Μπορεί να αξιοποιηθεί το προηγούμενο με τις περιουσίες

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μπορεί να αξιοποιηθεί το προηγούμενο με τις περιουσίες

Νέο χαρτί για μελλοντικές υποθέσεις προσφύγων ενώπιον του ΕΔΑΔ
Η απόφαση Ερντογάν να τροποποιήσει τη νομοθεσία, επιστρέφοντας κατασχεθείσες μειονοτικές περιουσίες σε ευαγή ιδρύματα στην Τουρκία δεν έχει άμεση συνάφεια με τις υπό κατοχή περιουσίες στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν νομικοί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νομικό εργαλείο.
Η πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να επιστρέψει περιουσίες που παράνομα είχε κατάσχει από μειονότητες στο παρελθόν δεν επηρεάζει με άμεσο τρόπο τις περιουσίες στην Κύπρο που τελούν υπό καθεστώς κατοχής, ανέφεραν στη «Σ» νομικοί. Ωστόσο, όπως σημείωσαν, δημιουργεί τις προοπτικές να χρησιμοποιηθεί, εάν και εφόσον οι νομικές διαδικασίες των προσφύγων επιστρέψουν από την παράνομη επιτροπή στο ΕΔΑΔ, ως προηγούμενο.
Οι νέες ρυθμίσεις
Η τροποποίηση που έκανε η τουρκική κυβέρνηση επί του νόμου περί βακουφίων, ουσιαστικά προνοεί την επιστροφή σε ελληνικά (και άλλα μειονοτικά) ευαγή ιδρύματα ακίνητων περιουσιών, στις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας και δεύτερον να επιστραφούν σ’ αυτά ακίνητα που είτε είχαν περιέλθει στο τουρκικό θησαυροφυλάκιο ή τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, είτε η διαχείρισή τους παραχωρήθηκε στους δήμους, με μεθόδους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για τα νεκροταφεία. Η τροποποίηση προβλέπει, επίσης, καταβολή αποζημίωσης για ακίνητες περιουσίες των μειονοτικών κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο και στη συνέχεια μεταπωλήθηκαν σε τρίτους. Η αποζημίωση αυτή θα υπολογιστεί στη βάση της τρέχουσας τιμής των ακινήτων.
Συνεχίζει, όμως, να υφίσταται πρόβλημα σε σχέση με τους τίτλους, στους οποίους δεν αναφέρεται κάτοχος και ως επί το πλείστον ανήκουν στα μειονοτικά βακούφια, αλλά δεν κατέστη δυνατή η εύρεση του κατόχου τους από το τουρκικό κτηματολόγιο. Υπολείπεται, ακόμη, ρύθμιση για τις περιπτώσεις των «κατειλημμένων βακουφίων», δηλαδή αυτών που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο με την περιουσία και τη διοίκησή τους. Είκοσι τέσσερα εξ αυτών ανήκαν στην ελληνική μειονότητα.
Ξαναπροσπάθησαν…
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη φορά, την τελευταία δεκαετία, που ο συγκεκριμένος νόμος τροποποιείται, με σκοπό τη ρύθμιση του ζητήματος των μειονοτικών περιουσιών από το τουρκικό κράτος, το οποίο βρέθηκε στο εδώλιο του ΕΔΑΔ για το εν λόγω θέμα. Αυτή η διευθέτηση φαίνεται να προσφέρει τη φόρμουλα για να επιλυθούν αρκετά από τα ζητήματα που εκκρεμούσαν. Δεν έχει, ωστόσο, καταστεί σαφές πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία, αφού οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εντός 12 μηνών αλλά παραμένει άγνωστο πόσο καιρό θα πάρει αυτές να αξιολογηθούν και να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.
Εγώ δεν κάνω διακρίσεις…
Όπως έγραψε χθες ο τουρκικός Τύπος, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του γεύματος Ιφτάρ (παρατίθεται στο τέλος της κάθε ημέρας, κατά τη διάρκεια του μηνός των νηστιών του Ραμαζανίου και του προσφέρθηκε από τις μειονότητες) τόνισε ότι η εποχή των αδικιών έχει παρέλθει και ο ίδιος ποτέ δεν προέβη σε διακρίσεις μεταξύ Τούρκων πολιτών. «Σ’ αυτή τη χώρα», είπε, «κανένας πολίτης δεν είναι υπεράνω των υπόλοιπων πολιτών». Από πλευράς του, ο ΥΠΕΞ της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της δικής του, ξεχνώντας, προφανώς, την τεράστια παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, που συντελείται στην Κύπρο από την Τουρκία.
Πολιτική η απόφαση
Όπως επισήμανε ο δικηγόρος και πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης, η απόφαση αυτή του Ερντογάν είναι πολιτική. «Επειδή ως κλέφτες τα επέστρεψαν στην Τουρκία, δεν σημαίνει ότι θα τα επιστρέψουν και στην Κύπρο», τόνισε. Ήταν, όπως είπε, μια καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία δεν φέρει νομική σημασία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Άγκυρα δεν τηρεί τους νόμους σε γενικές γραμμές και δεν λειτουργεί σε καθεστώς ισονομίας. Θα ήταν πολύ ορθό, βέβαια, σημείωσε, να επιστρέψει τις περιουσίες και στην Κύπρο ο κ. Ερντογάν αλλά δεν κινήθηκε από σεβασμό προς το Νόμο σε αυτή την περίπτωση και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προτίθεται να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Δημιουργείται προηγούμενο

«Προφανώς, κάτω από την πίεση αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ο Ερντογάν προχώρησε σε διακήρυξη επιστροφής παρανόμως κατασχεθέντων περιουσιών», ανέφερε στη «Σ» ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης. Ενδεχομένως να αποτελέσει -δεν το αποκλείω- προηγούμενο πάνω στο οποίο θα μπορούμε να στηριχθούμε για να διεκδικήσουμε κι εμείς επιστροφή των περιουσιών μας, παρόλο που οι μηχανισμοί που έχουν τεθεί στην Κύπρο, δηλαδή η ψευδοεπιτροπή και ο ψευδονόμος, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα, σημείωσε. «Σε περίπτωση, όμως, νέας υπόθεσης στο ΕΔΑΔ, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το προηγούμενο αυτό θα μελετηθεί και θα αξιοποιηθεί ανάλογα», πρόσθεσε. Παρατήρησε, δε, ότι στην πράξη, και σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν παρείχε μια διαδικασία εσωτερικής θεραπείας, η οποία μπορεί και να αποβεί εξαιρετικά χρονοβόρα.
Δικαιώματα δύο ταχυτήτων
Είναι πολλά δισεκατομμύρια, με σημερινές τιμές, οι περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης και της Σμύρνης, που εκδιώχθηκαν στα πλαίσια των εθνοκαθάρσεων, επισήμανε ο δικηγόρος Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας ότι γι’ αυτές τις περιουσίες δεν λέει τίποτα ο Ερντογάν. «Τηρουμένων των αναλογιών, εύλογα κάποιος θα μπορούσε να πει, κάνοντας αντιστοιχία με την απόφαση για τις περιουσίες των μειονοτικών ιδρυμάτων, αν η Τουρκία ξεκίνησε διαδικασία αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, γιατί να μην κάνει το ίδιο και στην Κύπρο και μάλιστα και για τις ατομικές περιουσίες;», υπέδειξε. Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων, τόνισε ο κ. Ερωτοκρίτου. «Εάν το αναγνωρίσει καθολικά και το σέβεται, τότε πρέπει να το κάνει και στην Κύπρο», συμπλήρωσε. Όμως όλα αυτά κρύβουν μια τεράστια υποκρισία, επειδή εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Συντάγματος και δεν είναι κίνηση καλής θέλησης, κατέληξε.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου