Πέφτουν οι τιμές των ενοικίων

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Πέφτουν οι τιμές των ενοικίων

Η οικονομική κρίση χτύπησε και την αγορά των ακινήτων όπως ήταν φυσικό. Τα ενοίκια όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά σε πολλές περιοχές υποχωρούν σημαντικά από 20% έως 30%.
Πρόκειται κυρίως για μεγάλες κατοικίες με επιφάνειες πάνω από 150 τ.μ. που έχουν βρεθεί στα... αζήτητα, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση. Στις περιπτώσεις αυτές η «έκπτωση» που γίνεται είναι μεγάλη, ωστόσο, δεν επαρκεί αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό κόστος συντήρησης, τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς κ.λπ.
Σε γενικές γραμμές, το κύριο χαρακτηριστικό στην ενοικίαση κατοικιών είναι η εμφανής δυσκολία των ιδιοκτητών να βρουν καλό μισθωτή με μακροχρόνιο συμβόλαιο και ικανοποιητικό ενοίκιο. Όσοι, όμως βρίσκουν επιλέγουν να ρίξουν τις τιμές ή να «παγώσουν» τα ενοίκια παρά να χάσουν το νοικάρη που γνωρίζουν καλά και να ρισκάρουν ένα παρατεταμένο «λουκέτο» στην περιουσία τους.

Περιζήτητα
Τα πιο περιζήτητα την περίοδο αυτή είναι τα σπίτια ενός έως τριών δωματίων, δηλαδή γκαρσονιέρες από 25 τ.μ. έως τριάρια 100 τ.μ. Η εποχή αυτή προσφέρεται για «παζάρια» καθώς μεσιτικά γραφεία και ενοικιαστές είναι πρόθυμοι να ρίξουν τις τιμές ενοικίασης, αρκεί να μπορέσουν να το μισθώσουν.
Υπάρχουν, επίσης, ακόμη και προσφορές... ημέρας. Δηλαδή κατοικίες μισθώνονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο με έκπτωση. Έτσι:
Μονοκατοικία 476 τ.μ. στον Άλιμο με ενοίκιο 3.800 ευρώ δίνεται με έκπτωση 100 ευρώ για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Μονοκατοικία στη Βούλα 500 τ.μ. με ενοίκιο 5.500 ευρώ προσφέρεται με έκπτωση 300 ευρώ.
Πτώση
Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, τα ενοίκια των σπιτιών έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο από 10% έως 25%, ανάλογα με την περιοχή και το είδος του ακινήτου.
Σημαντικός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να μισθωθεί ένα άδειο διαμέρισμα.
Από 2 μήνες πριν το 2008 ο μέσος όρος έχει ξεπεράσει τους 6 μήνες παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί στις αγγελίες αλλάζουν συνεχώς, δηλαδή ο ιδιοκτήτης ρίχνει τις απαιτήσεις του προκειμένου να το ενοικιάσει.
Τα μόνα ακίνητα που διασώζονται και δίνουν ικανοποιητικές αποδόσεις διαχρονικά είναι τα φοιτητικά διαμερίσματα.
Στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες διατηρείται μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κυρίως για σπίτια από 50 έως 100 τ.μ. Στην κατηγορία αυτή τα ενοίκια δεν υποχωρούν, αλλά παραμένουν «παγωμένα» για δεύτερη χρονιά.
Στις μεγαλύτερες επιφάνειες η πτώση της ζήτησης ξεπερνά το 30% γι' αυτό οι ιδιοκτήτες προσφέρουν «έκπτωση» έως 15% προκειμένου να βρουν καλό μισθωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου