Καθίζηση 25% - 50% στα ενοίκια καταστημάτων λόγω «λουκέτων»

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Καθίζηση 25% - 50% στα ενοίκια καταστημάτων λόγω «λουκέτων»


Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο των κενών καταστημάτων, το οποίο κορυφώθηκε κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τη θερινή εκπτωτική περίοδο και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, τουλάχιστον όσο η οικονομική ύφεση βαθαίνει και περιορίζεται η κατανάλωση, η οποία σημειωτέον αναμένεται να δεχθεί πρόσθετο πλήγμα από το πρόσφατο εισπρακτικό μέτρο ύψους 2,4 δισ. ευρώ, μέσω της επιβολής τέλους στα ακίνητα τη διετία 2011 - 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το χρονικό διάστημα 25 Ιουλίου - 6 Σεπτεμβρίου, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις πανελλαδικά έχει ήδη βάλει λουκέτο από την αρχή της κρίσης, ενώ τους επόμενους μήνες παρόμοια τύχη θα έχουν επιπλέον 53.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και φέτος τα λουκέτα έχουν αυξηθεί κατά 10%. Συγκεκριμένα, ενώ το καλοκαίρι του 2010 το 15% των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων είχε κλείσει, το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε σε 21% τον χειμώνα του 2011 και πλέον ανέρχεται σε 25%.

Επιπλέον, με βάση τον δείκτη επιβίωσης εμπορίου, ο οποίος αφορά μόνο τους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, τον Αύγουστο του 2011 επιβίωσαν οι 255.000 και έκλεισαν οι 68.000. Προβάλλοντας τον δείκτη επιβίωσης στον σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων, διαπιστώνεται ότι αν δεν αλλάξει κάτι τον Αύγουστο του 2012 θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες επιχειρήσεις. Θα έχουν γλιτώσει επομένως μόνο 202.000 καταστήματα.
Οσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έχει διαμορφωθεί πλέον σε 24,4%, έναντι 23% τον προηγούμενο Μάρτιο και 18% τον Αύγουστο του 2010. Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στην οδό Σόλωνος, όπου το ποσοστό αγγίζει το 42%. Στη Σταδίου το ποσοστό είναι 31,5%, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη ανέρχεται στο 28,5%. Στη Λεωφόρο Ηρακλείου (Νέα Ιωνία) το ποσοστό φτάνει στο 21,2%, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι, οπότε ήταν 14,7%. Οσον αφορά την Κηφισιά, τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται σε 23,8%, ενώ πριν από έξι μήνες ήταν 21%. Αντίστοιχα, στο Χαλάνδρι τα λουκέτα ανέρχονται σε 20,5%, στον Πειραιά σε 22% και στη Γλυφάδα σε 23,7%, ενώ τέλος στη Λ. Θησέως (Καλλιθέα), το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται σε 19,6%, έναντι 16,8% τον προηγούμενο Μάρτιο.
Η κατάσταση αυτή συμβαίνει παρά την κατακόρυφη μείωση των ενοικίων από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές έχουν μειωθεί από 25% έως και 50% ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του κάθε ακινήτου. Φορείς της αγοράς τονίζουν ότι η ρύθμιση Κατσέλη επιτάχυνε την πτώση των ενοικίων, καθώς μετά την ψήφισή της, την άνοιξη του 2010, σχεδόν το σύνολο των ενοικιαστών προχώρησαν σε αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων τους με σαφώς ευνοϊκότερους όρους, χωρίς να διστάζουν να αποχωρούν αν ο ιδιοκτήτης δεν συναινούσε στις ζητούμενες μειώσεις. Η εν λόγω τροπολογία επιτρέπει στους ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες κ. λπ.) να προχωρούν σε καταγγελία της μισθωτήριας σύμβασης, ακόμα και αν στα σχετικά συμβόλαιά τους με τους ιδιοκτήτες έχουν συναινέσει στην παραίτηση από το σχετικό δικαίωμά τους και μάλιστα μόλις τρεις μήνες πριν από την αποχώρησή τους από το ακίνητο (αντί για έξι που ίσχυε μέχρι πρότινος). Επίσης, η κάθε μισθωτήρια σύμβαση δύναται να λυθεί μόλις σε ένα χρόνο, αντί για δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η τροπολογία επέτρεψε την αποχώρηση του ενοικιαστή από κάποιο ακίνητο με το πέρας μόλις 12 μηνών από την έναρξη της ενοικίασης, καταβάλλοντας μόλις ένα ενοίκιο ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη, αντί για τέσσερα ενοίκια που προβλέπονταν στο παρελθόν.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου