Κλείνουν τρύπες με τα παράβολα

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Κλείνουν τρύπες με τα παράβολα

Με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ ώς το τέλος του χρόνου, που θα καλύψουν αποκλειστικά «τρύπες» του προϋπολογισμού, αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που δίνει «συγχωροχάρτι» στα αυθαίρετα, ενώ απειλεί με κατεδάφιση και τσουχτερά πρόστιμα όσους δεν υποβάλουν δήλωση.
Το ποσό αναγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοθέτημα και αφορά τα παράβολα των 500 έως και 2.000 ευρώ, τα οποία θα συνοδεύουν τις αιτήσεις τακτοποίησης, που πρέπει να κατατεθούν στις πολεοδομίες ή στα ΚΕΠ ή να σταλούν με συστημένη επιστολή ώς τις 31 Δεκεμβρίου.

Δικαίωμα ένταξης στα νέα μέτρα, που αναμένεται να θεσμοθετηθούν ώς τις 28 Αυγούστου, έχουν αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί ώς τις 28/4/2010, παρ' όλο που είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί αυτό το χρονικό όριο. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες:
* Καλούνται, εκτός από το παράβολο, να καταβάλουν πρόστιμο ίσο με το 15% της τιμής ζώνης, που αντιστοιχεί στα παράνομα τετραγωνικά, μειωμένο με βάση ειδικό συντελεστή εφ' όσον ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες, όπως αν το αυθαίρετο αποτελεί μοναδική κατοικία της οικογένειας. Σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχει οριστεί τιμή ζώνης, ως βάση λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή που ισχύει στο δήμο ή την περιφερειακή ενότητα.
*Διαφοροποιούνται τα πρόστιμα για όσους έχουν κάνει μικρές παραβάσεις σε νόμιμη άδεια έως 20 τετραγωνικά και εφ' όσον η επιφάνεια δεν ξεπερνά το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης. Μάλιστα, αν η αυθαιρεσία έχει γίνει πριν από 1/1/1983 τότε το πρόστιμο μειώνεται στο μισό, αλλά καταβάλλεται εφάπαξ ώς το το τέλος Δεκεμβρίου.
Κατεδαφίσεις
*Απαλλάσσονται από το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης.
* Επιβαρύνονται από την εισφορά σε γη και χρήμα σε περίπτωση που στο μέλλον η περιοχή τους ενταχθεί σε σχέδιο.
Διευκρινίζεται ότι, με βάση το νομοσχέδιο, αυθαίρετα που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα κατεδαφίζονται. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της τιμής ζώνης, καθώς και πρόστιμο διατήρησης 5% για κάθε χρόνο από την κατασκευή ώς την κατεδάφιση.
Τα νέα πρόστιμα καταβάλλονται μέσα σε 24 μήνες σε 8 ή 14 δόσεις, από τις οποίες η πρώτη τον Απρίλιο του 2012. Σε περίπτωση καθυστέρησης προβλέπεται «πέναλτι» 1% για κάθε μήνα, ενώ σε εφάπαξ καταβολή του ποσού παρέχεται έκπτωση 20%. Τα οφειλόμενα ποσά είναι σαφώς μικρότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα για αυθαίρετα και είναι ελκυστικά για όσους έχουν ήδη πέσει στην «τσιμπίδα» της πολεοδομίας, αλλά δεν έχουν αποπληρώσει την οφειλή.
Το νομοσχέδιο εξαιρεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο, μέσα στη ζώνη ασφαλείας εθνικών οδών, σε δημόσια ακίνητα, σε δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις, στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, σε κηρυγμένο αρχαιολογικό ή ιστορικό χώρο, σε παραδοσιακό οικισμό, σε διατηρητέο κτήριο, σε ρέμα και σε βιότοπο.
Αεροφωτογράφηση
Το υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΟΚΧΕ και την εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.», προχωρά στο τέλος Αυγούστου στην αεροφωτογράφηση όλης της χώρας, ώστε να «κουμπώσουν» οι δηλώσεις που θα συνοδεύονται από τοπογραφικό με συντεταγμένες του οικοπέδου και να προκύπτουν τα κτίσματα που δεν θα δηλωθούν.
Προφανώς, κάτω από την πίση του ΣτΕ, όπως έγινε και με τους ημιυπαίθριους, η τακτοποίηση αφορά συγκεκριμένο χρονικό όριο, που είναι 40 χρόνια για αυθαιρεσίες σε εντός σχεδίου ακίνητα και 20 για τα εκτός. Προβλέπεται όμως να αυξηθεί κατά 20 χρόνια και για τις δύο κατηγορίες αν ο ιδιοκτήτης:
* Διαθέτει ή αποκτήσει τμήμα οικοπέδου μέσα στον ίδιο δήμο που να αντιστοιχεί στα παράνομα τετραγωνικά και δεν θα έχει δικαίωμα δόμησης. Ειδικά γι' αυτή την περίπτωση επιτρέπεται να κοπεί τμήμα από άρτιο οικόπεδο, το οποίο κατ' εξαίρεση θα παραμείνει οικοδομήσιμο και μετά την κατάτμηση.
* Καταβάλει επιπλέον πρόστιμο στο δήμο που θα αντιστοιχεί στο οικοπέδο για τα παραπανίσια τετραγωνικά.
Η πρώτη αντίδραση στα μέτρα ήρθε από τη «Διεθνή Διάφανεια», που επισημαίνει ότι απέχουν από τους σκοπούς που ευαγγελίζονται και σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «για να ορθοποδήσει η Ελλάδα χρειάζεται σπάσιμο των φαύλων κύκλων, εξάλειψη της αυθαιρεσίας από τη ρίζα της, με αποτελεσματικά μέτρα που θα αποτρέπουν διά παντός πρακτικές διαφθοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου