Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων ύψους 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ σε επίπεδο φορολογίας ακινήτων, που αποτελεί και ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την αγορά, η κυβέρνηση προωθεί μέσα στον Νοέμβριο σημαντικές αλλαγές. 
Τις αλλαγές προανήγγειλε από το βήμα του διήμερου συνεδρίου της Prodexpo o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί «παραλογισμός» φόρων όσον αφορά τα ακίνητα. «Οσο κι αν χαρακτηριστώ αρνητικά θα πω ότι το τέλος που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ είναι ο πιο δίκαιος φόρος που έχει θεσπισθεί μέχρι σήμερα γιατί εξαιρεί τα απρόσοδα ακίνητα. Θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση των φόρων στα ακίνητα - το πώς θα μορφοποιηθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο μέχρι τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί και από τη δημόσια διαβούλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, στη χθεσινή, πρώτη ημέρα του συνεδρίου που συνεχίζεται και σήμερα. 

Ο κ. Οικονόμου τοποθέτησε στα 400 δισ. ευρώ, με συντηρητικές εκτιμήσεις, την αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από το σύνολο αυτό, ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ είναι ελεύθερα προς άμεση αξιοποίηση. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η διαχείριση αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι «υπάρχουν συμμορίες που καταπατούν τα δημόσια ακίνητα». 

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάληψη άμεσης δράσης, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, όπου, πάντως, εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση του προσώπου που θα αναλάβει ως επικεφαλής. Η βασική σκέψη που υπάρχει είναι να ενταχθούν στην εν λόγω Γραμματεία όλα τα χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου. Η δημόσια ακίνητη περιουσία, αν είχε συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιτοκίων για τον δανεισμό του Δημοσίου. 


Η δημόσια περιουσία και το Ελληνικό 
Από τα 50 δισ. ευρώ έσοδα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα 25 δισ. ευρώ αφορούν την ακίνητη περιουσία, επεσήμανε ο κ. Α. Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. «Για να αξιοποιηθούν ακίνητα αξίας 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πολυπλοκότητα και δυσκολία του εγχειρήματος». 

Ο κ. Ταπραντζής ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα την έκταση του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης διεθνώς και είναι 1,8 φορές μεγαλύτερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, 40 φορές ο Εθνικός Κήπος, 25 φορές το Πεδίο του Αρεως, 3 φορές το Μονακό. «Μία από τις βασικές δυσκολίες για το Ελληνικό είναι το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό». 
Μέσα στον Νοέμβριο θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, ενώ εκτός από τη συγκεκριμένη επένδυση, εντός του 2011 θα ανακοινωθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα 4 έως 6 πιο ώριμα δημόσια ακίνητα. 

Βασικό στάδιο, σύμφωνα με τον κ. Ταπραντζή, είναι η διερεύνηση των απόψεων των επενδυτών, ενώ στα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται τα ακίνητα προς αξιοποίηση είναι το έργο να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα ο κ. Ταπραντζής ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να πάρουν θέση στη χώρα μας. Στο Ταμείο έχουν ήδη μεταφερθεί 35 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία εξετάζονται διάφορες προτάσεις.

Για μία νέα ευκαιρία δημιουργίας ενός νέου μητροπολιτικού κέντρου στο τρίγωνο Πειραιά- Συντάγματος-Ελληνικού μίλησε ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας κ. Joseph Acebillo, ο οποίος έχει εκπονήσει μία από τις προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Το Ελληνικό είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και νέας αρχιτεκτονικής για την Ελλάδα μετά την κρίση. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μου ήταν να πείσω ότι δεν μπορεί να είναι πάρκο όλη η έκταση και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Για τον λόγο αυτό καταλήξαμε σε μία μετριοπαθή πρόταση 260 στρεμμάτων και μία ελάχιστη δόμηση 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων έως - το μέγιστο - 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων».

Την εκτίμηση ότι πλέον, λόγω του εφαρμοστικού νόμου υπάρχει ο τρόπος να αξιοποιηθούν δημόσια ακίνητα επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Oδυσσέας Αθανασίου, εκτιμώντας ότι για το δύσκολο εγχείρημα του Ελληνικού, που είναι και η «κορωνίδα» όσον αφορά στην αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, στην καλύτερη περίπτωση, ο ανάδοχος να προκύψει σε έναν χρόνο, στο τέλος του 2012. 

Το πρόγραμμα αξιοποίησης
Την ανάγκη να ξεχωρίσουν τα πρώτα καλά δημόσια ακίνητα ώστε να υπάρξουν «γρήγορες επιτυχίες» επεσήμανε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, γενικός διευθυντής του κλάδου ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει και τον ρόλο του συντονιστή στην ομάδα των τραπεζών που έχει αναλάβει ως σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου. Η αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων δεν θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της μέσω sale & Leaseback, αφού ούτως ή άλλως τα αστικά ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (σσ. όπου μπορεί να εφαρμοσθεί η πώληση κι επαναμίσθωση) είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τις εκτάσεις γης που διαθέτει το Δημόσιο.

«Αξιοποίηση σημαίνει νοικοκύρεμα και άρα επιβάλλεται. Απαιτείται να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση και όσο δεν το πράττουμε κάνουμε έγκλημα γιατί δεν παράγεται εισόδημα, παρά μόνο για τους καταπατητές», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services κ. Δ. Ανδρίτσος. 
Παράλληλα, τρία σημεία, κρίσιμα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ανέφερε ο κ. Γ. Παπαϊωάννου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate. Το πρώτο είναι να προσδιορίσουμε το έργο που έχει να γίνει και το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά το Δημόσιο στρέφεται στην αγορά. Το δεύτερο είναι η δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης και το τρίτο είναι ο ρόλος των τραπεζών. 

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών, ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια γίνεται συγκροτημένη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, τονίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί η σημερινή ευκαιρία. 

Το 2012 θα πιάσουν «πάτο» τα γραφεία
Περαιτέρω πτώση των τιμών των ενοικίων γραφείων προέβλεψε για το υπόλοιπο του 2011 η κυρία Δίκα Αγαπητίδου, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Αθηναϊκή Οικονομική, με την αγορά να πιάνει «πάτο» μέσα στο 2012. Χαρακτηριστικό της ανομβρίας στην αγορά αποτελεί το γεγονός ότι το γ’ τρίμηνο του 2011 δεν καταγράφηκε καμία μεγάλη μισθωτική συναλλαγή, ενώ για τον κεντρικό επιχειρηματικό άξονα της Αθήνας (λ. Βασιλίσσης Σοφίας), το ανώτατο ενοίκιο που καταγράφηκε πρόσφατα είναι 22,5 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον βρίσκεται κυριολεκτικά στο ναδίρ, παρ' όλο που, σύμφωνα με την κυρία Αγαπητίδου, τώρα, λόγω της μεγάλης πτώσης της αγοράς, είναι το σωστό timing για επενδύσεις.


Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου