Το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ κοστίζει μία ράβδο χρυσού

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ κοστίζει μία ράβδο χρυσού

ΟI τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ πλησιάζουν τα χαμηλά τους; Τιμολογούμενες σε χρυσό μπορεί. Μετά από σκληρή πτώση και ενώ η τιμή του χρυσού διπλασιάστηκε από το 2006, το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ αξίζει τώρα 103 ουγκιές χρυσού. Λίγο περισσότερο από την τιμή μιας εγκεκριμένης από την αγορά ράβδου χρυσού, για τον διακανονισμό των 100 ουγκιών χρυσού στο χρηματιστήριο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Comex.

Η στέγαση υπήρξε φθηνότερη μόνο κατά τη διάρκεια των 26 από τα τελευταία 121 χρόνια και αυτή τη στιγμή αποτιμάται περίπου στο μισό του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, που είναι 201 ουγκιές. Υπάρχουν όμως περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης για τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ;

Σε αντίθεση με το φίνο περιεχόμενο μιας ράβδου χρυσού ή κέρματος, δεν υπάρχουν δύο κατοικίες που να είναι ακριβώς ίδιες. Eτσι, αγοράζοντας ή πουλώντας το μέσο σπίτι –ειδικά σε μια χώρα με 313 εκατ. ψυχές– δεν μπορεί παρά μια σύγκριση να είναι πλασματική.
Από τότε που ξεκίνησε η κρίση των ακινήτων το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας του σε χρυσό. Μειώθηκε σχεδόν 80% από τότε που η αγορά χρυσού βρήκε τον δικό της πυθμένα το 2001.
Συνολικά, η ανταλλαγή ράβδων χρυσού για τούβλα –είτε ως επένδυση είτε ως ένα μέρος για να ζει κανείς– δεν έχει υπάρξει τόσο ελκυστική από την πληθωριστική ύφεση του 1981. Το προηγούμενο χαμηλό της αγοράς στέγης των ΗΠΑ ήρθε κατά τη διάρκεια του αποπληθωρισμού της Μεγάλης Yφεσης. Δεν έχει σημασία ότι το μέσο μέγεθος των σπιτιών διπλασιάστηκε στο μεταξύ ή διογκώθηκε άλλο ένα 40% από τότε.
Oποια γεύση της ύφεσης και αν έχουμε σήμερα, το αμετάβλητο χαρακτηριστικό στην αξία του χρυσού έχει για μια ακόμη φορά βρεθεί στα επίπεδα προ του 20ού αιώνα, έναντι της συνεχώς μεταβαλλόμενης και πιστωτικά εξαρτώμενης αγοράς κατοικιών.
Είναι σχεδόν σαν να μην έγινε ποτέ η «μεγάλη έκρηξη» της στεγαστικής πίστης. Κατά βάθος, το μέσο αμερικανικό σπίτι ισοδυναμούσε με 71,5 ουγκιές χρυσού το 1934. Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, έπεσε κάτω από τις 77 ουγκιές χρυσού. Η σημερινή τιμή στις 103 ουγκιές ίσως δεν αποτελεί τον μακροχρόνιο πυθμένα. Αλλά σε σύγκριση με την κορυφή, πριν από μια δεκαετία, κοντεύει να φθάσει εκεί.

Υποχώρηση τιμών ακινήτων
κατά 5,7% σε ετήσια βάση

Δείγματα βελτίωσης της εικόνας της ελληνικής αγοράς κατοικίας καταγράφει έκθεση της Knight Frank (διεθνής εταιρία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, με 209 γραφεία σε 47 χώρες ανά την υφήλιο). Σύμφωνα με σχετική έρευνά της για την πορεία των τιμών στην παγκόσμια αγορά κατοικίας, οι τιμές στην Ελλάδα σημείωσαν οριακή άνοδο της τάξεως του 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (τέταρτο τρίμηνο 2010). Ασφαλώς, σε ετήσια βάση, η πτώση είναι δεδομένη και διαμορφώνεται σε 5,7%, ωστόσο, η μικρή αυτή άνοδος προκαλεί έκπληξη στους αναλυτές της Knight Frank, δεδομένων των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Ανάλογη έκπληξη προκαλεί και η άνοδος των τιμών κατά 1,8% στην Πορτογαλία, επίσης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντιθέτως, στην τρίτη χώρα που έχει προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, την Ιρλανδία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5%, ενώ στην Ισπανία, η πτώση ήταν της τάξεως του 2,5%. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα αυτή, τουλάχιστον για την περίπτωση της Ελλάδας, μάλλον ως πρόσκαιρο φαινόμενο μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και των μέτρων περαιτέρω λιτότητας που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αν πούμε χονδρικά ότι η μέση τιμή ενός σπιτιού στην Ελλάδα είναι 150.000 ευρώ και η αξία του χρυσού 36.175 ευρώ/κιλό τότε το μέσο σπίτι στην Ελλάδα αξίζει περίπου 4 κιλά χρυσό ή ισοδυναμεί με μια τυπική ράβδο χρυσού 100 ουγκιών και κάτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου