Μόνιμο το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνιμο το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Μόνιμο γίνεται το... έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς στις αλλαγές - προσθήκες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο δεν έθεσε χρονικό ορίζοντα για την εφαρμογή του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.


Από την άλλη πλευρά, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν εντός και εκτός κυβέρνησης, επήλθαν αλλαγές όσον αφορά την επιβολή του φόρου σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφού οι νέες διατάξεις προβλέπουν τα εξής:


* απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του, ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Ποσό το οποίο πάντως προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.


Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ότι για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους 0,5 ευρώ, ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.
Μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. θα καταβάλλουν πολύτεκνοι και ανάπηροι, οι οποίοι, κατά το οικονομικό έτος 2011, δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ.


*μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. θα καταβάλλουν οι πολύτεκνοι, αλλά και οι ανάπηροι, οι οποίοι κατά το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010) δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις απαλλαγών

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις νέες διατάξεις η απαλλαγή για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και ο μειωμένος συντελεστής τέλους για τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους, δεν ισχύουν στις εξής περιπτώσεις:

- εάν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο

- εάν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ

- για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται πάντως κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

Βεβαίωση από την εφορία

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι εάν το εν λόγω τέλος δεν καταβληθεί, όπως προβλέπεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, τότε θα βεβαιώνεται μέσα σε τέσσερις μήνες από τη μη πληρωμή του από την αρμόδια ΔΟΥ, η οποία φυσικά και θα κινεί στη συνέχεια όλες τις διαδικασίες για την είσπραξή του καθώς καθίσταται ληξιπρόθεσμο χρέος.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και δεν έχει υπολογιστεί το τέλος, εφόσον δεν υπάρχει κάποια απαλλαγή, τότε το τέλος θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου με 3 ευρώ/τ.μ.

Η εισφορά θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ;


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση επί του σ/ν του ΥΠΟΙΚ


Την καθιέρωση του ειδικού τέλους ακινήτων ως μόνιμου μέτρου προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η ειδική εισφορά για τα ακίνητα ενώ αρχικά επρόκειτο να επιβληθεί μόνον για το 2011 και το 2012, τελικά θα ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, με αποτέλεσμα να καταστεί μόνιμη, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι όπως το νέο μέτρο αντικαταστήσει στο μέλλον το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις όψεις του προβλήματος στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το εθνικό φορολογικό σύστημα και να εντάξουμε τη συνολική ρύθμιση εκεί αφού θα έχουμε προηγουμένως επεξεργαστεί όλες τις παραμέτρους του συστήματος και όλες τις επιβαρύνσεις των ακινήτων» σημείωσε πάντως ο κ. Βενιζέλος σχετικά με την επίμαχη ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία.


Βουλή: Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση επί του σ/ν του ΥΠΟΙΚ


Απαντώντας, δε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η νέα αυτή αλλαγή έγινε υπό την πίεση της τρόικας για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης «μαύρης τρύπας» στους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014, δηλαδή μέχρι τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Όταν έχεις τετραετή προϋπολογισμό και κάνεις μια εγγραφή εσόδου, εάν δεν επαναληφθεί το έσοδο πρέπει να το αφαιρέσεις» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος. Εξήγησε, παράλληλα, ότι αυτό γίνεται για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η κυβέρνηση που θα εκτελέσει τον Προϋπολογισμό του 2013 και 2014.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους τόσο με τη μετατροπή του τέλους σε μόνιμο μέτρο, όσο και με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς υποστήριξαν ότι με τις αλλαγές που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος στην τροπολογία παραβιάστηκε το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής. Κάλεσαν μάλιστα το Προεδρείο της Βουλής να μην κάνει αποδεκτές τις αλλαγές κάτι που δεν έγινε όμως αποδεκτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετεί αυθαίρετα, με γενική εξουσιοδότηση και κατά βούληση των προθέσεων του εκάστοτε υπουργού» εξηγώντας ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο υπουργός είχε τη νομιμοποίηση να προχωρήσει μόνον σε νομοτεχνικές αλλαγές και όχι σε αλλαγές ουσίας.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στην αντιπολίτευση άγνοια περί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών λέγοντας ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα να επιφέρει αλλαγές στο κείμενο τροπολογιών ακόμη και μετά την κατάθεσή τους στην Ολομέλεια. «Έχετε παρεξηγήσει πλήρως την έννοια της τροπολογίας. Η Βουλή επεξεργάζεται, ψηφίζει και διαμορφώνει» ανέφερε και διερωτήθηκε «έχετε την εντύπωση ότι οι βουλευτές συμμετέχουν σε μια διαδικασία που δεν επηρεάζει το τελικό κοινοβουλευτικό αποτέλεσμα;».

Αντιδράσεις από φορείς

Να ανασταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για όσο διάστημα επιβάλλεται το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ζήτησαν χθες με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος.

Δριμεία κριτική επιφυλάσσουν στο νέο πακέτο σκληρών μέτρων οι οικονομικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε πιο βαθιά ύφεση. Οι συνεχείς φοροεπιδρομές και οι περικοπές μισθών και συντάξεων εξοντώνουν ψυχολογικά και οικονομικά τους πολίτες, με συνέπεια να χάνεται και η τελευταία ελπίδα για τόνωση της κατανάλωσης, επισημαίνει ο πρόεδρος τουΒιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Τα νέα μέτρα οδηγούν στην οικονομική αφαίμαξη και εξαθλίωση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και την πραγματική οικονομία, υπερθεματίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί λεκτικά να σώσει τη χώρα από την πτώχευση, αλλά τα μέτρα που ανακοινώνει επιβάλλουν τη χρεοκοπία της αγοράς και της κοινωνίας, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χαντζαρίδης.

nafteboriki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου