Μεγάλη πτώση στη ζήτηση εξωτερικών κουφωμάτων

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη πτώση στη ζήτηση εξωτερικών κουφωμάτων


Η συνεχιζόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας για τέταρτο κατά σειρά έτος έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο των εξωτερικών κουφωμάτων την τριετία 2008-2010. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πωλήσεις κουφωμάτων έχουν πέσει στα επίπεδα του 1996, λαμβάνοντας υπόψη και το 2011 που είναι μία εξίσου κακή χρονιά για τον κλάδο.
Επίσης, η εξέλιξη των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη διαμόρφωση των επιτοκίων και τη σχετική πολιτική των τραπεζών (όροι δανειοδότησης κ.λπ.), αποτελεί ισχυρό παράγοντα που επηρεάζει την ανάπτυξη της εξεταζόμενης αγοράς.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών-Κλαδικών Μελετών της ICAP Group με τίτλο "Εξωτερικά Κουφώματα", που κυκλοφόρησε πρόσφατα.



Εικ. 1 Τα κουφώματα αλουμινίου καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς με 71%, ακολουθούν τα ξύλινα κουφώματα με ποσοστό 16% και τα συνθετικά κουφώματα με 12% (στοιχεία 2010) 

Σχολιάζοντας την πορεία και την εξέλιξη του κλάδου, η Διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: "Στην Ελλάδα υπάρχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εγχώρια παραγωγή κουφωμάτων, γεγονός στο οποίο συμβάλλει αποφασιστικά το υψηλό μέγεθος της παραγωγής προφίλ αλουμινίου στη χώρα, δεδομένης της ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας έλασης - διέλασης αλουμινίου. Η συνολική παραγωγή των εξωτερικών κουφωμάτων ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1996-2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,4%. Ωστόσο, την τελευταία τριετία υποχώρησε με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 13,1%. Τα κουφώματα αλουμινίου καλύπτουν διαχρονικά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς (71% το 2010) και ακολουθούν τα ξύλινα κουφώματα με ποσοστό 16%". 

"15 χρόνια πίσω οι πωλήσεις εξωτερικών κουφωμάτων σύμφωνα την ICAP"
Στο συγκεκριμένο κλάδο, δεδομένου του κατακερματισμού που χαρακτηρίζει τον τομέα της προσφοράς, υφίσταται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, ο οποίος εστιάζεται στις τιμές, αλλά και τα εμπορικά σήματα του προφίλ που χρησιμοποιείται στην κατασκευή (όσον αφορά τα συνθετικά και κουφώματα αλουμινίου).


Στα πλαίσια της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση του επιχειρήσεων του κλάδου με τη χρήση επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Περαιτέρω, συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός του κλάδου βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 39 παραγωγικών επιχειρήσεων κουφωμάτων αλουμινίου, 10 παραγωγικών επιχειρήσεων ξύλινων κουφωμάτων και 16 επιχειρήσεων παραγωγής συνθετικών κουφωμάτων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2008 και 2009.


Εικ. 2 Τα ξύλινα κουφώματα τα προτιμούν κυρίως κάτοικοι ορεινών ή παραδοσιακών οικισμών

Για τις παραγωγικές επιχειρήσεις κουφωμάτων αλουμινίου προέκυψε ότι, οι πωλήσεις τους το 2009 μειώθηκαν κατά 30,4%, των παραγωγικών επιχειρήσεων ξύλινων κουφωμάτων υποχώρησαν κατά 19,9% το 2009. Στο τομέα των εταιρειών παραγωγής συνθετικών κουφωμάτων οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 19,9% το 2009. 

buildnet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου