Στον αέρα οι επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα οι επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές


Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει πολλές παραμεθόριες περιοχές ώστε να ανοίξει ο δρόμος στους ξένους να αγοράσουν ακίνητα χωρίς να περιμένουν 12 έως 16 μήνες προκειμένου να πάρουν άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. 
Τρεις μήνες πριν, στις 16 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 3978/2011 ο οποίος με βάση το άρθρο 114 τροποποίησε τον Ν 1892/1990. Ο νόμος καταργεί τον πολύμηνο και γραφειοκρατικό έλεγχο του Υπουργείου Αμυνας για την αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες από φυσικά πρόσωπα που είναι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ και ανοίγει το δρόμο για επενδυτές με εκατομμύρια ευρώ στα χέρια τους που ψάχνουν για οικόπεδα, κατοικίες, ξενοδοχεία κ.λπ. στην Ελλάδα. 

Στο εξής η αρμοδιότητα παραχωρείται στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία πρέπει να συστήσει ειδικές επιτροπές που θα ελέγχουν τα αιτήματα επενδυτών από τρίτες χώρες και θα δίνουν την άδεια σε 1-2 μήνες. Όμως, η ρύθμιση δεν προέβλεπε κάποια μεταβατική περίοδο με αποτέλεσμα οι φάκελοι που είχε υπό έλεγχο το ΥΠΕΘΑ να επιστραφούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να δοθούν εγκρίσεις από τις Επιτροπές. 

Η Επιτροπή πρέπει να αποτελείται από τον γραμματέα της κάθε αποκεντρωμένης διοίκησης (πρόεδρο) και ένα εκπρόσωπο από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη. Όταν, όμως ζητήθηκε από το υπ. Ανάπτυξης να στείλει εκπρόσωπο αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συσταθεί η επιτροπή. 

Ετσι, δεκάδες συμβόλαια βρίσκονται στον αέρα και ίσως δεν τελειώσουν ποτέ καθώς έγιναν πέρσι με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά μικρές σχετικά προκαταβολές πολύ καλύτερο οικονομικό κλίμα και πολύ καλύτερες τιμές για τους ιδιοκτήτες- πωλητές ακινήτων.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου