Πρεμιέρα για την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Πρεμιέρα για την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας

Επίσημη πρώτη κάνει σήμερα η νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα έχει ως σκοπό την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και δη της ακίνητης.
Βέβαια από το νέο φορέα του Δημοσίου δεν απουσιάζουν τα «παραλειπόμενα»: η δημιουργία του προβλεπόταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών του Μαρτίου, η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα ήρθε- καθυστερημένα- περίπου δύο μήνες αργότερα, ενώ, κατά πληροφορίες, οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ήταν πολύ λίγες.
Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα υπαχθεί η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, οι επιμέρους υπαγόμενες σε αυτήν διευθύνσεις και οι κτηματικές υπηρεσίες (με το προσωπικό τους) που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Με λίγα λόγια, βασική αποστολή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας είναι η διαχείριση του κρατικού real estate.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι αρμοδιότητες της ΓΓΔΠ θα είναι συμπληρωματικές αυτών του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και εάν θα εποπτεύει για παράδειγμα την λειτουργία  της Ελληνικόν Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η λειτουργία μίας Γενικής Γραμματείας κοστίζει σε ετήσια βάση περίπου 300 χιλιάδες ευρώ. Γι΄ αυτό, όπως επισημαίνουν οι επικριτές της δημιουργίας νέων φορέων, θα έπρεπε να αναδιαρθρωθεί, καταρχάς, η Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, ώστε να «παράγει αποτελεσματικά έργο».
Κρατικά ακίνητα
Την ίδια στιγμή, ο φάκελος «αξιοποίηση κρατικών ακινήτων» παραμένει... σφραγισμένος, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πολυνομία, θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς και ανυπαρξία ενιαίου μητρώου κρατικής ακίνητης περιουσίας είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το εγχείρημα της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν ούτε μηχανογράφηση, γεγονός που σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολυάριθμων τίτλων ιδιοκτησίας -που μπορεί να έχουν ζωή ακόμη και μισό αιώνα ζωής- για τα κρατικά ακίνητα του Δημοσίου προδικάζει το ναυάγιο του εγχειρήματος της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω; Η αδυναμία αποτίμησης των κρατικών ακινήτων, όπως αναφέρουν αναλυτές.
Σε έκθεσή του τον Αύγουστο του 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Greece –Selected Issues), εκτιμώντας έμμεσα την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, αναφέρει ότι το 2008 το ελληνικό Δημόσιο διέθετε καθαρό απόθεμα πάγιου κεφαλαίου αξίας ίσης με το 51% του ΑΕΠ (δηλαδή της τάξης των 125 δισ. ευρώ). Βέβαια στην μεθοδολογία που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ δεν περιλαμβάνεται η αξία της γης, ενώ το ύψος του αποθέματος του κεφαλαίου υπολογίστηκε έμμεσα, ως το συσσωρευμένο αποτέλεσμα επενδύσεων από το 1960 μέχρι και το 2008.
«Θα πρέπει να κρατούμε μικρό «καλάθι», επειδή μία αποτίμηση του χαρτοφυλακίου κρατικών ακινήτων ενδεχομένως να απεδείκνυε ότι η αξία του είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που αρχικά υπολογιζόταν. Αλλά και επειδή τα κρατικά ακίνητα αποτελούν πεδίο που δεν έχει πλήρως «χαρτογραφηθεί. Μία πρόταση πάντως, προκειμένου να επιταχυνθεί η αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων θα ήταν να δημιουργηθεί μία επιτροπή από επιχειρηματίες και τεχνοκράτες και να απεμπλακεί από την διαδικασία το δημόσιο» είχε σημειώσει στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» ήδη από τις αρχές του έτους ο  Ηλίας Καρακίτσος, Διευθυντής Guildhall Asset Management.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου