Εκτός τέλους ακίνητης περιουσίας κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια. Χαράτσι μόνο στις αποθήκες που πληρώνουν ΤΑΠ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός τέλους ακίνητης περιουσίας κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια. Χαράτσι μόνο στις αποθήκες που πληρώνουν ΤΑΠ

Εκτός τέλους ακίνητης περιουσίας κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια. Χαράτσι μόνο στις αποθήκες που πληρώνουν ΤΑΠ

Την αγωνία των κτηνοτρόφων διαδέχτηκε αυτή των αγροτών για το αν οι εγκαταστάσεις τους (αποθήκες, θερμοκήπια) θα φορολογηθούν με την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλει η κυβέρνηση. Η αγωνία του αγροτικού κόσμου έγκειται στο γεγονός ότι στην παράγραφο 1 της τροπολογίας η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Βουλή δεν γίνεται ξεκάθαρο ποιες εγκαταστάσεις θα εξαιρεθούν της φορολογίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου το επόμενο διάστημα προκειμένου να ξεκαθαριστεί πλήρως το θέμα πρόκειται να εκδοθεί νέα διορθωμένη τροπολογία η οποία θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θα συμπεριληφθεί στον νέο Νόμο. Ειδικότερα, όσον αφορά τα θερμοκήπια θα μείνουν εκτός φορολογίας – αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι οι οποίοι έχουν μελετήσει την νομοθεσία – εξαιρούνται και από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Το πρόβλημα είναι με τις αποθήκες.

Εφόσον λοιπόν κάποιος δεν πληρώνει ΤΑΠ για την αποθήκη που διαθέτει δεν θα πληρώσει και ειδικό τέλος. Αν δηλαδή ένας αγρότης είχε χτίσει έναν χώρο τον οποίο αρχικά είχε δηλώσει ως μέρος της οικίας του και εν συνεχεία τον χρησιμοποίησε σαν αποθήκη (ήδη δηλαδή πληρώνει ΤΑΠ) τότε θα φορολογηθεί και με το ειδικό τέλος που επέβαλε η κυβέρνηση. Όσοι όμως δεν πληρώνουν μέχρι σήμερα ΤΑΠ (αφού όπως τα θερμοκήπια έτσι και οι αποθήκες εξαιρούνται από το ΤΑΠ) δεν πρόκειται να τους επιβληθεί το νέο ειδικό τέλος.
Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο 1 της τροπολογίας που θα δεχθεί επιπλέον επεξεργασία ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρο αναφέρει: «Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17.8.2011 στο τέλος ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α’ 62) σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις του παρόντος άρθρου».
Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια συζήτησης στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει για το ζήτημα: «Όπως είναι διατυπωμένη η παράγραφος 1 του άρθρου της συγκεκριμένης τροπολογίας, παρέχει όλα τα εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι κτηνοτρόφοι για τις σταυλικές εγκαταστάσεις». Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής σημείωσε: «Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση…». Και σας ερωτώ, κύριε Πρόεδρε: Με την πείρα σας, θα μπορούσατε να θεωρήσετε μία σταβλική εγκατάσταση να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης; Η απάντηση η δική μου είναι κατηγορηματικά «όχι».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να εξαιρεθούν και οι μικρές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τις οποίες διατηρούν στην περιφέρεια αρκετοί άνθρωποι σε άλλο σημείο της εν λόγω τροπολογίας αναφέρεται ότι: «Απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος: (μεταξύ άλλων) τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου