Αυξάνεται η ζήτηση για γραφεία στη Μέση Ανατολή και Αφρική

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνεται η ζήτηση για γραφεία στη Μέση Ανατολή και Αφρική

Η Διεθνής εταιρεία, δημοσίευσε την τελευταία της έρευνα, η οποία αναλύει την πορεία της αγοράς γραφείων σε 19 περιοχές στην Αφρική και 9 στη Μέση Ανατολή. 
Παρά την ύφεση της οικονομίας, η ζήτηση γραφείων στη Μέση Ανατολή και Αφρική αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με την έρευνα της διεθνούς εταιρείας Συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, όπου αναλύεται η πορεία της αγοράς γραφείων σε 19 περιοχές στην Αφρική και 9 στη Μέση Ανατολή. 

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την μελέτη:. 

-Η ανάπτυξη στον τραπεζικό χώρο, τις τηλεπικοινωνίες και τις κατασκευές οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης γραφείων 

- Ευελιξία και προσαρμοστικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για μια επιτυχήλειτουργία στην Αφρική και Μέση Ανατολή 

- Η Luanda και η Angola θεωρούνται οι ποιο ακριβές περιοχές γραφείων και ακολουθεί το Lagos στη Νιγηρία 

Παρόλη τη γενικότερη ύφεση στην Μέση Ανατολή και Αφρική υπάρχουν νέες ευκαιρίες για διεθνείς εταιρείες με άξονα την ανάπτυξη στις τηλεπικοινωνίες, τον τραπεζικό χώρο, information technology και κατασκευές. Η αυξημένη ανάγκη για επενδύσεις προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη των χωρών αυτών δημιουργεί αυξημένη ζήτηση από εταιρείες για να εγκαταστήσουν τα γραφεία τους συμφώνα με την έρευνα Emerging Markets 2011. 

Οι πλέον ακριβές αγορές θεωρούνται η Αγκόλα και η Νιγηρία στη Αφρική. Η Luanda, πρωτεύουσα της Αγκόλα είναι η ποιο ακριβή αγορά και ακολουθείται από το Lagos στη Νιγηρία όπου παρατηρείται έλλειψη ποιοτικών γραφειακών χώρων και πολύ αυξημένη ζήτηση. Η εξάρτηση της Αγκόλας από την εξορυκτική δραστηριότητα και συγκεκριμένα των διαμαντιών έχει οδηγήσει σε σταθερή ζήτηση γραφειακών χώρων και αύξηση των ενοικίων. Στις περισσότερες χώρες στην Αφρική είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρείται αύξηση στις υπηρεσίες όπως τραπεζικές, τηλεπικοινωνιακές και τεχνολογίες. 

Αντίθετα οι αγορές στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα χαρακτηρίζονται από αυξημένη προσφορά εξαιτίας της αύξησης των αναπτύξεων, της κάμψης στην οικονομία και μείωση της ζήτησης. Ωστόσο εξαιτίας του ότι θεωρούνται ως τα πλέον σταθερά επιχειρησιακά κέντρα τα ενοίκια παρουσιάζουν σταθερότητα και παραμένουν τα υψηλοτέρα της περιοχής. Συγκεκριμένα στο Dubai Free Zone lκαι στο Dubai International Financial Centre (DIFC) και Dubai Media City, παρατηρείται σταθερή ζήτηση όλο το χρόνο.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου