Συμβατές με το Σύνταγμα οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα διαβεβαιώνει ο ΥΠΕΚΑ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Συμβατές με το Σύνταγμα οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα διαβεβαιώνει ο ΥΠΕΚΑ

Με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ.Παπακωνσταντίνου να καθησυχάζει τους προβληματισμούς - κυρίως της ΝΔ- και να εκφράζει την ελπίδα του οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν θα προσκρούσουν στην νομολογία του ΣτΕ- καθώς όπως είπε χαρακτηρίζονται από σειρά «σημείων» που δημιουργούν ένα συνταγματικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος- την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ΛΑΟΣ να ψηφίζουν επί της αρχής και τα κόμματα της Αριστεράς να τοποθετούνται αρνητικά, εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με την δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου κ.α.».


Το νομοθέτημα αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 28 Αυγούστου, ενώ στόχος του υπουργείου είναι η εφαρμογή του να ξεκινήσει και είναι πλήρως λειτουργική κατά το μεγαλύτερο του μέρος από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε επί της φιλοσοφίας του σχεδίου νόμου και παρουσίασε τα κύρια σημεία του δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις που αποτρέπουν την δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, ενώ μίλησε για οργανωμένη παρέμβαση με κανόνες σε ένα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο θέμα.

Απαντώντας ειδικά στον εισηγητή της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε εγγυήσεις ότι οι ρυθμίσεις δεν θα αντικρούουν στο ΣτΕ αλλιώς είπε πως πρέπει να καθυστερήσει λίγο το νομοθέτημα για να «ξαναζυμωθεί», ώστε να αποτραπούν τέτοιου είδους προβλήματα ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι διατάξεις είναι συμβατές με το Σύνταγμα ενώ ανέφερε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη ρύθμιση μετά από εκείνη του Αντώνη Τρίτση, καθώς οι προηγούμενες δεν ευοδώθηκαν.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι προάγεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός, καθορίζονται νέα εργαλεία για τις χρήσεις γης, δημιουργούνται ηλεκτρονικοί μηχανισμοί τηλεπισκόπησης, ακυρώνονται τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων που δεν υπάγονται σε ρύθμιση, προβλέπονται ενέργειες για τη διαρκή παρακολούθηση των χώρων και την ηλεκτρονική καταγραφή αυθαιρέτων και επιβάλλονται για πρώτη φορά πραγματικά πρόστιμα σε αυθαίρετα.

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός στις αναφορές περί εισπρακτικής ρύθμισης αναφέροντας μεν πως δεν απεμπολείται το δημοσιονομικό όφελος από αυτή, ειδικά στους κρίσιμους καιρούς που διάγουμε, όμως επισήμανε ότι κεντρικό στοιχείο της πρόβλεψης αποτελεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Προς επίρρωση των λεγομένων του αναφέρθηκε στις σημαντικές ρήτρες για:
  • τον διαχωρισμό των αυθαιρέτων σε αυτά που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και μπορούν να ρυθμιστούν και σε εκείνα που κρίνονται κατεδαφιστέα αφού προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (κτίσματα σε δάση, ρέματα, στον αιγιαλό, σε περιβαλλοντικούς χώρους)
  • μη μεταβίβαση από 1/1/2012 ακινήτων χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και του μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια
  • τις αυστηρές ποινές για ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μια δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες) ενώ για τους μηχανικούς θα προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση άδειας.
Aναφερόμενος ο υπουργός ΠΕΚΑ στην διαμόρφωση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση τόνισε ότι διασφαλίζει ξεκάθαρους κανόνες και διαφάνεια, ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης και ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία με παρακολούθηση της εγκατάστασης καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της μέσα από την αναβάθμιση και την ενδυνάμωση του ρόλου του περιβαλλοντικού ελέγχου.

Οι τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν.Ζωίδης ανέφερε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα των αυθαιρέτων ισοπεδωτικά» προσθέτοντας πως «από 1/1/2012 όλα τα ακίνητα για να μεταβιβαστούν θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν νομιμοποιηθεί και ότι δεν έχουν στοιχεία αυθαιρεσίας» ενώ «θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις».

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπερψηφίζει επί της αρχής του το νομοθέτημα. Ωστόσο, ενώ εξέφρασε πλήρη συμφωνία με το μέρος εκείνο του νομοσχεδίου που αφορά την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δήλωσε τον έντονο προβληματισμό της ΝΔ για την συμβατότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα με την νομολογία του ΣτΕ.

Επί της αρχής διαφώνησε επίσης με τους λόγους κοινωνικής ισότητας που επικαλέστηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ν.Ζωίδης προκειμένου να αιτιολογήσει την ρύθμιση.

«Το κάνουμε με βαριά καρδιά. Η ρύθμιση αυτή είναι ξεκάθαρη ομολογία της Πολιτείας ότι επί 40 χρόνια δεν έχει μια σοβαρή πολιτική γης» είπε και κατέληξε πως στο σημείο αυτό πρέπει να τραβηχτεί μια κόκκινη ανεξίτηλη γραμμή.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η ειδική αγορήτρια Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο με το αιτιολογικό ότι «συνδυάζει το πολλαπλό «χαράτσωμα» της λαϊκής οικογένειας και παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Αυθαιρετείτε με τα αυθαίρετα. Δεν δίνετε οριστική λύση γιατί είναι πεδίο ρουσφετιών και για ψήφους και για έσοδα», είπε, ενώ αναφορικά με τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης επισήμανε «παραδίδεται σε ιδιώτες ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών όπως και ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων» και έτσι «ικανοποιείται απαίτηση του κεφαλαίου».

«Ναι» επί της αρχής ψηφίζει και το κόμμα ΛΑΟΣ με τον ειδικό αγορητή Αλ.Χρυσανθακόπουλο να κάνει ιδιαίτερη θετική αναφορά στις διατάξεις για τις διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά να εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η ειδική αγορήτρια Ηρώ Διώτη δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοθέτημα τονίζοντας πως πρόκειται για εισπρακτικού χαρακτήρα ρύθμιση για τα αυθαίρετα η οποία δεν είναι τακτοποίηση αλλά προσπάθεια παράνομης νομιμοποίησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, ενώ συμφώνησε απολύτως με το πρώτο σκέλος του νομοθετήματος που αφορά την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επισήμανε ότι η διάταξη για τα αυθαίρετα δεν αντέχει σε περιβαλλοντική κριτική, καθώς είναι ένα οικονομικό μέτρο - στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας - στο οποίο όμως έχουν γίνει προσπάθειες περιβαλλοντικής εναρμόνισης.

Ζήτησε ωστόσο να αυξηθούν τα πρόστιμα - με εξαίρεση εκείνους που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ επισήμανε ότι «για να αποφύγουμε μια δεύτερη γενιά πρέπει να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, μαζί με τις θετικές ρυθμίσεις και της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών και του Σώματος Ελεγκτών Δόμησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου