Έρχονται αυξήσεις στην αγορά ακινήτων

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Έρχονται αυξήσεις στην αγορά ακινήτων

Την άνοδο αναμένεται ότι θα πάρουν οι αγορές ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τις νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.
Το οικονομικό επιτελείο, στο σχέδιο που εξετάζει, προβλέπει σταδιακή προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προς τις τιμές της αγοράς, ενώ στόχος αποτελεί η αύξηση των εσόδων που εισέρχονται στα κρατικά ταμεία.
Οι φορολογικές αυξήσεις στην αγορά κατοικίας αναμένεται ότι θα αυξηθούν από το 2012, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν το όνομά τους σε «σύστημα στατιστικών αγοραίων αξιών ακινήτων». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναπροσαρμογή θα γίνει σε δύο ή τρεις δόσεις, κατά τη διάρκεια του 2012 και του 2013.
Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα
Μέχρι στιγμής, οι προτάσεις που εξετάζονται για τη φορολογική κλίμακα είναι οι εξής:
• Για τα πρώτα 50.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου να φορολογούνται με συντελεστή 8%,
• Για τα επόμενα 100.000 ευρώ συντελεστή 10%,
• Για τα επόμενα 150.000 ευρώ 12%,
• Για ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακινήτων 15%.
Οι… παράπλευρες επιβαρύνσεις
Πάντως, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει τους αγοραστές και στα εν γένει έξοδα που σχετίζονται με την αγορά κατοικίας, όπως τα έξοδα δικηγόρου και συμβολαιογράφου που καθορίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας διατηρείται στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Ωστόσο, υπάρχουν σχέσεις για κατάργηση του αφορολογήτου σε αγορές ακινήτων αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου