Αναξιοποίητα ακίνητα στις Κυκλάδες

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αναξιοποίητα ακίνητα στις Κυκλάδες

Περισσότερα από 20.000 κτίρια σε όλη τη χώρα ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την πρώτη σχετική καταγραφή.
Σε μεγάλο ποσοστό, όμως, τα ακίνητα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες των δήμων κατά 40% στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα στο Δήμο Αθηναίων, όπου, εκτός από τα κτίρια του δήμου, έχουν καταγραφεί και περίπου 1.600 εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία δεν έχει εντοπιστεί σε ποιον ανήκουν.
Το κτιριακό απόθεμα των δήμων, περιφερειών (και πρώην νομαρχιών) καταγράφηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) μέσω των στοιχείων που απέστειλαν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης – όσοι βέβαια το έκαναν. Για παράδειγμα, μεγάλες περιοχές, όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες και το Ιόνιο, δεν συμμετείχαν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι έχει καταγραφεί το 85% των ακινήτων που ανήκουν σε ΟΤΑ. Από τα περίπου 20.000 κτίρια, το 92% ανήκει στους δήμους. Το 59% αυτών των κτιρίων βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το 28% σε μέτρια και το 13% σε κακή. Το 42% είναι μικρότερα από 100 τετραγωνικά μέτρα, 27% από 100 - 200 τ.μ. και μόνο 4% είναι μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ. Αποτίμηση της αξίας της περιουσίας αυτής των δήμων, ωστόσο, δεν υπάρχει.
Στην προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για την αξιοποίηση και χρήση αυτών των κτιρίων, ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να επισημάνουν πόσα από τα κτίρια μπορούν να καταγραφούν ως «αξιόλογα» αρχιτεκτονικά ή πολιτισμικά, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν από την καθηγήτρια στη σχολή Αρχιτεκτόνων κ. Ελένη Μαΐστρου. Σε σύνολο 3.109 που κατέγραψαν οι ΟΤΑ ως «αξιόλογα», τα 1.305 δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία στοιχεία, ενώ 1.520 βρέθηκε ότι ήταν «αξιόλογα», δηλαδή παλαιά κτίρια που διατηρούν τη φυσιογνωμία τους. Από αυτά, τα 549 είναι παλαιά σχολεία. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η κ. Μαΐστρου, υπάρχει μεγάλος αριθμός σχολείων που έχουν εγκαταλειφθεί.
Η αξιοποίηση και η χρήση των κτιρίων δεν είναι απλή. «Στην Ιταλία, το να έχει κάποιος ένα παλαιό κτίριο είναι κάτι πολύ σημαντικό, στην Ελλάδα είναι βραχνάς», τονίζει η κ. Μαΐστρου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα εγκαίνια νέων δημαρχείων έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Ενδεικτικά, την ανέγερση νέου δημαρχείου, με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, προέκρινε ως σημαντική ανάγκη ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Π. Χρονόπουλος. Νέο δημαρχείο στον Ελαιώνα είχε εξαγγείλει και ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, για τον υπερχρεωμένο Δήμο Αθηναίων.
Tης Τανιας Γεωργιοπουλου

kykladesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου