Μοχλός για την επιστροφή στην ανάπτυξη οι πράσινες αστικές αναπλάσεις

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μοχλός για την επιστροφή στην ανάπτυξη οι πράσινες αστικές αναπλάσεις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το συνέδριο του Urban Land Institute «Επενδύοντας στις πόλεις: Διαμορφώνοντας το Μέλλον», στο πλαίσιο του οποίου κορυφαία στελέχη της Πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Οικονομίας και της Αγοράς Ακινήτων συνεισέφεραν στο δημόσιο διάλογο για την αναγκαιότητα υλοποίησης αναπλάσεων στα ελληνικά αστικά κέντρα εν μέσω κρίσης.
«Η οικονομική συγκυρία της εποχής μας αναδεικνύει τις αστικές αναπλάσεις ως ένα άλλο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. To ULI έχει υλοποιήσει με επιτυχία πολυάριθμες αναπλάσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και είναι έτοιμο να προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία του στην κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ULI Greece & Cyprus Γιώργος Καμπουρόπουλος.
«Η Αθήνα έχει τεράστιες προοπτικές με ένα αεροδρόμιο που δεν έχει αναπτύξει ούτε κατά το ήμισυ την δυνατότητά του και με το θαλάσσιο τουρισμό να παρουσιάζει ισχυρή δυναμική. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι μία πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «πριν από δύο χρόνια η χώρα μας δημιούργησε το ταμείο Jessica το οποίο αποτελεί ορόσημο για να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το ταμείο αυτό δεν έχει επιδείξει καμία κινητικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης αποφασιστικότητας».

«Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές που να αντιλαμβάνονται την επένδυση στην πόλη όχι με στενά οικονομικά κριτήρια αλλά με κριτήρια βιωσιμότητας. Νέες πολιτικές χρήσεων γης που θα δίνουν έμφαση στις χρήσεις κατοικίας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που θα δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της υφιστάμενης γης και των υφιστάμενων κτηρίων» ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ο Σπύρος Πολλάλης, Διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε. σημείωσε κατά την ημερίδας του ULI ότι «ουσιαστικός στόχος της αξιοποίησης του Ελληνικού είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η διαμόρφωση του business plan είναι πρωτεύον, αλλά όχι μοναδικό ζήτημα. Δεν θα πρέπει δηλαδή να παραχωρήσουμε την έκταση στον επενδυτή που θα προσφέρει τα περισσότερα χρήματα. Το Μονακό είναι το 1/3 της έκτασης του Ελληνικού, η δε μαρίνα του είναι ίδια με την δική μας. Άρα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες» ανέφερε.

Ως πρότυπο αστικής αναγέννησης παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ημερίδας η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Το στέγαστρο με φωτοβολταϊκά στοιχεία 100x 100 παράγει ενέργεια 1,5MW για τις ανάγκες του έργου. Το κανάλι νερού 30 επί 400 μέτρα βελτιώνει το μικρόκλιμα του πάρκου και παρέχει αντιπλημμυρική προστασία» σημείωσε ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από την πλευρά του, ο Brien Field, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε θέματα Αστικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης τόνισε ότι το πρόγραμμα Jessica αποτελεί ένα από τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την επιστροφή στην ανάκαμψη. «Στόχος του Jessica είναι να προωθηθεί η μόχλευση. Για παράδειγμα, ένα fund με συνολικά κεφάλαια 50 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να μοχλεύσει, δηλαδή να αναλάβει χρέος ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το αν θα δουλέψει το Jessica ή όχι εξαρτάται από εσάς!».

O Greg Clark, Senior Fellow ULI Ευρώπης τόνισε ότι η κρίση αποτελεί την πλέον κατάλληλη ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. «Η οικονομική κρίση πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και για την δημιουργία νέων μορφών χρηματοδότησης και επενδυτικών συνεργασιών. Στην Καταλονία μετά το 1975, την δικτατορία του Φράνκο, συγχρονίστηκαν όλα σε ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα ΣΔΙΤ και επένδυσαν σε αυτό» υπογράμμισε.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου