ΗΠΑ: "Ξένοι" αγοράζουν τα σπίτια των Κροίσων

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ: "Ξένοι" αγοράζουν τα σπίτια των Κροίσων

Πόσο κοστίζει το σπίτι σας; 100, 200, 400.000 ευρώ; Το σπίτι των ονείρων σας; Μήπως η αξία του φτάνει το 1 ή τα 2.000.000 ευρώ; Όπως η διεθνής οικονομική ελίτ γνωρίζει, το κόστος της κατοικίας των κροίσων ήταν ανέκαθεν θέμα status περισσότερο παρά πραγματικής άνεσης.

Τον τελευταίο καιρό με την υποχώρηση του δολαρίου αλλά και με την ραγδαία πτώση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ, η οποία ακολούθησε το σπάσιμο της φούσκας των subprime, οι… έχοντες βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό. Σε όσους γνωρίζουν αυτό το background, η αγορά που πραγματοποίησε τον Απρίλιο ο Ρώσος μεγιστάνας της Russian Standard Bank, Roustam Tariko ίσως και να μην κάνει εντύπωση.

Στην παραλία του Μαϊάμι και έναντι 25,5 εκατ. δολ. ο κ. Tariko αγόρασε μια έπαυλη 1.400 τετραγωνικών μέτρων, στο λεγόμενο Star Island, διαλέγοντας να γειτονέψει, μεταξύ άλλων, με έναν άλλον Ρώσο μεγιστάνα τον Vladislav Doronin, αφετνικό της real estate εταιρίας Capital Group, ο οποίος το 2009 και έναντι 16 εκατ. δολαρίων είχε αγοράσει το δικό του… καλυβάκι στο οποίο προηγουμένως έμενε ο
Σακίλ Ο’ Νηλ.

«Αν είσαι πλούσιος και έχεις ένα σπίτι στο Μαϊάμι, είναι σαν να έλεγες παλιά έχω ένα σπίτι στο Μονακό ή στην Ίμπιζα», είπε στο Bloomberg ο Jorge Uribe στέλεχος στην real estate εταιρία One Sotheby’s International Realty, σχολιάζοντας την άνοδο στις πωλήσεις ακριβών σπιτιών τους τελευταίους μήνες.Οι πωλήσεις κατοικιών με κόστος άνω των 20 εκατ. δολ. κινούνται σαφώς ανοδικά στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, αναφέρει άλλωστε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους πρώτους έξι μήνες του έτους και μόνο στο Μανχάταν έχουν πουληθεί επτά σπίτια αξίας μεγαλύτερης των 20 εκατ. δολ., ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ο αριθμός αυτός ήταν στα πέντε.

Στο 12μηνο που τελείωσε στις 31 Μαρτίου, αγοραστές από όλο τον κόσμο αγόρασαν στις ΗΠΑ ακίνητα αξίας 82 δισ. δολ.- 24% περισσότερα από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο. Το Bloomberg συσχετίζει την παρουσία μη αμερικανών στο high class real estate με τη μετακύληση πλούτου και προς τις αναδυόμενες αγορές. Δεν έχει άδικο: Από τους 214 κροίσους που μπήκαν για πρώτη φορά φέτος στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους, οι 54 είναι από την Κίνα και 31 από τη Ρωσία.

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, στην ίδια λίστα οι μετέχοντες από την Ασία ήταν περισσότεροι από τους Ευρωπαίους, ενώ η Μόσχα ξεπέρασε τη Νέα Υόρκη ως «πατρίδα» των περισσότερων δισεκατομμυριούχων με 79 έναντι 58 του Μεγάλου Μήλου.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου