Εως 30/9 ο φόρος για τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Εως 30/9 ο φόρος για τα ακίνητα που ανήκουν σε offshore

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore) θα πρέπει έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν σχετική δήλωση στην εφορία.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία στους κατόχους ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος 15% επί της αντικειμενικής αξίας τους. O χρόνος γέννησης της φορολογικής υποχρέωσης ορίζεται την 1η Iανουαρίου κάθε έτους. Kατά συνέπεια, κάθε εταιρία που εμπίπτει στο φόρο αυτό, οφείλει στην ετήσια δήλωση της να αναγράφει τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της την ανωτέρω ημερομηνία αναξάρτητα αν στη συνέχεια και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έχει μεταβιβάσει το σύνολο ή το μέρος των ακινήτων της.

Yποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν όσες εταρίες, έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Eλλάδα την 1η Iανουαρίου του έτους φορολογίας.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για φέτος:

1. Η δήλωση θα υποβάλλεται σε ένα αντίτυπο.
2. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε άλλη γλώσσα κράτους μέλους της Ε.Ε. πλην της Ελληνικής, απαιτείται να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση.
3. Η δήλωση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων εταιρειών έτους 2008, απαιτείται να συνοδεύεται από τα φύλλα υπολογισμού της αξίας ακινήτων και τις βεβαιώσεις που προβλέπονται για την συμπλήρωσή τους.
Ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση και οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού στοιχείου, όταν κατά τον έλεγχο της δήλωσης το κρίνει απαραίτητο.
5. Δικαιολογητικά απαλλαγής από το φόρο για τις εταιρείες οι οποίες υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτων και απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου.Σημειώνεται ότι για τα απαλλασσόμενα ακίνητα δεν απαιτείται η συνυποβολή των φύλλων υπολογισμού της αξίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου