Στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της Θεμελιοδομής

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της Θεμελιοδομής


Ο ήχος ενός σφυριού θα σφραγίσει το τέλος της πάλαι ποτέ κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Η Θεμελιοδομή βρίσκεται από τον Ιούλιο μετά από σχετική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία Alpha Αστικά Ακίνητα. Στην παρούσα φάση καταγράφεται το συνολικό ενεργητικό της Θεμελιοδομής, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και σύμφωνα με πληροφορίες πλειοδοτικός πλειστηριασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Η εταιρεία διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία βέβαια είναι στο σύνολό της υποθηκευμένη. Υπολογισμοί της εταιρείας προσδιόριζαν το ύψος της σε 70 εκατ.ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οικόπεδα στον Διόνυσο Αττικής, οικόπεδο στη Λ. Αθηνών, την καπναποθήκη της ΣΕΚΕ στην Καβάλα αλλά και τμήμα εξ αδιαιρέτου του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η αξιοποίηση του οποίου όμως μπλοκαρίστηκε από το ΣτΕ.

Ουσιαστικά η ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εκκαθάρισης ήταν μονόδρομος μετά από την απόρριψη από δικαστήριο το καλοκαίρι του 2010 του αιτήματος της Θεμελιοδομής για ένταξη στο άρθρο 44 του παλαιού πτωχευτικού κώδικα. Μετά από την απόρριψη οι τράπεζες επανήλθαν με το αίτημα για την εκκαθάριση της εταιρείας και τον περασμένο Ιούλιο βγήκε η απόφαση με την οποία έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την κατασκευαστική. Ήταν το άδοξο τέλος για μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1976 και για περίπου 30 χρόνια ήταν μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη τη χώρα με εξειδίκευση στα έργα θεμελιώσεων.

Η αντίστροφη πορεία ξεκίνησε από το 2003 μετά από τον γύρο των εξαγορών (ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ) στις οποίες επιδόθηκε η Θεμελιοδομή, προκειμένου να εξασφαλίσει το ανώτερο εργοληπτικό πτυχίο αλλά και την επέκταση σε άλλα αντικείμενα δραστηριότητας, όπως την ενέργεια και τον αγροτουρισμό. Τα προβλήματα εντάθηκαν τα επόμενα χρόνια με συνέπεια τον Μάρτιο του 2005 η μετοχή της εταιρεία να βγει εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

Για περίπου πέντε χρόνια οι επικεφαλής της επιχείρησης, οι κκ Νίκος Οικονόμου, Κώστας Πατραμάνης και η κυρία Θεοδώρα Ταμπακούλη κατέβαλαν προσπάθειες να την σώσουν με τελευταία σανίδα σωτηρίας το άρθρο 44.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου