Εξαιρούνται από το χαράτσι οι κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εξαιρούνται από το χαράτσι οι κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων


Με τις ψήφους των 154 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και μιας της Ελσας Παπαδημητρίου, πέρασε χθες από τη Βουλή το έκτακτο τέλος στα ακίνητα που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες, ένα τέλος που κυμαίνεται από 3 έως 20 ευρώ/τ.μ. Τελικά δεν υπήρξαν εκπλήξεις στην ψηφοφορία και η κυβέρνηση πέρασε ένα ακόμη σκόπελο, παρά τις φωνές αγανάκτησης από πολλούς βουλευτές.
Τελικά, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα δεν εξαιρέθηκαν πλήρως από το χαράτσι, ωστόσο, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή που θα μειώσει και σημαντικά το ποσό που θα πληρώσουν οι ξενοδόχοι. Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή πριν την ψηφοφορία είπε ότι εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών πρέπει να προστεθεί και των τουριστικών καταλυμάτων. «Εάν το Σώμα συμφωνεί στην διατύπωση για την εξαίρεση των κοινοχρήστων χώρων των πολυκατοικιών να προσθέσουμε και ρητά ότι εξαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δεν θα έχουμε καν την ανάγκη αυτής της ερμηνείας με την εφαρμοστική εγκύκλιο και τις κανονιστικές πράξεις που θα εκδοθούν. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο είχα συζητήσει με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας», είπε ο υπουργός. 

Θα πρέπει βεβαίως να διευκρινιστούν ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι και ποιοι θα πληρώσουν το φόρο. Π.χ. στα ξενοδοχεία θα πληρώσουν για τα δωμάτια κι όχι για τη ρεσεψιόν ή του χώρους υποδοχής;

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος διέψευσε τις φήμες περί εξαίρεσης από το χαράτσι όσων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων ενοικιάζουν στο Δημόσιο και ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του δημοσίου.

«Θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι από κανένα στοιχείο ή από κανένα σημείο του κειμένου της τροπολογίας δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι μισθωμένα στο ελληνικό δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ειλικρινά, απορώ πώς προέκυψε αυτό το ζήτημα. Ούτε θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιεί το ελληνικό Δημόσιο, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες μπορεί να έχουν τέτοια συμβατική σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Εάν στους καταλόγους της ΔΕΗ αναγράφεται το Δημόσιο, ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, φυσικά το Δημόσιο θα αναζητήσει αμέσως το αντίστοιχο ποσό από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, στον οποίο το ίδιο έχει νοικιάσε», τόνισε.

Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο τέλος για περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια, επομένως δεν γίνεται να τους κοπεί το ρεύμα.


ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου