Στον αέρα οι προβλέψεις για έσοδα από αυθαίρετα

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στον αέρα οι προβλέψεις για έσοδα από αυθαίρετα

 Μπορεί τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών να προσδοκούν υψηλά έσοδα από την ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ωστόσο, κατά παράγοντες της αγοράς, οι σχετικές προβλέψεις ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότερες.

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιεύθηκε κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, τα έσοδα έως το τέλος του 2011, μόνο από την είσπραξη του παραβόλου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες αλλαγές στον υπολογισμό των προστίμων, τίθεται εν αμφιβόλω η σχετική πρόβλεψη. Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους.

Κατ΄αρχάς, λόγω της μείωσης των «εισφορών νομιμοποίησης», η πλειονότητα όσων είχαν καταβάλει στο παρελθόν τα υπέρογκα πρόστιμα, είναι σήμερα... «ελεύθεροι βαρών». Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, το πρόστιμο για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια διπλασιάζεται και δεν τριπλασιάζεται (όπως αρχικά σχεδιαζόταν). Παράλληλα, το ύψος των προστίμων μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου (κατασκευής προ 1983 ή μετά το διάστημα 1983-2003).

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr, στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόστιμο που ήδη έχουν καταβάλει οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν εντοπιστεί από τις πολεοδομίες ισοδυναμεί ή υπερβαίνει του προβλεπόμενου από τη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται επιστροφή, εάν το καταβληθέν είναι μεγαλύτερο από το πρόστιμο που ορίζεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

«Ό,τι δηλώσεις»

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το σύνολο της προβλεπόμενης εισφοράς επιβάλλεται στα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά την 1.1.2004 και μειώνεται κατά 20% και 80% για κτίσματα που ανεγέρθηκαν το διάστημα 1983-2003 και πριν από το 1983, αντίστοιχα.

Πώς όμως, οι ιδιοκτήτες αποδεικνύουν ότι το κτίσμα αποπερατώθηκε το 2004 αντί -για παράδειγμα- του πρώτου εξαμήνου του 2003 που ενδεχομένως να δηλώσουν για να έχουν έκπτωση 20%;

Στο ερώτημα αυτό νομικοί και μηχανικοί δεν έχουν απάντηση. Επισημαίνουν όμως, ότι αντίστοιχη διάκριση βάσει της οποίας διαμορφωνόταν έως σήμερα τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αντιμετωπιζόταν με την προσκόμιση ένορκης κατάθεσης-υπεύθυνης δήλωσης «μαρτύρων» ότι το αυθαίρετο προϋπήρχε μίας συγκεκριμένης χρονολογίας.

Και βέβαια, όπως αναφέρουν, ουδείς βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει, εάν το περιερχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γεγονός που «πριονίζει» τις μεγάλες προσδοκίες για έσοδα.

Δεν αποκλείεται πάντως, να απαιτηθεί η προσκόμιση τιμολογίων πρώτων υλών -ώστε από την ημερομηνία να διαπιστωθεί πότε ανοικοδομήθηκε το ακίνητο- σύμφωνα με πηγές, αλλά και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ανυπέρβλητα πρακτικά εμπόδια.

Η τρίτη αιτία για την οποία τα έσοδα από την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εκτιμάται ότι θα να είναι χαμηλότερα των προβλέψεων σχετίζεται με το «κίνημα δεν πληρώνω φόρους». Όπως αποκάλυψε το «Κ», οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 41,1 δισ. ευρώ από περίπου 30 δισ. ευρώ πέρυσι!Η δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η διαφαινόμενη μη λειτουργία ολοκληρωμένου μηχανισμού εντοπισμού όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και το γεγονός ότι η πολιτεία αγνοεί τον ακριβή αριθμό των αυθαιρέτων, όπως και που αυτά βρίσκονται, αναμένεται να κρατήσει μακριά από τα κρατικά ταμεία σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου