Ενδοδαπέδια θέρμανση

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ενδοδαπέδια θέρμανση


Καινούριος τρόπος θέρμανσης;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση βρίσκει εφαρμογή στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια. Εντούτοις στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως βασικός τρόπος θέρμανσης, τα τελευταία 25 χρόνια χωρίς πάλι να κερδίζει το σημαντικότερο κομμάτι της πίτας. Αυτός ο τρόπος θέρμανσης, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη όπου τα ζεστά καυσαέρια της καύσης διοχετεύονταν σε υποδαπέδιο χώρο και σύστημα καναλιών. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνταν ζεστό το δάπεδο και κατ’ επέκταση ο υπερκείμενος χώρος.

Λειτουργία

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με την κυκλοφορία νερού, το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία μεταξύ 30-45°C, σε σύστημα σωληνώσεων, το οποίο βρίσκεται εγκιβωτισμένο στο δάπεδο. Το δάπεδο θερμαίνεται και διαχέει τη θερμότητά του στο χώρο μέσω ακτινοβολίας καθώς η θερμοχωρητικότητα του είναι υψηλή και έτσι δρα από μόνο του σαν ένα ενιαίο θερμαντικό σώμα με τη διαφοροποίηση ότι δεν δημιουργείται ροή αέρα, όπως στα κοινά θερμαντικά σώματα. Η κατανομή των θερμοκρασιών είναι αντίθετη σε σχέση με αυτήν που δημιουργείται από τα κοινά συστήματα κεντρικής θέρμανσης με σώματα και οι παρατηρούμενες θερμοκρασίες μειώνονται από τα κατώτερα προς τα ανώτερα στρώματα του χώρου. Ενδεικτικά η θερμοκρασία του αέρα στο επίπεδο του δαπέδου κυμαίνεται από 22-25°C και σταδιακά στο επίπεδο του κεφαλιού βρίσκεται στους 18°C. Επιτυγχάνεται έτσι μια ιδανική κατανομή θερμοκρασίας για το ανθρώπινο σώμα.

Εγκατάσταση


Η εγκατάσταση του συστήματος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης γίνεται κατά τη φάση της κατασκευής σε στάδιο που έπεται των επιχρισμάτων. Πρέπει επίσης να έχουν τελειώσει όλες οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η πλάκα θα πρέπει να είναι πλήρως καθαρισμένη και απαλλαγμένη από κάθε είδους προεξοχές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις πιθανές υπερυψώσεις που προκύπτουν από την κάλυψη των ηλεκτρικών και υδραυλικών σωληνώσεων, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 3cm. Διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξει ισοπεδωτική στρώση ελαφρομπετόν για την απρόσκοπτη έδραση του όλου συστήματος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί ως τελικά στρώση δαπέδου σε κάθε χώρο θα πρέπει να είναι γνωστό ούτως ώστε να ληφθεί η αντίστοιχη μέριμνα στον υπολογισμό της πυκνότητας των σωληνώσεων.

Τα υψόμετρα του τελικού δαπέδου θα πρέπει να είναι γνωστά και να έχουν τοποθετηθεί μαρμαροποδιές άρα θα πρέπει να είναι γνωστή και η σειρά των αλουμινίων που θα χρησιμοποιηθούν. Οι όποιες προεγκαταστάσεις κλιματισμού(σωληνώσεις, αποχετεύσεις) θα πρέπει και αυτές να έχουν ολοκληρωθεί. Μετά την εγκατάσταση των σωληνώσεων των συλλεκτών κ.λπ. καθώς και την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων εργασιών π.χ. χάραξη αρμών διαστολής, που σημειώνεται ότι πρέπει να γίνουν από εξειδικευμένο προσωπικό, ακολουθεί η δίαστρωση του θερμομπετόν. Διάστρωση του δαπέδου μπορεί να γίνει μετά από διάστημα τέτοιο ούτως ώστε το θερμομπετόν να αναλάβει τις αντοχές του αποβάλλοντας την όποια υγρασία. Πριν τη διάστρωση του τελικού δαπέδου θα πρέπει επίσης να τεθεί σε λειτουργία προοδευτικά και μέχρι τη μέγιστη θερμοκρασία το όλο σύστημα αφού πρώτα μείνει υπό πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα ούτος ώστε να διαπιστωθεί αν υφίσταται η παραμικρή διαρροή.

Πλεονεκτήματα

- Ομοιόμορφη θέρμανση με βελτιστοποίηση της κατανομής, της θερμοκρασίας στο χώρο. Περισσότερη ζέστη στα κάτω άκρα και μικρότερη θερμοκρασία στο κεφάλι χωρίς θερμικά ρεύματα.

- Απουσία σωμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται αισθητικά αλλά και λειτουργικά.

- Μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας (περίπου 30%), καθώς το νερό που ρέει στις σωληνώσεις βρίσκεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτό που ρέει στο αντίστοιχο σύστημα που χρησιμοποιούνται σώματα.

- Στην υφιστάμενη υποδομή μπορεί να προσαρτηθεί σύστημα ψύξης νερού ούτως ώστε να λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες σαν δροσισμός.

- Υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης καθώς το περιβάλλον που δημιουργείται περιέχει υγρασία και δεν προκαλείται το φαινόμενο της καμένης σκόνης σε αντίθεση με τα σώματα όπου δημιουργούν σημαντική αφύγρανση του χώρου.

- Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε χώρο.

Μειονεκτήματα

- Αυξημένο κόστος εγκατάστασης στο οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν εκτός των περισσότερων υλικών και της εργασίας και η θερμομόνωση του δαπέδου.

- Η αδράνεια του όλου συστήματος είναι αρκετά αυξημένη και λόγω αυτού, αν οι ανάγκες θέρμανσης είναι κατά μέσο όρο μικρότερες των 5 ωρών δεν ενδείκνυται ως μέσο θέρμανσης, όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, το οποίο μειώνεται όσο αυξάνονται οι ώρες χρήσης.

- Χαλιά ή μοκέτες μειώνουν την αντανακλώμενη θερμότητα και άρα την απόδοση. Για το λόγο αυτό πρέπει στα σημεία όπου πρόκειται να τοποθετηθούν χαλιά ή μοκέτες να ληφθεί μέριμνα κατά την κατασκευή με πύκνωση των σωληνώσεων. Δεν ενδείκνυται επίσης για εξοχικές κατοικίες, καθώς δεν ανταποκρίνεται λόγω της αδράνειας άμεσα.

- Απαιτεί πολύ καλά υλικά και προσοχή κατά την τοποθέτηση των δαπέδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου