι στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί και υπογραμμίζει πως «ήδη το μικρό χρονικό διάστημα που ισχύει ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής ως “παραμεθορίου” έχει αυξηθεί κατακόρυφα των ενδιαφέρον, κυρίως από Σέρβους και Ρώσους, για αγορά δεύτερης κατοικίας στο πολεοδομικό συγκρότημα».
Εξαγορά 31.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική!
Εξάλλου, η πρόσφατη αγορά 31.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική από Ρώσους, έναντι δεκάδων εκατ. ευρώ, αποδεικνύει ότι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων συνδράμει καταλυτικά ώστε το γνωστό εδώ και χρόνια έξωθεν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, να αρχίσει να μετουσιώνεται σε επενδύσεις.

Κατά τον κ. Γεωργάκο, μια σειρά χαρακτηριστικών της πόλης την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Βαλκάνιους. «Η πλούσια ιστορία, η ιδιοσυγκρασία των Θεσσαλονικέων, η ορθοδοξία, η ελληνική κουζίνα, η διασκέδαση και η θάλασσα δίνουν στη Θεσσαλονίκη μια αύρα υπεροχής», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάντως, από μόνη της η άρση ενός γραφειοκρατικού εμποδίου δεν μπορεί να κάνει και πάλι τη Θεσσαλονίκη να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η πόλη να καταφέρει να προσελκύσει και πάλι τα βλέμματα.

Καταρχάς θα πρέπει να διασφαλιστεί ένα σταθερό νομικό πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν θα τρομάζει τους επίδοξους αγοραστές. Επίσης, θα πρέπει να παγιωθεί ένα μίνιμουμ επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους. Τέλος, θα πρέπει με προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις να προσεχθεί, αναδειχθεί και διαφημιστεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα γιατί κάποιος θα πρέπει να την προτιμήσει έναντι άλλων προορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου