ΗΠΑ: H Google «κινητήρια δύναμη» στη μίσθωση φωτοβολταϊκών

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ: H Google «κινητήρια δύναμη» στη μίσθωση φωτοβολταϊκών


Η Google «ξαναχτύπησε» στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας: ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων σε συνεργασία με την Clean Power Finance, μέσω του οποίου θα βοηθήσει έως και 3.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους. Η ανακοίνωση του κολοσσού της τεχνολογίας δείχνει για ακόμη μια φορά ότι οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας και η μίσθωση φωτοβολταϊκών αποτελούν δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις στον κλάδο, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν ή διστάζουν να κάνουν μια τόσο μεγάλη επένδυση (της τάξεως των 25.000 - 30.000 δολαρίων). Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, πάνω από το εν τρίτο των πωλήσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε Κολοράντο και Καλιφόρνια, χρηματοδοτήθηκαν με αυτόν τον τρόπο το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Clean Power Finance επελέγη από την Google για τις πρωτοποριακές της υπηρεσίες, καθώς η επιχείρηση στην ουσία παίζει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ επενδυτών και ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών ακινήτων. Η λύση αυτή, «επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα συστήματα και να αναπτύσσουν την επιχείρησή τους», κατά την Google. «Η επιχείρηση κατασκευάζει το σύστημα, που ανήκει στον επενδυτή (δηλαδή, σε αυτήν την περίπτωση στην ίδια την Google) και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καταβάλλουν σε μηνιαία βάση ένα ορισμένο ποσό για τη χρήση του, το οποίο συχνά είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν για να προμηθευτούν ενέργεια από το δίκτυο».
Για την Google, πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα κατοικιών: τον Ιούνιο σύναψε συμφωνία ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων με τον όμιλο SolarCity, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες έχοντας ήδη εγκαταστήσει δεκάδες χιλιάδες συστήματα.
Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα φέρουν το διάσημο λογότυπο της Google, όμως ο τεχνολογικός γίγαντας θα έχει διπλό όφελος από την εγκατάσταση κάθε συστήματος: αφενός θα συλλέγει το μηνιαίο τέλος από τους ιδιοκτήτες και αφετέρου θα επωφελείται από τις επιδοτήσεις ΑΠΕ, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Πρόκειται παράλληλα για μια ευκαιρία να επεκτείνουμε σημαντικά την αγορά», δήλωσε ο αρμόδιος του τομέα Πράσινων Επιχειρήσεων της Google, Ρικ Νίνταμ. ’λλωστε, από μια τέτοια συμφωνία τελικά όλοι κερδίζουν: οι ιδιοκτήτες που προμηθεύονται φθηνότερη, καθαρή ενέργεια, η Google και η Clean Power Finance αλλά και περίπου 1.400 - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Google- τοπικές εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.
nafteboriki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου