Ακίνητα: Εγκαταλείπουν και οι Κύπριοι

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ακίνητα: Εγκαταλείπουν και οι Κύπριοι

Η τάση που ήθελε τους Κύπριους αγοραστές να κινούν τα νήματα στην κυπριακή αγορά ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να συρρικνώνεται ανησυχητικά ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες πιέζουν τους εκτιμητές να μην ρίξουν τις τιμές των ακινήτων ώστε να μην μείνουν και οι ίδιες χωρίς κάλυψη.
Σύμφωνα με ανάλυση της Leaf Research, τους τελευταίους μήνες, παρουσιάζεται μείωση αγοράς ακινήτων από Κύπριους ενώ οι αγορές από ξένους παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Πρόκειται για μία τάση που αν συνεχιστεί θα κάνει ακόμα δυσχερέστερη τη κατάσταση στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο.
Ιδιαίτερο ανησυχητικό, θεωρείται επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός πως τους τελευταίους μήνες η αύξηση στις οικιστικές μονάδες που ανεγείρονται μειώνεται διαρκώς.
Για παράδειγμα, από μία ετήσια αύξηση λίγο πάνω από 6% το 2008, το 2010 η αύξηση ήταν κοντά στο 3%.
Σύμφωνα με τη Leaf, σήμερα υπάρχει ζήτηση μόνο για ακίνητα σε κεντρικές περιοχές ή για άμεση χρήση.
Ιδιαίτερα μνεία γίνεται στην ανάλυση στο ρόλο των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία πιέζουν για να μην μειωθούν οι εκτιμήσεις στις τιμές των ακινήτων. Αναφέρεται επίσης πως οι τράπεζες θα βρεθούν υπό επιπρόσθετη πίεση λόγω μη-εξυπηρετούμενων δανείων και θα χρειαστούν νέους ευφάνταστους τρόπους για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Η τακτική του «περίμενε να δούμε», αναφέρεται, πρέπει να αποφευχθεί αλλιώς θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους χρηματοδότες τους.
Στην ανάλυση, περιλαμβάνονται και προβλέψεις για την πορεία της αξία των ακινήτων τους επόμενους μήνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου