Κυπριακή Οικονομία. Ζητείται κατάργηση μεταβιβαστικών τελών

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κυπριακή Οικονομία. Ζητείται κατάργηση μεταβιβαστικών τελών

Τυχόν κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για εγγραφή τίτλων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας θα είναι ασύμφορη για το κράτος, τόνισαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών. 
Κατά την εξέταση της πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, η οποία προβλέπει τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% για εγγραφή τίτλου ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στις περιπτώσεις που δεν καταβάλλεται ΦΠΑ στην πώληση ακινήτων καθώς και στην πλήρη κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών εκεί και όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, υπογραμμίστηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση των εσόδων του κράτους. 

Νικόλας : Πρόταση ανάπτυξης 

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου εάν εγκριθεί από τη βουλή θα εφαρμοστεί για 3 χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου. «Είναι ένα έκτακτο μέτρο ανάπτυξης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει και η στρέβλωση στη φορολογία των ακινήτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήγησε επίσης ότι όταν άρχισε η επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα και όταν αυξήθηκαν οι αξίες των ακινήτων κατά 15% δεν έγινε καμία αναθεώρηση των μεταβιβαστικών τελών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, τόνισε την ανάγκη για την εναρμόνιση της Κύπρου με την πρακτική που εφαρμόζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε επίσης ότι παρόμοια πρόταση υποβλήθηκε στο παρελθόν και από άλλα κόμματα, υπογραμμίζοντας ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να συνεχίσει να βλέπει κόσμο να βγαίνει στην ανεργία. Εμείς θέλουμε να προστατέψουμε αυτούς τους εργαζόμενους και άλλους και τους θέλουμε να συνεχίσουν να εργοδοτούνται και να διατηρήσουν τις δουλείες τους, για αυτό θα συνεχίσουμε να κατατεθούμε τέτοιες προτάσεις που έχουν ως κύριο στόχο την επαναφορά της ανάπτυξης σε θετικούς ρυθμούς για να καταφέρει ολόκληρος ο πληθυσμός του λαού να επιστρέψει στην ευημερία». 

Υπ. Οικονομικών : €40 εκ. θα χάνει ετησίως το κράτος 

Ο Διευθυντής Οικονομικών μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, σημείωσε ότι τα τελευταία διεθνή στοιχεία για την οικονομία είναι άσχημα, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να μελετηθούν εκ νέου οι εκτιμήσεις που έγιναν για τα επόμενα χρόνια. Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου για περίοδο 3 χρόνων, με βάση εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους κατά €40 εκ. ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η πρόταση νόμου δεν είναι ολοκληρωμένη και περιλαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα τα οποία δεν θα βοηθήσουν τους καταναλωτές. Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση πριν το τέλος του χρόνου θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση τελών και φορολόγησης των ακινήτων και θα επικεντρωθούν στα κοινωνικά κριτήρια και στον αναπτυξιακό ρόλο. Εξάλλου από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, δήλωσε ότι αν θέλει το κράτος να έχει έσοδα θα πρέπει να στηρίζεται στις φορολογίες και όχι στα μεταβιβαστικά τέλη. «Η μείωση ή κατάργηση των τελών», είπε ο κ. Τοφαρίδης, «θα επηρεάσει τα έσοδα του Κτηματολογίου αλλά θα πρέπει να δούμε και το σύνολο των εσόδων του κράτους», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση αναθεώρησης των τελών το κράτος θα επωφελείται από τη φορολογία κατά 20%. Εκ μέρους του συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, αναφέρθηκε ότι μετά την επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί τα μεταβιβαστικά τέλη. Επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία μελέτης από τη Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων τα οποία κατατάσσουν την Κύπρο στην 5η θέση στις φορολογίες των ακινήτων. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών, Νίκος Κελεπέσιης, σημείωσε ότι είναι δραματική η εικόνα στην οικοδομική βιομηχανία, συμπληρώνοντας ότι τα μέλη τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης από τις τράπεζες ενώ έχουν παγώσει και πολλά έργα. Το 2008, ο μέσος όρος ανεργίας στην οικοδομική βιομηχανία ήταν 800 πρόσωπα και το 2011 ο αριθμός των ανέργων ανέβηκε στις 4500. Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου