Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

«Στροφή» στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κάνει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να προκύψουν άμεσα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ελαφρύνουν το χρέος. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου -ενόψει της Συνόδου Κορυφής- έχει στα χέρια του πρόταση εκμετάλλευσης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος ακόμα κατά 50 - 60% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησαν τις συζητήσεις με τις ΔΕΚΟ για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων τους.
Αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός μελετάει πρόταση της πρωτοβουλίας «Κ» (πρόκειται για μη κυβερνητική οργάνωση της οποίας ηγούνται ο κ. Στ. Μάνος και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένα στελέχη από τον δικηγορικό κλάδο και το real estate), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να αντλήσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ αξιοποιώντας την τεράστια κρατική ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο είναι απλό και θυμίζει σε κάποιο βαθμό το σχέδιο «Εύρηκα» που είχαν επεξεργαστεί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Η πρόταση αυτή προβλέπει:

1. Την αποτίμηση από δύο διαφορετικούς αποτιμητές διεθνούς κύρους της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (που δεν είναι αρκετά επίκαιρες) δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία του κράτους ανέρχεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται μια νέα και πλήρης καταγραφή της.

2. Τη δημιουργία 15 εταιρειών στις οποίες θα περάσουν τα ακίνητα του κράτους ομαδοποιημένα.

3. Η κάθε εταιρεία θα προχωρεί στην έκδοση ομολόγου, το οποίο θα έχει την εγγύηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το ομόλογο αυτό θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας (δηλαδή από 10 έτη και πάνω) και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλή αξιολόγηση, δεδομένου ότι η εγγύησή τους θα είναι τα ακίνητα του Δημοσίου.

4. Τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράζουν ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες ή ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF).

5. Στο τέλος της διάρκειας του ομολόγου και εφόσον το Δημόσιο αποπληρώσει το ποσό, η ακίνητη περιουσία θα επιστρέφει στην κυριότητα του κράτους. Εάν το Δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, τότε το ομόλογο θα μετατρέπεται κατευθείαν σε μετοχές των εταιρειών που το εξέδωσαν και η εκάστοτε εταιρεία θα περνάει στον έλεγχο των δανειστών - αγοραστών του κάθε ομολόγου.

6. Η σημαντική λεπτομέρεια που καθιστά το σχέδιο ελκυστικό είναι ότι ανά πάσα στιγμή το κράτος θα έχει ταμειακά διαθέσιμα, θα μπορεί να αγοράζει το ομόλογο και να ανακτά την κυριότητα των ακινήτων. Δηλαδή, βάσει της συμφωνίας, οι δανειστές θα είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν την προεξόφληση του ομολόγου και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα επί των ακινήτων που αποτελούν την εγγύηση του ομολόγου.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει άμεσα ποσά που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και θα τα χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους κατά περίπου 50 - 60% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών είχε τις πρώτες επαφές για την αξιοποίηση των ακινήτων των ΔΕΚΟ. Σε χθεσινή συνάντηση των διοικήσεων των εταιρειών με εκπροσώπους του υπουργείου, του νέου Ταμείου και της Εθνικής Τράπεζας (που είναι ο βασικός σύμβουλος του εγχειρήματος) έγινε μία πρώτη καταγραφή των προς αξιοποίηση ακινήτων των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, κατέθεσε χθες τροπολογία στη Βουλή με την οποία καθορίζονται οι όροι εκχώρησης των κρατικών λαχείων (συμπεριλαμβανομένου του Ξυστού Λαχείου). Με την τροπολογία δημιουργείται Εταιρεία Ειδικού Σκοπού όπου εκχωρούνται τα λαχεία Κρατικό, Λαϊκό, Εθνικό, Στιγμιαίο (Ξυστό), Εκτακτο ή Ειδικό και Στεγαστικό (που δεν έχει εκδοθεί ποτέ). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πέρυσι τα λαχεία έφεραν στα δημόσια ταμεία 347 εκατ. ευρώ και είχαν μηδενικό κέρδος για το Δημόσιο αν συμπεριληφθούν τα έξοδα διάθεσης.
Με άλλη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες του Δημοσίου να μεταστεγαστούν ώστε να εξοικονομηθεί το 50% του ετήσιου μισθώματος που καταβάλλεται, χωρίς να δικαιούται αποζημίωσης ο σημερινός εκμισθωτής των ακινήτων που χρησιμοποιεί το Δημόσιο.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου