Επιστρέφει φόρο δωρεών και γονικών παροχών η εφορία!

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Επιστρέφει φόρο δωρεών και γονικών παροχών η εφορία!

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά απεγνωσμένα έσοδα, ωστόσο, παραδόξως εμφανίζεται γενναιόδωρο για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφονται χρήματα σε όσους έχουν πραγματοποιήσει δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών άνω των 200.000 ευρώ με τα οποία αγοράστηκε πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε σε όλες τις εφορίες και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, γνωστοποιούνται όλες οι νέες διατάξεις για την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς ή ανέγερσης ακινήτων. Η απαλλαγή ισχύει για όλα τα ακίνητα που αγοράστηκαν ή θα αγοραστούν από τις 17/12/2010 έως και τις 31/12/2013.

Μάλιστα, η απαλλαγή επεκτείνεται και για τις δωρεές και για τις γονικές παροχές που πραγματοποιούνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων, που σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται κανένας φόρος όταν πραγματοποιούνται δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών προς ενήλικο και με αυτά ο τελευταίος αγοράζει ή χτίζει κάποιο ακίνητο.

Επειδή όμως η διάταξη ισχύει αναδρομικά (από 17/12/2010) το υπουργείο ενημερώνει τις εφορίες ότι εφόσον εμφανιστούν [στην εφορία] και υποβάλουν ανακλητική δήλωση φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής όσοι πλήρωσαν φόρο για να δωρίσουν ή να δώσουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μετά τις 17/12/2010 έως και σήμερα για την αγορά – ανέγερση πρώτης κατοικίας, δικαιούνται να τα πάρουν πίσω.

Αυτό ισχύει για δωρεές χρηματικών ποσών και γονικές παροχές άνω των 200.000 ευρώ που ήταν μέχρι και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου το απαλλασσόμενο ποσό από το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Επειδή πλέον δεν υπάρχει όριο στο απαλλασσόμενο ποσό, κι αυτό ισχύει αναδρομικά, πολλοί φορολογούμενοι που δώρισαν στα παιδιά τους σημαντικά ποσά για να αγοράσουν ακίνητα κάποιας αξίας δικαιούνται τώρα να πάρουν πίσω τον φόρο που πλήρωσαν.

Κατά τα άλλα το δημόσιο ψάχνει για έσοδα...
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου