Ολα ηλεκτρονικά για τα αυθαίρετα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ολα ηλεκτρονικά για τα αυθαίρετα

Σε 34 ελληνικές τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. θα καταβάλλονται τα παράβολα και το ενιαίο τέλος αυθαιρέτων, απαλλάσσοντας τους πολίτες από τις ουρές των εφορειών και τις πολεοδομίες. Η πληρωμή θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά μέσω web banking, είτε μέσα από το δίκτυο των υποκαταστημάτων. 
Οι δηλώσεις και όλα τα δικαιολογητικά της ρύθμισης θα υποβληθούν από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου του 2012 μέσω Ιντερνετ, σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα του υπουργείου Περιβάλλοντος την οποία θα διαχειριστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο. Για την κατάθεση των αιτήσεων, όμως, καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Νοεμβρίου. 

Με δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις, το υπουργείο αποσαφήνισε χθες τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, καθώς επίσης και τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης των παραβόλων και των προστίμων, καθορίζοντας τις δόσεις σε 28 μηνιαίες ή 10 τριμηναιαίες για την κατοικία και σε 34 μηνιαίες ή 12 τριμηνιαίες για ακίνητα άλλης χρήσης. Τα παράβολα θα πιστωθούν μέσω ΔΙΑΣ σε λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και τα πρόστιμα υπέρ του «Πράσινου Ταμείου» σε ειδικό κωδικό με την ονομασία «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο». 

Με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει το τοπίο και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αδόμητων οικοπέδων και αγροτεμαχιών, καθώς επιβεβαιώνεται ότι για την κατάρτιση συμβολαιογραφιών εγγράφων απαιτείται περαίωση του φακέλου με την εξόφληση του ειδικού προστίμου. 

Πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα θα αποκτήσουν σε πρώτη φάση οι μηχανικοί που θα υποβάλουν τις δηλώσεις και στη συνέχεια με την πιστοποίηση των στοιχείων και οι πολίτες προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή της. Πρόσβαση θα έχουν επίσης το υπουργείο Οικονομικών αλλά και οι πολεοδομίες μόνο για ανάγνωση και όχι για επεξεργασία στοιχείων. 

Το ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι οι πολεοδομίες θα κάνουν έλεγχο όλων των δικαιολογητικών, αν και συνεργάτες του υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζουν ότι διορθώσεις και τυχόν λάθη θα γίνονται μόνο από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς, έπειτα από υποδείξεις των μηχανικών των πολεοδομιών.

Σημειώνουν επίσης ότι η ηλεκτρονική επικοινωνία θα γίνεται σε συνθήκες υψηλής κρυπτογράφησης, με σκοπό την προστασία των δεδομένων είτε από ανάγνωση είτε από αλλοίωσή τους.


Τι περιλαμβάνει η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση

1) Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό για τον έλεγχο κατ’ αρχάς της κατασκευής του, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4014/2011 τα ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν μόνο με βεβαίωση μηχανικού ότι δεν περιλαμβάνει κατασκευή με πολεοδομική παράβαση ή ότι έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. 

2) Εφόσον ο πολίτης αποφασίσει την ένταξη του ακινήτου του στον νόμο, ο μηχανικός αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της αίτησης, καθώς ο αριθμός μητρώου μηχανικού του ΤΕΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο μηχανικός κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».

3) Συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και το σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.

4) Το τέλος καταβάλλεται από τον πολίτη σε τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του. Η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα στο σύστημα εντός 24 ωρών και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης. 

5) Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να καταβάλλεται εντός του έτους. Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώρηση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

6) Συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία (εντός τετραμήνου από την καταχώριση της αίτησης) και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του τελικού προστίμου και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.

7) Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ». Πρόκειται για τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

8) Αν ο πολίτης θελήσει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και έκδοση της βεβαίωσης, για λόγους π.χ. μεταβίβασης, τότε στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι το σύστημα να ετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και λοιπών στοιχείων, η πληρότητα θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού. 


Κέντρο ενημέρωσης-εξυπηρέτησης πολιτών. Ολο το διαθέσιμο υλικό για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων βρίσκεται στη σελίδα: 

Παράλληλα για την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών θα λειτουργεί από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και για το επόμενο δίμηνο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο ΥΠΕΚΑ με τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα δέχεται ερωτήματα και επισκέψεις από τις 8 π.μ.-8 μ.μ. Αντίστοιχα το ΤΕΕ διοργανώνει έπειτα από ανάθεση του υπουργείου ειδικό «Help Desk». 


ΕπικοινωνίαΓια τον Πολίτη (από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου)
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Τηλέφωνα: 213 15 15 729, 213 15 15 733, 213 15 15 737, 210 64 53 961
1522

Για τον Μηχανικό (από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου)
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 32 91 206
Φαξ: 210 32 91 623
Ιστοσελίδα: www.tee.gr
Email:n4014@central.tee.gr

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου