Νέα από τα Βαλκάνια

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Νέα από τα Βαλκάνια

Σταθεροποιείται η αγορά ακινήτων στη Βουλγαρία και ζητείται περισσότερος δανεισμός

Σύμφωνα με μια οικονομική έκθεση, ο αριθμός των νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε αισθητά στη Βουλγαρία το δεύτερο τρίμηνο του 2011, καθώς η αγορά ακινήτων και η τραπεζική δραστηριότητα γίνονται όλο και πιο δυναμικά.

Η Credit Center, εταιρεία συμβούλων από τη Σόφια, ανακοίνωσε χθες πως ο αριθμός των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 18% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο.

Την ίδια στιγμή, το μέσο ποσό των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 2.200 ευρώ, φθάνοντας τα 40.595 ευρώ έναντι των 38.366 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Έτσι άρχισαν να έρχονται πιο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Το 94% των νέων στεγαστικών δανείων είναι σε ευρώ, ενώ το 6% είναι σε βουλγαρικά λέβα.

Η αγορά ακινήτων στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου αυξήθηκε αμυδρά
Από τις αρχές του Αυγούστου η αγορά ακινήτων στην Ποντγκόριτσα έχει αυξηθεί ελάχιστα, όπως ισχυρίζονται τα ίδια τα μεσιτικά γραφεία. Όλα τα γραφεία εκτιμούν ότι υπάρχει δουλειά, αν και όχι τόση, όση πριν από μερικά χρόνια, ενώ και οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου, η μέση τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου σε μία κατοικία της Ποντγκόριτσα κοστίζει 1.158 ευρώ. Αυτά είναι στοιχεία έχουν ληφθεί από μια έρευνα της CBCG, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2011. Η μέση τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου στην Ποντγκόριτσα το Μάρτιο ήταν 2,3% φθηνότερη από ότι τον Δεκέμβριο του 2010.

Σημαντική πτώση σημειώθηκε στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στη Σερβία
Οι τιμές ενοικίασης στη Σερβία ποτέ δεν βρίσκονταν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών στο κέντρο του Βελιγραδίου ενοικιάζεται προς 500 ευρώ, ενώ μια γκαρσονιέρα για περίπου 150 ευρώ.

Οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στο Βελιγράδι μειώθηκαν κατά 30% από το 2010, ενώ στο Νόβι Σαντ κατά 40%. Οι μεσίτες ακινήτων υποστηρίζουν πως η αιτία της μείωσης είναι η χαμηλή ζήτηση. Προσθέτουν επίσης, ότι οι τιμές ενοικίασης έχουν πέσει κατά 50% από το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου