Το 0,3% της Ισλανδίας αγοράζει Κινέζος κροίσος

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Το 0,3% της Ισλανδίας αγοράζει Κινέζος κροίσος

Το 0,3% της Ισλανδίας αγοράζει Κινέζος κροίσοςΕνα τεράστιο κομμάτι της ισλανδικής γης επιθυμεί να αγοράσει Κινέζος εκατομμυριούχος, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στο Ρέικιαβικ και πονοκέφαλο στο... ΝΑΤΟ. Ο Χουάνγκ Νούμπο, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος και νυν «άρχων της αγοράς ακινήτων» έχει ήδη υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αγορά έκτασης 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων - όσο το 0,3% της Ισλανδίας- προκειμένου να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο τουριστικό σχέδιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) την κατασκευή ξενοδοχείου και γηπέδου γκολφ. Φαίνεται μάλιστα διατεθειμένος να πληρώσει 1 δισ. ισλανδικές κορόνες (8,8 εκατ. δολάρια) για την αγορά της γης αλλά και να επενδύσει 10-20 δισ. κορόνες στο φιλόδοξο τουριστικό πρόγραμμά του.
Επένδυση που, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσε να αφήσει... ασυγκίνητη την ισλανδική κυβέρνηση, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία και η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει (προς το παρόν) με δυσπιστία τις προθέσεις του Νούμπο. «Η Κίνα έχει υπάρξει ιδιαίτερα δραστήρια στην εξαγορά γης ανά τον κόσμο, συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις διεθνείς επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση», δηλώνει στους Financial Times ο Ογκμουντουρ Γιόνασον.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που εκτιμούν ότι το σχέδιο του Νούμπο αποτελεί περισσότερο πρόσχημα για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Κίνας σε αυτή τη νήσο του Ατλαντικού και λιγότερο απόρροια των... οικιστικών φιλοδοξιών ενός επιχειρηματία. Αν και φιλοξενεί μόλις 320.000 κατοίκους, η Ισλανδία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική - θέση που την καθιστά πιθανό πέρασμα για τα ασιατικά φορτία, σε περίπτωση που οι κλιματικές αλλαγές ανοίξουν τα νερά της Αρκτικής στη ναυσιπλοΐα.
Ο Νούμπο πάντως - ο 161ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 890 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes- επιχειρεί να καθησυχάσει το Ρέικιαβικ, αποκηρύσσοντας εκ των προτέρων κάθε δικαίωμα στους υδάτινους πόρους ποταμού που διασχίζει την - υπό εξαγορά- έκταση. Ο ίδιος άλλωστε προτιμά να παρουσιάζει εαυτόν ως ποιητή και... τυχοδιώκτη (έχει ανέβει στο Εβερεστ, έχει φτάσει στο Βόρειο και το Νότιο Πόλο) παρά ως στυγνό επιχειρηματία, «παίκτη» σε ένα παιχνίδι γεωπολιτικών συμφερόντων. Το μέλλον θα δείξει...

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου