Οικολογικό αεροδρόμιο στην έρημο του Κουβέιτ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οικολογικό αεροδρόμιο στην έρημο του Κουβέιτ

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανέθεσε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Sir Norman Foster, να σχεδιάσει το νέο διεθνές αεροδρόμιο. 


Το αεροδρόμιο το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει άλλο ένα κτίριο - ορόσημο παγκοσμίως βρίσκεται σε ένα από τα θερμότερα μέρη του πλανήτη, στην έρημο της Αραβίας, με τη μέση ετήσια θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 33 βαθμούς κελσίου. 

Εμπνευσμένο από το σκάφος τύπου ντάου (dhow) που αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της χώρας το αεροδρόμιο χωρίζεται σε τρεις κύριες πτέρυγες, κάθε μια από τις οποίες έχει μήκος 1,6 χιλ. και συνδέονται σε έναν κεντρικό θόλο ύψους 25 μέτρων περίπου. 

Σύμφωνα με τα σχέδια, μια σειρά από μπετονένιους πυλώνες θα βοηθούν στον κλιματισμό του αεροδρομίου και θα προστατεύουν το εσωτερικό προμηθεύοντας το με θερμική μάζα. Η κομψή θολωτή οροφή του θα είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ανοίγματα με τζάμια ούτως ώστε να φωτίζεται φυσικά ο τερματικός ενω παράλληλα θα ανακλάται η ζέστη και η ηλιακή ακτινοβολία.

Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετήσει 13 εκατ. επιβάτες ανα έτος, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί μέχρι και στα 50 εκατ. σε μελλοντική επέκταση.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου