Τι είπε ο Παπακωνσταντίνου σήμερα στο flash και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κύρτσο και Αγγελική Σπανού

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τι είπε ο Παπακωνσταντίνου σήμερα στο flash και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κύρτσο και Αγγελική Σπανού

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Για να μιλήσουμε λίγο για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευφορία που έχει δημιουργηθεί από τις δικές σας δηλώσεις σε σχέση με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές ειδικά νότια της Κρήτης. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη συγκεκριμένη, για συγκεκριμένο οικονομικό όφελος, μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια είχε ξεχάσει τα ζητήματα αυτά. Δυστυχώς, δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο. Δεν ασχολούμασταν καθόλου με τους υδρογονάνθρακες. Αυτό ανατράπηκε, τα τελευταία δύο χρόνια. Και θα έλεγα ότι ανατράπηκε από το καλοκαίρι του 2011, που περάσαμε το νέο νόμο που δημιούργησε και τον Ειδικό Φορέα Υδρογονανθράκων. Δεν είμαστε Σαουδική Αραβία, ούτε Νορβηγία και δεν θα γίνουμε. Όμως, έχουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην παγκόσμια, αν θέλετε αγορά, από υδρογονάνθρακες. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία.
Νομίζω πως κάποιος πρέπει να πάει πολύ προσεκτικά στα ζητήματα αυτά. Δηλαδή να αναγνωρίσει και να κάνει ότι μπορεί, για να χρησιμοποιήσει αυτό τον πόρο που έχει η χώρα μας, χωρίς να δημιουργεί πλαστές εικόνες μιας ευφορίας και κοιτασμάτων που θα λύσουν με μιας όλα τα προβλήματα.

Αυτό το νέο στοιχείο στην όλη συζήτηση, είναι οι μεγάλες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Αυτό έβαλε ξανά την περιοχή μας στο χάρτη και εκεί. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα κοιτάσματα και πάλι όμως μέχρι να μπει το τρυπάνι και δούμε τι ακριβώς υπάρχει. Δεν έχεις απόλυτη σιγουριά. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για εμάς ότι στην πρόσκληση για τις λεγόμενες σεισμικές έρευνες, που είναι η φάση πριν από τις ίδιες γεωτρήσεις, έχουν ανταποκριθεί οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι οποίες δεν θα έδειχναν ενδιαφέρον, αν δεν πίστευαν ότι πραγματικά υπάρχει υλικό που μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης. Άρα, λοιπόν, μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουμε επιλέξει αυτούς που θα κάνουν σεισμικές έρευνες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει σε τρεις περιοχές της χώρας που είχαν γίνει παλαιότερα σεισμικές έρευνες και έχουμε δώσει άδειες έρευνας. Και θα κάνουμε το ίδιο για 10–15 οικόπεδα μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου σε αυτές τις τρεις περιοχές θα έχουν μπει τα πρώτα γεωτρύπανα. Κι είναι πολύ σημαντικό αυτό.

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Αναγνωρίζετε ότι χτίζεται τώρα η νέα γενιά αυθαιρέτων, από τη στιγμή που γίνεται τροποποίηση με ανοικτές προθεσμίες ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, κυρία Σπανού, δεν το δέχομαι με τίποτα αυτό. Και δεν το δέχομαι, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί αυστηροί όροι σχετικά με τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί, από τη στιγμή, που άρχισε να ισχύει η νέα ρύθμιση. Βεβαίως, κάποιοι το επιχειρούν, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Σας θυμίζω ότι τις περασμένες εβδομάδες στείλαμε κλιμάκια ολόκληρα επιθεωρητών στη Μύκονο, όπου διαπιστώσαμε παραβάσεις. Και έχουμε στείλει κόσμο στον εισαγγελέα και έχουμε κάνει φωτογραφήσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να δουν τα σπίτια τους να νομιμοποιούνται, διότι η κόκκινη γραμμή την οποία χαράξαμε είναι πάρα πολύ βασική και σαφής.

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Δηλαδή θα τα κατεδαφίσετε κ.Παπακωνσταντίνου ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, όπως ακριβώς έχουμε ξεκινήσει και έχουμε κάνει ήδη. Ξεκινήσαμε κατεδαφίσεις στην Πελοπόννησο, όπως πιθανόν να είδατε από κάποιες φωτογραφίες. Και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και στοιχεία – γιατί πλέον υπάρχει τεχνολογία και υπάρχουν τα στοιχεία αυτά - με τα οποία θα ξέρουμε ακριβώς σε ποιες περιοχές έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα, μετά την έναρξη της ρύθμισης.

Άρα αυτοί, οι οποίοι ελπίζουν ότι μπορούν με διάφορους τρόπους μετά την έναρξη της ρύθμισης να κάνουν μια νέα γενιά αυθαιρέτων, θα δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο το νόμιζαν.

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Μακάρι να είναι έτσι. Έχουν βάση οι πληροφορίες ότι προωθείται ρύθμιση για νομιμοποίηση παράνομων οικισμών σε δασικές εκτάσεις;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Ούτε αυτό υπάρχει; Γράφτηκε, μεταδόθηκε, δεν υπήρξε επίσημη διάψευση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, οι δασικές εκτάσεις είναι δασικές εκτάσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι, ούτε να νομιμοποιήσει εκεί. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Μακάρι να είναι έτσι Να μας πείτε και για το «ΗΛΙΟΣ» το οποίο επίσης προμοτάρεται πάρα πολύ. Πιστεύετε ότι είναι ένα πρόγραμμα που είναι ρεαλιστικό, που είναι άμεσα εφαρμόσιμο και το οποίο θα δώσει θέσεις εργασίας στους έλληνες πολίτες ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα, στο οποίο όποιος στέκεται αρνητικά, που δεν είναι πολλοί αυτοί...

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Ο κ.Κύρτσος

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ένας στους δύο, καλό ποσοστό σε αυτή την εκπομπή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να πείσουμε, λοιπόν, τον κ. Κύρτσο. Γιατί η Ελλάδα να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μην μπορεί να εξάγει ήλιο;

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Κ. Κύρτσο απαντήστε

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σωστό είναι αυτό, αλλά διάβασα για παράδειγμα μια ενδιαφέρουσα σελίδα, μια ανάλυση στην ΑΥΓΗ ότι μειώθηκε για παράδειγμα, η εγγυημένη τιμή στη Γερμανία. Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά αυτή ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας της ΑΥΓΗΣ επομένως αν μειωθεί η βάση, αν δεν έχουμε εξασφαλισμένες τιμές, πως μπορεί να σταθεί ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ερώτημα είναι το εξής. Σς πάρουμε έναν ξένο επενδυτή, ο οποίος επενδύει στη Γερμανία σε φωτοβολταϊκά με τις νέες εγγυημένες τιμές και ο οποίος έχει απόδοση 50% παραπάνω αν το κάνει στην Ελλάδα, επειδή έχουμε 50% παραπάνω ήλιο. Γιατί να μην επενδύσει στην Ελλάδα και να εξάγει στη Γερμανία; Είναι απλά οικονομικά, κ.Κύρτσο.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Απλά οικονομικά. Υπάρχει δίκτυομεταφοράς της ενέργειας που περιγράφετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προφανώς, για να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα χρειάζεται μια διακρατική συμφωνία. Αυτό όμως είναι ακριβώς το πλαίσιο που έχει βάλει η Οδηγία της Ε.Ε για το 2009. Δεν είναι απαραίτητο μια χώρα σαν την Γερμανία να χρησιμοποιήσει την δική της εγγυημένη τιμή για τη συμφωνία αυτή. Θα συμφωνηθεί μια άλλη τιμή. Αλλά είναι προφανές ότι θα είναι σε μια τιμή στην οποία θα μπορεί να πωληθεί στη Γερμανία αυτή η ενέργεια ή και σε άλλες χώρες - γιατί δεν κουβεντιάζουμε μόνο με τη Γερμανία. 

Παραμένει όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από την Κεντρική Ευρώπη και ακόμα αν συνυπολογίσει κάποιος το κόστος μεταφοράς, συμφέρει κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα και να εξάγει εκεί.

Είναι, όμως, ένα πολύπλοκο πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει τώρα, αλλά έχει βάθος δεκαετίας. Γιατί θα μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες των Βορειοευρωπαϊκών χωρών και μετά το 2020 που είναι οι πρώτοι στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και μένα μου κάνει εντύπωση, όταν το έχει αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πως εμείς στεκόμαστε αρνητικά. Ο αρμόδιος Επίτροπος, προχθές ακόμη, σε μια συνέντευξη στο Spiegel υπερθεμάτισε υπέρ του Προγράμματος «Ήλιος» και ζήτησε από τους Γερμανούς να συμμετάσχουν και να αγοράσουν αυτή την ηλιακή ενέργεια. Όταν, λοιπόν, υπερθεματίζουν πολλοί στην Ευρώπη, μου κάνει εντύπωση πως εμείς στεκόμαστε αρνητικά, χωρίς εγώ να ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο, ούτε ότι αύριο το πρωί θα βγουν τα αποτελέσματα.

Αλλά, αλίμονο, αν δεν σχεδιάσεις την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα, η χώρα πρέπει να ψάξει τις μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Μια από αυτές είναι να εξάγει ηλιακή ενέργεια και ίσως και άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο από τον ήλιο. Αλλά ο ήλιος είναι το πιο βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

ΑΓΓ. ΣΠΑΝΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνομιλία. Καλημέρα σας

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Σας ευχαριστούμε

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου