Το αλαλούμ του νέου τέλους ακινήτων

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Το αλαλούμ του νέου τέλους ακινήτων

Σύγχυση επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών και στους φορολογούμενους αναφορικά με το νέο τέλος ακινήτων που θα επιχειρηθεί να εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Τα παρατράγουδα αναφορικά με το μέτρο έχουν ήδη ξεκινήσει και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση αναφορικά με το ακριβές εισπρακτικό αποτέλεσμα του μέτρου. 
 Ήδη στα σπάργανα βρίσκεται ένα άτυπο κίνημα άρνησης πολιτών να καταβάλλουν το τέλος, αλλά να συνεχίσουν κανονικά να καταβάλουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και των δημοτικών τελών. Αυτό, σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο θα γίνεται μέσω της καταβολής του τμήματος λογαριασμού που αφορά το ρεύμα και τα δημοτικά τέλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την άρνηση της πληρωμής του νέου χαρατσιού. Μένει να φανεί αν το κίνημα θα λάβει διαστάσεις όταν θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί.

Νομικοί και συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι αντισυντγματικό, καθώς με τη σύνδεση ενός κοινωνικού αγαθού με την υποχρέωση πληρωμής ενός φόρου παραβιάζεται η αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο το μέτρο να κριθεί αντισυνταγματικό. 

Το μεγαλύτερο πονοκέφαλο προς το παρόν προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών η ενημέρωση που έχουν από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την ικανότητα της επιχείρησης να είναι συνεπής με το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα έκδοσης των λογαριασμών και είσπραξης του φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα χρειαστεί περίπου πέντε μήνες προκειμένου να εκδώσει το σύνολο των λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το τέλος, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το φετινό τέλος θα εισπραχθεί σε δυο δόσεις, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2012.

Ακόμη και αν εκδοθούν κανονικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το νέο τέλος, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί αν εκδηλωθεί μαζικό κίνημα μη πληρωμής του τέλους. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προειδοποιούν ότι δεν θα κόβουν το ρεύμα, ενώ τίθεται και ένα θέμα επάρκειας του αριθμού των συνεργείων διακοπής αν 200.000 ή 300.000 νοικοκυριά δεν πληρώσουν το τέλος. 

Στην περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους θα πρέπει να γίνει βεβαίωση του ποσού εντός τεσσάρων μηνών στην εφορία στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτων. Αν το ρεύμα δεν είναι στο όνομα του ενοικιαστή δεν υπάρχει μηχανισμός στη ΔΕΗ για την εξεύρεση του ιδιοκτήτη. Απαιτούνται υπάλληλοι της εταιρείας να επισκεφθούν υποθηκοφυλάκεια και κτηματολογικά γραφεία προκειμένου να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες και είναι αμφίβολο αν υπάρχει ο σχετικός μηχανισμός για να γίνει κάτι τέτοιο.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου