Το Κατάρ στο Ελληνικό το περιμέναμε, στο Λονδίνο πήγε!

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το Κατάρ στο Ελληνικό το περιμέναμε, στο Λονδίνο πήγε!

Εμείς περιμέναμε το Κατάρ, οι Λονδρέζοι όμως πήραν την προκαταβολή! Κι ενώ το Κατάρ, αντί για το Ελληνικό, αποφάσισε πριν από λίγες εβδομάδες να επενδύσει στο προολυμπιακό Λονδίνο, στην Ελλάδα η υπόθεση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών ακινήτων, παίζεται στα δικαστήρια μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις για την καταγγελία των συμβάσεων από την Ελληνικό ΑΕ στα Ολυμπιακά ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και περιλαμβάνονται στην πολυσυζητημένη έκταση.Κοινή θέση όλων των ιδιωτών που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση πρώην Ολυμπιακών ακινήτων είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο και οι φορείς που εμπλέκονται γενικότερα σε όλα τα στάδια των προωθούμενων επενδύσεων δεν έχουν καμία συνέχεια και... συνέπεια, ενώ ειδικά για την περίπτωση του πολυσυζητημένου Ελληνικού, αυτό που επισημαίνουν τώρα είναι με ποιο τρόπο θα δοθεί «ξεκάθαρη» η έκταση στους υποψήφιους επενδυτές, όταν το ακίνητο θα βαρύνεται με νομικά βάρη από προηγούμενες επενδυτές που ουσιαστικά εκδιώχθηκαν.

Την ίδια στιγμή, το Κατάρ φαίνεται ότι δεν χάνει τον καιρό του με την Ελλάδα και στρέφει το ενδιαφέρον του στο προολυμπιακό Λονδίνο, όπου από κοινού με μία βρετανική εταιρεία αγόρασε έναντι 906 εκατ. δολαρίων το Ολυμπιακό Χωριό που θα στεγάσει τους αθλητές κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2012. Η Qatari Diar, γνωστή και στην Ελλάδα από την κινητοποίηση που υπήρξε προ μηνών με το Ελληνικό σε συνεργασία με την Delancey Estates, προχώρησαν στην από κοινού αγορά των 1.439 σπιτιών από τη βρετανική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Λονδίνου.Οι δύο επενδυτές σκοπεύουν να νοικιάσουν ή να πουλήσουν τα διαμερίσματα μετά το πέρας των Αγώνων, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κατασκευή επιπλέον 2.000 σπιτιών στην έκταση. Από την πλευρά της η Qatari Diar ήδη είναι ιδιοκτήτρια σημαντικών ακινήτων στο Λονδίνο, έχοντας αναλάβει την ανάπλαση πρώην στρατιωτικών εκτάσεων στο Λονδίνο, ένα από τα μεγαλύτερα real estate projects στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ το 2009 είχε αγοράσει το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο κέντρο της πόλης. 

Το Ελληνικό

Πίσω στην Ελλάδα και την περίφημη αξιοποίηση του Ελληνικού, ήδη, τις τελευταίες ημέρες η κοινοπραξία των J&P Aβαξ, ΓΕΚ, Βιοτέρ και Corfu Waterpark, η οποία είχε αναλάβει τη μετατροπή των πρώην εγκαταστάσεων του κανόε καγιάκ σε υδροπάρκο σε μία επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, ανταλλάσει εξώδικα με την Ελληνικό ΑΕ, η οποία, στο πλαίσιο του «ξεκαθαρίσματος» του ακινήτου, κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2007, ζητώντας από την κοινοπραξία κεφάλαια άνω των 25 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί.Από την πλευρά τους, στελέχη των επενδυτών δηλώνουν στο «Κ» ότι στην περίπτωση που τελικά εκδιωχθούν οριστικά από την έκταση θα διεκδικήσουν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο για μελέτες, εξοπλισμό (όπως π.χ. παιχνίδια για το υδροπάρκο που είχαν παραγγελθεί και είναι αποθηκευμένα) ενοίκια κ.τ.λ.. 

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Η Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισμού Ελληνικού ΑΕ, όπως ονομάζεται η εταιρεία που έχουν συστήσει οι ιδιώτες, υποστηρίζει ότι η καταγγελία της σύμβασης από πλευράς της Ελληνικό ΑΕ έχει γίνει με άκυρο και καταχρηστικό τρόπο, την ίδια στιγμή που, όπως υποστηρίζει, με υπαιτιότητα του ελληνικού Δημοσίου έχει καθυστερήσει η επένδυση, λόγω των καθυστερήσεων ως προς τις αδειοδοτήσεις αλλά και ελαττωμάτων του μισθίου. 
Την ίδια στιγμή για τη συγκεκριμένη παραχώρηση εκκρεμούν δύο διαιτησίες, η πρώτη για αποζημίωση ποσού ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, που ζητούν οι ιδιώτες για έξοδα που έχουν γίνει έως τις 31/12/2010 και η δεύτερη για αναπροσαρμογή του μισθώματος (οι ιδιώτες έχουν προτείνει ένα σταθερό ενοίκιο και ένα επιπλέον ποσοστό επί των εσόδων). 
Το ποσό των 9,2 εκατ. ευρώ, που ζητούν οι ιδιώτες, προϋποθέτει ότι η σύμβαση θα εξακολουθήσει να ισχύει, ενώ οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας τονίζουν με νόημα ότι από την υπογραφή της σύμβασης έως σήμερα έχουν αλλάξει... τρεις φορές αντισυμβαλλόμενο (αρχικά η Ολυμπιακά Ακίνητα, μετά η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα που απορρόφησε την Ολυμπιακά Ακίνητα και πλέον η Ελληνικό ΑΕ). Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο εκκρεμεί και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Δικηγορικό Σύλλογο. 

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Αντίστοιχη κίνηση καταγγελίας της σύμβασης από την Ελληνικό ΑΕ ετοιμάζεται και για τη Σείριος ΑΕ, η οποία πρόσκειται στον Π. Πανούση και τον όμιλο της Αττικατ (η οποία με τη σειρά λόγω των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας έχει ακολουθήσει τον δρόμο του άρθρου 99). 
Η εταιρεία έχει αναλάβει την επένδυση αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης του Αγίου Κοσμά, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαιτησίας, με την εταιρεία να επικαλείται προβλήματα ως προς τις αδειοδοτήσεις, αμφισβητήσεις για μέρος της έκτασης που διεκδικεί ο δήμος κ.τ.λ. και να μην καταβάλλει μισθώματα. 
Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία της σύμβασης είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες ήδη από τη διοίκηση της Ολυμπιακά Ακίνητα, κάτι φυσικά που θα είναι πλήγμα για τη Σείριος και τη μητρική εισηγμένη Παρνασσός, δεδομένου ότι πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων της το 2011 προέρχεται μόνο από τη λειτουργία της μαρίνας στον Αγιο Κοσμά, από την οποία μάλιστα για το σύνολο του έτους αναμένονται και θετικές ταμειακές ροές. Η εταιρεία προτίθεται, επίσης, να διεκδικήσει δικαστικά αποζημιώσεις. Από την πλευρά της, η Ελληνικό ΑΕ θεωρεί φιλέτο το συγκεκριμένο ακίνητο, όπου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό εξετάζεται και η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου. 

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Πάντως, γενικότερα το θέμα της καταγγελίας προηγούμενων συμβάσεων θα βρεθεί εφεξής στο επίκεντρο, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων. Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι προβλέπει σε σχετικές διατάξεις για την τουριστική αξιοποίηση ακινήτων, τις καταγγελίες συμβάσεων για μισθώσεις ακινήτων, διοίκησης και διαχείρισης της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα «εφόσον η συνέχισή τους είναι ασυμβίβαστη προς την τουριστική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης, εντός της οποίας βρίσκονται. 
Το ασυμβίβαστο της συνέχισης της μίσθωσης τεκμαίρεται, στην περίπτωση που η ΕΤΑ ΑΕ προβαίνει στην ανάθεση της τουριστικής αξιοποίησης του συνόλου του ακινήτου, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή μισθωτή. Η καταγγελία γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑ ΑΕ, εφόσον έχει δημοσιευθεί η σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται έναν (1) μήνα από την κοινοποίηση της καταγγελίας στον μισθωτή. Για την πρόωρη λύση της μίσθωσης καταβάλλεται αποζημίωση στον μισθωτή ίση με έξι (6) μηναία μισθώματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ 

Στα λοιπά «προβληματικά» Ολυμπιακά ακίνητα, το θέμα του εμπορικού κέντρου στις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι από την κοινοπραξία της πορτογαλικής Sonae Sierra και τον εγχώριο όμιλο Χαραγκιώνη παραμένει σε εκκρεμότητα, έστω κι αν προ επταμήνου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος είχε ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες ως προς το συγκεκριμένο θέμα της ομάδας εργασίας για την απεμπλοκή επενδύσεων που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του, οδηγώντας τους δύο επενδυτές στην άρση της καταγγελίας της σύμβασης που είχαν υπογράψει στα μέσα του 2006 με την Ολυμπιακά Ακίνητα. 
Η κοινοπραξία είχε καταγγείλει τη σχετική σύμβαση, καθώς λόγω των ενστάσεων στο ΣτΕ και στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων από τους κατοίκους της περιοχής τα έργα έχουν παγώσει και δεν προχωρεί η έκδοση των απαραίτητων αδειών. Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις για την επένδυση των 80 εκατ. ευρώ έχουν λάβει πλέον διαδημοτικό χαρακτήρα, με τους δήμους Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Φιλοθέης- Ψυχικού να διεκδικούν να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Οσον αφορά το θέατρο Μπάντμιντον, η διοίκηση της εταιρείας ΑΒCD, η οποία το 2006 ανέλαβε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ την αξιοποίηση για διάστημα είκοσι ετών της εγκατάστασης του Μπάντμιντον στην περιοχή Γουδή, βλέπει τώρα πιο θετικά διακείμενη τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ: «Για το θέμα του θεάτρου και των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις για τις συμπληρωματικές χρήσεις έχουν γίνει επερωτήσεις από όλα τα κόμματα στη Βουλή», επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Αδάμ, επικεφαλής της εταιρείας. 
Σημειώνεται ότι η αρχική σύμβαση προέβλεπε την αξιοποίηση του βασικού κτιρίου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου με ήπιες χρήσεις ανοικτού θεάτρου, θερινού σινεμά κ.τ.λ., από τα οποία θα προερχόταν, βάσει του business plan το ήμισυ των εσόδων. Κάτι ωστόσο το οποίο «κόλλησε» στην πορεία, ενώ τη χαριστική βολή έδωσε πριν από έναν χρόνο περίπου το υπουργείο Περιβάλλοντος με την απόφαση περί κατεδάφισης του Ολυμπιακού ακινήτου μετά την παρέλευση του χρόνου παραχώρησης, γεγονός το οποίο προσέθεσε προβλήματα ως προς την υφιστάμενη λειτουργία της εγκατάστασης. 
Ο κ. Αδάμ δεν μπορεί να προβλέψει τώρα το πότε μπορεί να βγουν οι άδειες ως προς τις συμπληρωματικές δραστηριότητες, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία του έχει παύσει να πληρώνει μισθώματα (έχει ήδη καταβάλει 2,5 εκατ. ευρώ) με το σκεπτικό ότι η εγκατάσταση δεν λειτουργεί στο σύνολό της βάσει του αρχικού πλάνου. Μάλιστα, για τον Νοέμβριο του 2012 έχει ορισθεί η δικάσιμος για την προσφυγή της εταιρείας, η οποία ζητεί περί τα 23,5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη για το σύνολο της περιόδου παραχώρησης, ποσό το οποίο θα μειωθεί κατά το 1/4 περίπου στην περίπτωση που εκδοθούν οι συμπληρωματικές άδειες.

Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου