Προβάδισμα σε Lidl για τα logistics centers της Aldi

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Προβάδισμα σε Lidl για τα logistics centers της Aldi

Γερμανικά… θα μιλά από ό,τι φαίνεται κι ο νέος ιδιοκτήτης των logistics centers, που είχε αναπτύξει στην ελληνική επικράτεια η πολυεθνική Aldi, όταν ακόμη η επένδυσή της στην Ελλάδα δεν είχε εξελιχθεί σε περιπέτεια και ο ουρανός πάνω από την εθνική μας οικονομία έδειχνε ανέφελος.
Στη λιανεμπορική πιάτσα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι Γερμανοί της Aldi, βιάζονται να απαλλαγούν από τα ακριβά τους ακίνητα, υπό την πίεση της ορατής απειλής για περαιτέρω μείωση των τιμών στην εγχώρια κτηματαγορά που αν επαληθευθεί θα πλήξει και τα δικά της συμφέροντα.
Στις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί, όλο αυτό το διάστημα των οκτώ (8) μηνών, από την οριστική παύση λειτουργίας της αλυσίδας στην Ελλάδα, το σενάριο που δείχνει να επικρατεί, όπως ήδη σας έχει πληροφορήσει και στο πρόσφατο παρελθόν η Voria.gr, θέλει την επίσης, γερμανική Lidl να έχει λάβει το προβάδισμα. Λέγεται, μάλιστα, πως οι της Aldi κίνησαν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία των συμβολαίων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βέβαια εκτός από το logistic center στη Θεσσαλονίκη, γίνεται συζήτηση και για άλλη μια παρόμοια υποδομή στην περιοχή της Πάτρας, η οποία εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Aldi στη Νότια Ελλάδα.
Σε αντίθεση με την Aldi, βέβαια, για τους συνομιλητές της, όπως είναι και η Lidl ο χρόνος μέχρι στιγμής κυλά «ευεργετικά», καθώς οι τιμές των προς πώληση παγίων της Aldi πιέζονται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να μην προκληθεί έκπληξη, εάν τελικά εξαγοραστούν με μια έκπτωση της τάξης του 50% ή παραπάνω, έναντι του αρχικού κόστους δημιουργίας τους. Το όφελος σε αυτή την περίπτωση για τους αγοραστές είναι προφανές αν αναλογιστεί κανείς πως για το ο Logistic Center της Θεσσαλονίκης δαπανήθηκαν πάνω από 85 εκ. ευρώ και για εκείνο της Πάτρας πλέον των 32 εκ. ευρώ.
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και με ανακοίνωση συμφωνίας, η Lidl εκτιμάται με την απόκτηση του logistic center της Θεσσαλονίκης θα «παροπλίσει» το παλαιό αποθηκευτικό συγκρότημα που έχει στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης κι ίσως ένα χώρο ακόμη στην περιοχή της Θεσσαλίας. Με δεδομένο δε, ότι το κέντρο διανομής της Aldi στο Καλοχώρι διαθέτει και χώρο γραφείων, είναι βέβαιο ότι η Lidl θα αξιοποιήσει μέρος τους για να μεταφέρει διοικητικό προσωπικό από τα γραφεία στην Αν. Θεσσαλονίκη.
Τι συμβαίνει με το ενδιαφέρον της Rewe
Πάντως για το logistic center Θεσσαλονίκης που συνιστά μία μοναδική επένδυση στο είδος του με 55.000 τ.μ., συνολική καλυμμένη επιφάνεια, σιδηροδρομική σύνδεση, ενεργειακή αυτονομία, ψυκτικούς θαλάμους κα, είχε ενδιαφερθεί κι ο κορυφαίος Γερμανικός λιανεμπορικός όμιλος Rewe. Μάλιστα ο CEO του ομίλου Rewe, κ. Alain Caparros, από τα ισχυρότερα στελέχη του λιανεμπορίου πανευρωπαϊκά, όπως είχε γράψει η Voria.gr, έκανε και επίσκεψη – αστραπή στο συγκεκριμένο Logistic-Center.
Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η υπαρκτή βούληση της Rewe να επεκταθεί στην ελληνική αγορά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί τώρα, καθώς η διοίκηση της φέρεται να πιστεύει πως το «βαρέλι» δεν έχει αποκτήσει ακόμη «πάτο», σε σχέση με την ελληνική κρίση και για αυτό βραχυπρόθεσμα προσδοκά ακόμη καλύτερες εγχώριες τιμές για αγορά καταστημάτων, ακινήτων και πιο μικρό αρχικό κόστος επένδυσης γενικά. Κατά συνέπεια αν υπάρξουν κινήσεις θα γίνουν αργότερα.
Η Aldi από την πλευρά της μετά τις πωλήσεις ακινήτων στις Lidl, Μετρό και Α-Β Βασιλόπουλος, συνεχίζει να κατέχει πολλά πάγια (καταστήματα και οικόπεδα), τα οποία έχουν αγοραστεί εξαιρετικά ακριβά και με τα δεδομένα στην αγορά σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να δοθούν σε ενδιαφερόμενους έστω κοντά στις τιμές με τις οποίες αποκτήθηκαν.  Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συσσωρευμένες ζημιές άνω των 400 εκ. Ευρώ για την Aldi από τη μέχρι στιγμής παρουσία της στην ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ότι η Aldi κατέχει ακίνητο και στη ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (κόστους επένδυσης 6,6 εκατ. Ευρώ), το οποίο αγοράστηκε για Logistics-Center, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου