Στο σφυρί ως τον Δεκέμβριο τα ακίνητα του Δημοσίου

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στο σφυρί ως τον Δεκέμβριο τα ακίνητα του Δημοσίου


Εντός του Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, με ενδιαφερόμενους για την πώληση (και όχι για την παραχώρηση, όπως αρχικά ήθελαν) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στενεύουν, πλέον, τα χρονικά περιθώρια, καθώς η τρόικα ζητεί να υλοποιηθούν άμεσα τα σχέδια, που αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. 
Με τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αποτιμήσεις της αξίας των προς πώληση ακινήτων του Δημοσίου, η κυβέρνηση όρισε, στα μέσα της εβδομάδας, τους εκτιμητές. Από τις επτά συνολικά κοινοπραξίες που μετείχαν στον διαγωνισμό, επελέγη η Dimand-LDK-Cushmann & Wakefield, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της διαδικασίας αποτίμησης και την υποβολή ενός master plan. 

Με τη συμβολή και των χρηματοπιστωτικών συμβούλων (Τράπεζα Πειραιώς και Citibank) εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες, ώστε να αποδοθούν εκτιμημένα τα προς πώληση ακίνητα του Δημοσίου. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επανεξετάζεται το σενάριο πώλησης του ακινήτου στο Ελληνικό, σε συνδυασμό με την περιοχή του Αγίου Κοσμά, αλλά και του γειτονικού στρατοπέδου, ώστε να συνεκτιμηθούν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές οι υπάρχουσες συνέργιες. Στη λίστα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την περιοχή παραμένει και το Κατάρ. Υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί πλήρης φάκελος, ώστε οι επενδυτές να είναι σε θέση να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. 

Ως προς τα ακίνητα, στα οποία στεγάζονται υπουργεία, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από επιχειρηματικούς φορείς αλλά και από εφοπλιστές, οι οποίοι προτιμούν να διατηρούν την ανωνυμία τους στην ελληνική αγορά. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση, πιεζόμενη και χρονικά, φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να αναβάλει την πώληση δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, αυτή τη φορά, δεν γίνεται λόγος για υπενοικίαση ορισμένου χρόνου, αλλά για πώληση της ακίνητης περιουσίας, ώστε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Παρά τη χρονική πίεση και την ανάγκη εισροής ρευστού στα δημόσια ταμεία, από πλευράς συμβούλων ακινήτων εκφράζονται πολλές ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα της όλης προσπάθειας. Και αυτό γιατί πολλά τεχνικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

Επιπλέον η σημερινή ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν βοηθάει να υπάρξουν αποδοτικές για την εθνική οικονομία επαφές στην αγορά ακινήτων. Εντούτοις, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι, έχοντας ήδη υπογράψει με τους συμβούλους για τα 100 περίπου πιο ελκυστικά και εμπορικά ακίνητα του Δημοσίου, δεν μένει παρά να προχωρήσουν, τον επόμενο μήνα, σε αξιοποίηση πώλησή τους. Είναι ένας τρόπος (σύμφωνα με εκτιμητές της αγοράς) να δώσουν ένα δείγμα καλής θέλησης στην τρόικα, ότι προχωρούν κάποιες από τις προτάσεις για αποκρατικοποίηση, ακόμη κι αν αφορούν μόνο ακίνητα. 

Ποιοι θα είναι, όμως, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, σε μια περίοδο που διαπιστώνεται τάση αποεπένδυσης, κυρίως από εταιρείες του εξωτερικού, όπως από τον χώρο του λιανεμπορίου (Aldi, Fnac, Plus, Ιnterattica), ή τράπεζες (Credit Agricole, Societe Generale); 

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρεί σε κύμα πωλήσεων ακινήτων του Δημοσίου, ταυτόχρονα δεσμεύει και υποχρεώνει να μειωθούν έως 20% τα μισθώματα που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, υποχρέωσε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μίσθωναν ακίνητα στο ελληνικό δημόσιο, να προχωρήσουν σε μειώσεις κατά 20%.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε με ανάλογη απόφαση. Και διατηρεί το δικαίωμα να μην μεταβάλει το ύψος των μισθωμάτων στα ακίνητα, στα οποία το Δημόσιο εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης. Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών μισθωτών, που χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση ένα ακόμη χαράτσι, ή έμμεσο φόρο. Οι περισσότεροι μισθωτές ακινήτων είναι αποφασισμένοι, με προσφυγές, να αναστείλουν την νομοθετική ρύθμιση, επικαλούμενοι την αντισυνταγματικότητά της. 

Θηλιά οι φόροι 

Το γεγονός ότι επταπλασιάστηκαν οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία, σε διάστημα μιας τριετίας, οδηγεί στην κατεδάφιση της κτηματαγοράς. Αυτό υποστηρίζουν επαγγελματίες του κλάδου, καθώς τα νέα φορολογικά μέτρα πλήττουν κάθε μορφής ακίνητα. Από μικρά καταστήματα έως αλυσίδες λιανικής, παραγωγικές μονάδες, ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, με στόχο την εκταμίευση μερικών δισ. ευρώ. Χωρίς να έχει κοστολογηθεί ο αντίκτυπος στις παραγωγικές μονάδες, που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων. 

Το κλίμα ασάφειας, ως προς την ισχύ των φορολογικών μέτρων στα ακίνητα, λειτουργεί αποτρεπτικά στα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς τα ερωτήματα από την πλευρά των επενδυτών πληθαίνουν. "Σε μια αγορά, όπως η ελληνική, από την οποία και οι μισθωτές απουσιάζουν, μια επένδυση σε τιμή ευκαιρίας, με την πληθώρα των φόρων, φαντάζει πλέον απαγορευτική και όχι δελεαστική", δηλώνουν παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι: "Αντίστοιχες επενδύσεις όχι μόνο σε γειτονικές χώρες, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, αποφέρουν σταθερό εισόδημα της τάξης του 7,5%-8%. Και μάλιστα σε σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα τα πάντα είναι ρευστά".

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου