Ακίνητα Κύπρος: Τι συνεπάγεται ο νέος ΦΠΑ 5%

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ακίνητα Κύπρος: Τι συνεπάγεται ο νέος ΦΠΑ 5%


Η ψήφιση της περασμένης εβδομάδας σε νόμο σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε στην Ολομέλεια το ΔΗΚΟ για το ύψος του ΦΠΑ, συνεπάγεται ορισμένες θετικές εξελίξεις για το μέσο Κύπριο που έχει ακόμη ζωντανό το όνειρο της απόκτησης κατοικίας.
Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και ο απλός υπολογισμός της διαφοράς μεταξύ του 5% που θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον υφιστάμενο ΦΠΑ ύψους 15% σημαίνει και κέρδος της τάξης του 10% αυτόματα. Πέραν όμως του συγκεκριμένου υπολογισμού θα πρέπει να τεθούν όλα τα δεδομένα του υφιστάμενου νόμου και του νέου για να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος που επωφελείται κάποιος αγοραστής.

Το παλιό πλαίσιο 
Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι έκπτωσης καταβολής ΦΠΑ για πρώτη κατοικία, ήταν αυτοί που αγοράζουν ή κτίζουν κατοικία μέχρι 200 τ/μ και ποσοστό της τάξης του 5% τίθεται για τα 130 τ/μ. Δηλαδή για ένα σπίτι εμβαδού 200 τ/μ και αξίας 300 χιλιάδων ευρώ, ο εκάστοτε αγοραστής καλείται να καταβάλει ΦΠΑ της τάξης του 5% για το ποσό που αντιστοιχεί στα 130 τ/μ και σύμφωνα με το παράδειγμά μας είναι στις 195 χιλιάδες ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 105 χιλιάδων ευρώ φορολογείται με 15%. Σημειώνεται ακόμη πως η διαδικασία αφορούσε πλήρη καταβολή του ΦΠΑ από πλευράς αγοράστη και έπειτα επιστροφή του 10% από το κράτος για το ποσοστό του 10% για την αξία των 130 τ/μ, δηλαδή των 195 χιλιάδων ευρώ.

Τα νέα δεδομένα
Με το νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου οι νέοι επίδοξοι αγοραστές/ιδιοκτήτες κατοικιών για να επωφεληθούν του μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να εξασφαλίσουν οικία εμβαδού μέχρι 275 τ/μ. Τα 200 τ/μ φορολογούνται με ΦΠΑ ύψους 5% και τα υπόλοιπα με 15%. Δηλαδή εάν κάποιος αγοράσει ή ανεγείρει ένα σπίτι 275 τ/μ αξίας 400 χιλιάδων ευρώ θα καταβάλει ΦΠΑ ύψους 14,5 χιλιάδων ευρώ. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο 5% των 290,9 χιλιάδων ευρώ που σύμφωνα με το παράδειγμα είναι η αξία των 200 τ/μ/ από το συνολικού εμβαδού 275 τ/μ σπίτι.

Στο πιο πάνω ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ο ΦΠΑ ύψους 15% για τα υπόλοιπα 75 τ/μ, που σύμφωνα με το παράδειγμα είναι αξίας 109,1 χιλιάδων ευρώ, οπότε ο ΦΠΑ για το εν λόγω ποσό φτάνει στις 16,4 χιλιάδες.
Η σύγκριση παλαιού και νέου νόμου 
Με τα υφιστάμενα δεδομένα ο μέσος Κύπριος εργαζόμενος που έχει σκοπό να εξασφαλίσει κατοικία εμβαδού 200 τ/μ, θα επωφεληθεί χαμηλού ΦΠΑ (ύψους 5%) για την αξία των 130 τ/μ. Από την πρώτη του Οκτώβρη για ίδιου μεγέθους κατοικία ο επίδοξος αγοραστής θα εξασφαλίσει ΦΠΑ ύψους 5% επί του συνόλου της αξίας της κατοικίας του. Για παράδειγμα εάν η αξία αυτής τεθεί στις 400 χιλιάδες ευρώ χάριν παραδείγματος, ο αγοραστής θα καταβάλει ΦΠΑ της τάξης των 20 χιλιάδων ευρώ, βάσει των προνοιών του νέου νόμου. Με το νόμο που εκπνέει θα κατέβαλλε ποσό της τάξης των 34 χιλιάδων ευρώ, συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ ύψους 5% για την αξία των 130 τ/μ που είναι 260 χιλιάδες ευρώ και ΦΠΑ ύψους 15% για τις 140 χιλιάδες ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των υπόλοιπων 70 τ/μ.


sigmalive.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιαφορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Οσο παει ο καιρός φαίνεται καθαρά ότι οι "δικοί μας" δεν δουλεύουν για το καλό της χώρας. Για ποιον δουλέυουν δεν ξέρω...

blogger είπε...

Φοβάμαι πως θα συμφωνήσω μαζί σου...

Δημοσίευση σχολίου