Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων στο Ρέθυμνο

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων στο Ρέθυμνο


Η αγορά των ακινήτων ήταν από τους πρώτους τομείς που έπληξε η οικονομική ύφεση στην χώρα μας, πράγμα που φαίνεται και από τους συνεχείς καθοδικούς δείκτες.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο είναι άνευ προηγουμένου, σημειώνουν άνθρωποι του χώρου, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι και το τελευταίο μέτρο της επιβολής του τέλους ακινήτων από την κυβέρνηση φαίνεται να δίνει την οριστική ώθηση προς τα κάτω.
Η εικόνα στο Ρέθυμνο δεν είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα, αλλά παρόλα αυτά οι τιμές των διαθέσιμων ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Κατασκευαστές και μεσίτες εξηγούν τους λόγους, εκτιμώντας πως οι υψηλές τιμές των οικοπέδων που είχαν αγοραστεί κατά κύριο λόγο πριν την κρίση, οι αυξήσεις στα βασικά υλικά και ο χαμηλός ανταγωνισμός, ελλείψει πολλών κατοικιών σε κεντρικά σημεία είναι ουσιαστικά αυτό που έχει διατηρήσει σε ψηλά επίπεδα τις τιμές των σπιτιών.
Η Κρητική Επιθεώρηση μίλησε με εκπροσώπους κατασκευαστικών εταιρειών και μεσιτικών γραφείων, καταγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση.

Μικρή η πτώση τιμών

Η πτώση στις τιμές παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πεσδεμιώτη από την εταιρεία «Οικο-δομή Α.Ε.», κατά κύριο λόγο στα νεόδμητα σπίτια. Αυτή, δε, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αφού κατά περιπτώσεις κυμαίνεται από 15% ως 20% ή ακόμα και περισσότερο. Ο ίδιος τόνισε ότι το ενδιαφέρον αγοραστών είναι πια μηδαμινό για μεγάλα σπίτια, των 100 τ.μ. και άνω, και πλέον εκείνοι που ενδιαφέρονται να αγοράσουν, ακόμα και αν πρόκειται για ολόκληρες οικογένειες, έχουν ρίξει τις απαιτήσεις τους. «Η οικονομική κρίση έχει ρίξει τις απαιτήσεις. Δηλαδή παλαιότερα μπορεί κάποιος να αγόραζε ένα σπίτι των 100 τμ., σήμερα θα περιοριστεί στα 85 τ.μ.».

Αυτός, ωστόσο, είναι ο λόγος που τα μικρά σπίτια διατηρούν ακόμα υψηλές τιμές, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα όπου οι τιμές έχουν μείωση, σύμφωνα με τον κ. Πεσδεμιώτη.
«Η οικοδομή έχει υποστεί ένα τεράστιο σοκ και για να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση απαιτείται ένα εξίσου ισχυρό σοκ με μέτρα από την πολιτεία για την τόνωση του κλάδου», κατέληξε ο ίδιος.

Την μικρή πτώση των τιμών επιβεβαιώνει και ο κ. Μάρκος Τρουλλινός από την εταιρεία «Κατασκευαστική Ρεθύμνου». Ο πρώτος λόγος, κατά την εκτίμηση του, είναι το γεγονός ότι «η γη είναι ακριβή. Αυτά που χτίζονται σήμερα ή έχουν χτιστεί, αποτελούν συμφωνίες πριν από την κρίση. Καινούριες συμφωνίες έχουν γίνει ελάχιστες».

Επιπλέον, στους λόγους συμπεριλαμβάνονται και οι μεγάλες αυξήσεις που έχουν τα βασικά υλικά μίας οικοδομής, όπως το σίδερο, το αλουμίνιο και το τσιμέντο, που εκ των πραγμάτων αυξάνουν το κόστος της κατασκευής, εάν κανείς συμπεριλάβει και τα εργατικά. Και τέλος, επίσης βασικός λόγος σύμφωνα με τον κ. Τρουλλινό, είναι το γεγονός ότι στο κέντρο του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν διαθέσιμα οικόπεδα, στα οποία να κατασκευαστούν πολλές κατοικίες, πράγμα που θα μπορούσε να φέρει ανταγωνισμό και άρα μείωση τιμών.

Στην μικρή προσφορά, της τάξης μόλις του 2%, έναντι της ζήτησης του περίπου 5% αποδίδει τις σταθερά υψηλές τιμές ο κ. Γιάννης Παντρεμένος από το μεσιτικό γραφείο “Res Interventus”. «Υπάρχει μία ζήτηση της τάξης του 5% και η προσφορά είναι 2%», λέει ο κ. Παντρεμένος, εξηγώντας ότι καινούριες οικοδομές δεν έχουν κατασκευαστεί, ενώ επιπλέον οι τιμές στο κέντρο της πόλης παραμένουν υψηλές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το 5% των επενδυτών, που έχει χρήματα για να αγοράσει κατοικία ή επαγγελματική στέγη, είναι αυτό που τελικά έχει διαμορφώσει την κατάσταση και για το υπόλοιπο 95%.

Στον τουρισμό, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, αλλά και στις μέχρι σήμερα υψηλές επιδοτήσεις, αποδίδει το γεγονός ότι δεν έχουν πέσει ακόμα θεαματικά οι τιμές των ακινήτων ένας από τους παλαιότερους μεσίτες του Ρεθύμνου, κ. Νίκος Παπατζανής. «Αυτή η κατάσταση συντηρεί ακόμα τη μηχανή στο Ρέθυμνο», λέει ο ίδιος, προσθέτοντας πως η μείωση παρατηρείται κυρίως στα σπίτια και τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και εκτός κέντρου.

Ενδιαφέρον μόνο από όσους έχουν αποταμιεύσεις

Πάντως, στη δεδομένη χρονική στιγμή οι μόνοι που εμφανίζουν ενδιαφέρον αγοράς ενός ακινήτου είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν φροντίσει να έχουν αποταμιεύσεις. Ελάχιστοι είναι αυτοί, που πλέον έχουν τη δυνατότητα λήψης δανείου, είτε γιατί οι ίδιες οι τράπεζες είναι διστακτικές είτε γιατί γνωρίζουν πως δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις ενός στεγαστικού δανείου εν μέσω κρίσης.

ΟΕΚ: "Πράσινο φως" για τα στεγαστικά προγράμματα

Στο μεταξύ «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση και πάλι των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ «άναψε» το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση μπορούν να ξεκινήσουν ξανά τα δάνεια για επισκευή και για αγορά ή ανέγερση κατοικιών από κεφάλαια του ΟΕΚ, ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Για την επανέναρξη θα πρέπει να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου