Αργός θάνατος στους εμπορικότερους δρόμους

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Αργός θάνατος στους εμπορικότερους δρόμους

Δρόμους στρωμένους από... λουκέτα αφήνει στο πέρασμά της η οικονομική κρίση. Επιχειρήσεις με είδη ένδυσης, υπόδησης, νοικοκυριού και άλλα προϊόντα, που ήταν για χρόνια σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, δεν άντεξαν και έκλεισαν.

Η "Η" χαρτογραφεί σήμερα τη Λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι και την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας και παρουσιάζει το «σήμερα» και το «χθες» με τα καταστήματα που υπήρχαν μέχρι πρότινος και τώρα παραμένουν κενά.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, μιλώντας στην εφημερίδα αποκαλύπτει ότι «από τις αρχές του 2010 μέχρι και τώρα έχουν βάλει «λουκέτο» 68.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Το 53% των επιχειρήσεων που υπάρχουν σήμερα είναι στο «κόκκινο». Δηλαδή, μία στις δύο -για την ακρίβεια γύρω στις 150.000- δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τα δάνεια, τις οφειλές, τις πληρωμές στο προσωπικό.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΕΕ αναφορικά με τον αριθμό των «λουκέτων» στις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας, του Πειραιά, του Κολωνακίου, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και του Χαλανδρίου. Ενα στα πέντε καταστήματα δεν άντεξε την ύφεση κι έκλεισε. Η αναλογία φτάνει ακόμη και ένα στα τρία κλειστά μαγαζιά όπως στη Σταδίου, την Τσακάλωφ στο Κολωνάκι και την Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά.
Στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στη Ν. Ιωνία, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά έκλεισαν 1.230 σε σύνολο 5.982 εμπορικών καταστημάτων. Πρόκειται για το 20,6%.
Απόγνωση
Αδειες βιτρίνες, ενοικιαστήρια αλλά και απόγνωση στους γείτονες καταστηματάρχες -οι οποίοι βλέπουν να έρχεται η σειρά τους- συνθέτουν το «παζλ» της αποκαρδιωτικής εικόνας που αφήνει στο πέρασμά της η λαίλαπα της ύφεσης.
Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων βρίσκεται στο 23,4%. Στην οδό Σταδίου το 33,8% των καταστημάτων έχει ενοικιαστήριο. Ακολουθούν η οδός Ακαδημίας με 24,6% και η Ερμού με 24,3%. Δεν γλιτώνει ούτε το «αριστοκρατικό» Κολωνάκι με το 29% των πανάκριβων μαγαζιών της Τσακάλωφ να μην υφίσταται.
Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου τα «λουκέτα» φτάνουν στο 17,8%. Στο 17% είναι τα κλειστά μαγαζιά του Αμαρουσίου, αν και στην οδό Πλαστήρα ανεβαίνει στο 28,5%.
Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων, το ποσοστό φτάνει το 21,0%. ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%.
Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Καλλιθέα «έχασε» το 16,8% των καταστημάτων.
Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαϊμαντά) με ένα ποσοστό της τάξης του 22%.
Ο Πειραιάς ανθίσταται με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να είναι στο 16,2%.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει την ανάγκη της λήψης αναπτυξιακών μέτρων έναντι των φορολογικών: «Δεν αντέχουμε άλλο. Οι φόροι σε συνδυασμό με τον δανεισμό μας μάς οδηγούν σε αφανισμό. Αυτό που ζητάμε είναι να δοθούν παρατάσεις στην αποπληρωμή των οφειλών μας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου