Αγνοούνται 700 κατασκευαστές στη Β.Ελλάδα

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Αγνοούνται 700 κατασκευαστές στη Β.Ελλάδα

Η κρίση στον κλάδο της κατασκευής, έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στις μικρές και μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, οι οποίες πλέον βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, καθώς αντιμετωπίζουν την απόλυτη , γενική παράλυση της κρατικής μηχανής και την επενδυτική απραξία στον ιδιωτικά έργα. «Οι επιχειρηματίες κάθονται και περιμένουν να πέσει ο πέλεκυς της τελικής καταστροφής στα κεφάλια τους», τόνισε στη Voria.gr o μηχανικός Γιώργος Γάγαλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων & Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης & Κ. Μακεδονίας.
Μέσα σε μία δεκαετία, ο παλαιότερος Σύνδεσμος εργοληπτών της χώρας, έχει γνωρίσει ασύλληπτη, μέχρι πριν λίγα χρόνια, συρρίκνωση. Τα μέλη του έχουν μειωθεί στα μισά και από εκεί που το 2000 έφθαναν τα 1.500, σήμερα, μόλις 800 είναι ταμειακά ενήμερα και αγωνίζονται να κρατηθούν στην αγορά, μη τυχόν και κάποια έργα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

«Εκτιμήσεις των μελών μας ανεβάζουν τα συνολικά χρέη προς τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, στα περίπου 2,5 εκατ.ευρώ, είτε αυτά είναι χρέη της κεντρικής κυβέρνησης, είτε δήμων, είτε άλλων φορέων. Περισσότεροι από το 95% των μηχανικών, είναι άπραγοι, παίζουν τάβλι στα γραφεία τους περιμένοντας να απεμπλακεί το πολιτικό σύστημα για να μπορέσει σταδιακά να κινηθεί η οικονομία και η αγορά. Άλλοι συνάδελφοι αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, άλλοι τις έκτακτες εισφορές, ενώ καμία τύχη δεν είχε το αίτημα να συμψηφιστούν τουλάχιστον οι οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τα οφειλόμενα από το κράτος στην ευρεία του έννοια.
«Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το μόνο έργο που εκτελείται είναι η β΄ φάση της ανάπλασης της παραλίας. Δεν βγαίνουν έργα σχολικής στέγης, δεν έχουμε έργα ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Όλοι προσπαθούν, υποτίθεται, να εντάξουν έργα στο ΕΣΠΑ, αλλά ο κλάδος δεν μπορεί να λειτουργήσει με εξαγγελίες», δήλωσε ο κ.Γάγαλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, το κράτος έχει περιέλθει σε κατάστασης παράλυσης, οι υπηρεσίες, όπως χαρακτηριστικά είπε , «είναι νεκρές» , αποδιοργανωμένες με το θέμα της εφεδρείας, των μισθολογικών μειώσεων και των αθρόων αποχωρήσεων σε συνταξιοδότηση. «Η κρατική μηχανή δε λειτουργεί. Κτυπάμε σε πόρτες κωφών. Πριν τρεις μήνες συμφώνησε το ΥΠΥΜΕΔΙ τα τεύχη δημοπράτησης, που ακόμη βγαίνουν σε έντυπη μορφή, να βγαίνουν ηλεκτρονικά, να αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Ακόμη περιμένουμε αυτή η απλή ενέργεια να υλοποιηθεί», εξήγησε.
Για τον κ.Γάγαλη, μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την έξοδο της οικονομία από την αποτελμάτωση. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι φορείς των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις για «να επιβάλουν στο παράλυτο πολιτικό σύστημα λύσεις», θέση που είναι και η επίσημη θέση του ΣΠΕΔΕΘ & Κ.Μ. 

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου